Videospeler inladen...

Vlaamse Alzheimerliga wil terugbetaling medicatie tegen alzheimer behouden

De Vlaamse Alzheimerliga, die patiƫnten met de ziekte van Alzheimer en hun families vertegenwoordigt, vindt het geen goed idee om medicijnen tegen alzheimer niet langer terug te betalen. Dokters en ziekenfondsen pleiten daarvoor, omdat ze vinden dat de medicijnen onvoldoende werken. De Vlaamse Alzheimerliga geeft toe dat de medicijnen niet altijd werken en ook neveneffecten hebben. Maar voor sommige patiƫnten zijn ze zeker nuttig.

Wie vanaf 1 juli 2020 de diagnose alzheimer krijgt, zal misschien niet meer kunnen rekenen op de terugbetaling van bepaalde geneesmiddelen tegen de ziekte. Het Belgisch Rijksinstituut voorĀ Ziekte- en Invaliditeitsverzekering RIZIV gaat volgende week stemmen over dat plan van verschillende ziekenfondsen en artsen.Ā 

Zij zijn van mening dat de medicatie onvoldoende werkt tegen de ziekte van Alzheimer. Frankrijk stopte om diezelfde reden vorig jaar al met de terugbetaling ervan. Toch zijn niet alle artsen het eens met die stelling.

"Het gaat om medicijnen die de symptomen van de ziekte van Alzheimer bestrijden, zoals een aspirine tijdelijk koorts verlaagt bij griep", legt neuroloog Sebastiaan Engelborghs van het UZ Brussel uit. "Die geneesmiddelen gaan de ziekte niet stoppen of afremmen, maar kunnen bij sommige patiƫnten wel hun achteruitgang tijdelijk vertragen."

Medicatie kan ervoor zorgen dat patiƫnten met alzheimer 2 jaar langer thuis kunnen blijven wonen

Sebastiaan Engelborghs, neuroloog UZ Brussel

De Vlaamse Alzheimerliga, die alzheimerpatiƫnten en hun families vertegenwoordigt, treedt de specialisten bij. "Dat medicijnen helpen bij mensen met een beginnende vorm van dementie, is wetenschappelijk bewezen", zegt voorzitter Jef Pelgrims. "Ze kunnen langer zelfstandig functioneren en hoeven daarom niet meteen in een rust- of verzorgingstehuis te worden opgenomen."

"Volgens sommige studies zouden patiƫnten die hun medicatie nemen twee jaar langer uit een woonzorgcentrum kunnen blijven, dan patiƫnten die geen medicatie nemen", zegt ook professor Engelborghs.

"Medicijnen terugbetalen is veel goedkoper dan een opname in een rusthuis bekostigen. Dus de samenleving heeft er voordeel bij", gaat Pelgrims voort. "Als je de terugbetaling stopzet, dan geef je een heel slecht signaal aan alle patiƫnten en hun families. Want die krijgen de indruk dat alzheimer een hopeloze ziekte is waarin de samenleving niet langer hoeft te investeren. Die beeldvorming is totaal fout en willen we als Alzheimerliga bestrijden."

Volgens professor Engelborghs worden de geneesmiddelen tegen alzheimer nu minder snel voorgeschreven dan vroeger. "We kennen de medicijnen en hun werking beter en er wordt selectiever mee omgesprongen. Ze worden nu vaker alleen maar voorgeschreven voor patiƫnten die er echt baat bij hebben en die goed reageren op de medicatie. Als we er op die manier mee omgaan, dan vind ik dat het geld voor de terugbetaling zeker waard."

Herbekijk de reportage in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen