© JEFFREY GAENS

STVV-coach Leko riskeert vier speeldagen schorsing

Het parket van de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) heeft dinsdag een schorsing van vier weken en een boete van 1.000 euro gevraagd voor STVV-coach Ivan Leko omwille van de gebeurtenissen na de thuismatch tegen Club Brugge (0-1) op de vijftiende speeldag in de Jupiler Pro League. Daarbovenop dreigen de Kanaries 3.500 euro boete te moeten betalen, omdat een supporter een vol blikje Red Bull richting scheidsrechter Lawrence Visser gooide.

vdm

STVV verloor op 18 november in extremis van Club Brugge, nadat Visser de bal in de slotminuten op de stip had gelegd voor een duwfout op Vossen. Leko was na de partij op Stayen niet te spreken over de beslissing van de wedstrijdleiding en ging verhaal halen bij Visser. “Door de penalty kookten de potjes al even over. Na het laatste fluitsignaal belaagde Leko me, maar ik negeer zijn woorden omdat ik begrip heb voor de frustratie na de match. Hij wacht me echter op aan mijn kleedkamer en roept me enkele keren ‘shame on you’ toe. Zijn toon werd steeds agressiever, waarop ik de deur van mijn loge sluit. Leko duwde echter hard op de deur, die tegen mij open vliegt. Ik houd er fysiek geen schade aan over, maar was wel onder de indruk van de gebeurtenissen”, deed Visser zijn verhaal aan de Geschillencommissie.

VerslagHet Bondsparket vorderde na de getuigenis van de ref vier weken schorsing. “Ik had meer kunnen vragen, want de grenzen zijn zwaar overschreden. Maar Leko heeft heeft een vrij proper strafblad”, verklaarde procureur Chris Vandenbossche.

Leko zelf vond het scheidsrechtersverslag eenzijdig en subjectief. “Ik word afgeschilderd als een gangster, maar dat vind ik onterecht. Wat ik deed is geen normale reactie, het is ook niet mijn stijl. Ik heb respect voor de refs. Ik wilde gewoon mijn excuses aanbieden aan Visser, maar hij negeerde me. Ik kreeg de kans niet. We verliezen bovendien in extremis van de landskampioen, ik zat nog vol adrenaline”, zei Leko ter zitting.

Blikje Red Bull

Behalve een zware schorisng voor Leko, wacht STVV ook een fikse boete voor het wangedrag van een supporter. In de 83e minuut van de partij tegen Club gooide iemand een Red Bull-blikje uit het thuisvak naar de scheidsrechter, zo stelde Match Delegate Kris Bellon vast. Het parket vraagt 3.000 euro boete en 500 euro extra van een voorwaardelijke straf van een maand terug (vuupijlen op Genk).

“STVV is voortdurend preventief aan het werk. We investeren in camerabewaking en zullen die ‘zot’ wel vatten. Hij zal via de politie vervolgd worden en krijgt dan een stadionverbod. Deze boete zorgt ervoor dat we dubbel gestraft worden voor de daad van één persoon”, trok STVV-manager Philippe Bormans van leer.

Dinsdagavond doet de Geschillencommissie zijn uitspraak over beide zaken.

Aangeboden door onze partners