© AP

Meer dan vijftig gewonden bij protesten van Catalaanse separatisten

Het Spaanse Hooggerechtshof heeft opnieuw een internationaal aanhoudingsbevel uitgevaardigd tegen de voormalige minister-president van Catalonië, Carles Puigdemont. Eerder vandaag had het hof negen Catalaanse politici veroordeeld tot zware straffen. Bij protesten vielen al zeker 50 gewonden. De politie gebruikt de wapenstok, het waterkanon, traangas en zelfs rubberkogels.

tg

Enkele uren na de celstraffen tegen negen prominente Catalaanse separatisten, lanceerde het Spaanse Hooggerechtshof een nieuw internationaal aanhoudingsbevel tegen de vroegere minister-president Carles Puigdemont.

Na het referendum en de mislukte poging om de onafhankelijkheid van Catalonië uit te roepen, in 2017, werd Puigdemont al gezocht door de Spaanse autoriteiten. Hij ging daarop in ballingschap naar België. Eerder dit jaar werd het Spaanse arrestatiebevel ingetrokken, waardoor hij zich vrij buiten Spanje kan verplaatsen. Nu is er dus een nieuw internationaal aanhoudingsbevel.

Aanvechten

Paul Bekaert, de advocaat van Carles Puigdemont, zal het aanhoudingsmandaat tegen de voormalige Catalaanse minister-president aanvechten. Desnoods tot voor het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg en het EU-Hof van Justitie in Luxemburg, zo verklaarde hij maandagavond in “Terzake” op Canvas.

De advocaat wijst erop dat het niet alleen om een internationaal aanhoudingsmandaat gaat, maar ook om een Europees aanhoudingsmandaat. Daardoor is het aan een rechter om te beslissen over de eventuele uitlevering van zijn cliënt aan de Spaanse autoriteiten, en dus geen politieke beslissing.

Buitensporig

Volgens Bekaert zijn er “redenen te over” om het mandaat aan te vechten. Hij wijst op de “buitensporige straffen” die tegen de separatisten zijn uitgesproken, maar ook op het hele procesverloop. “De rechten van de verdediging zijn niet geëerbiedigd. Als Puigdemont terugkeert naar Madrid, dan zal hem hetzelfde lot beschoren zijn”, voorspelt meester Bekaert.

Een rechter zal dus moeten oordelen over de uitlevering. Hij zal moeten onderzoeken of de feiten, mochten ze in België hebben plaatsgevonden, ook strafbaar zouden zijn, en of er gevaar is voor de schending van de mensenrechten. Bekaert benadrukt nog verschillende pijlen op zijn boog te hebben om de uitlevering aan te vechten. “Het is niet zo dat derde keer goede keer is”, luidt het. Zo suggereert hij eventuele procedures in Luxemburg en Straatsburg, die respectievelijk bevoegd zijn voor aanhoudingsmandaten en de mensenrechtenschendingen.

Straatprotest

De leiders van de Catalaanse separatisten hebben hun aanhangers intussen opgeroepen om massaal op straat te komen.

Bij de botsingen tussen de politie en separatistisch gezinde demonstranten op de luchthaven van Barcelona zijn meer dan dertig mensen gewond geraakt. De demonstranten hadden geprobeerd delen van de luchthaven lam te leggen en de toegangswegen te blokkeren. Het kwam tot een confrontatie met de politie. Die gebruikte zelfs rubberkogels tegen de betogers. Tientallen manifestanten werden opgepakt. Meer dan honderd vluchten werden geschrapt, talrijke andere vertrokken met vertraging, zo bleek op de website van vlieghaven El Prat.

In het centrum van Barcelona trokken tienduizenden Catalanen door de straten om hun ongenoegen te uiten. Ook daar kwam het tot schermutselingen waarbij de politie de betogers hardhandig te lijf gingen. Zeker vijftig manifestanten raakten gewond en moesten worden afgevoerd. Tientallen betogers zijn geboeid afgevoerd.

Telkens wanneer iemand via een lantaarnpaal naar boven was geklommen en de Spaanse vlag had afgerukt, klonk gejuich uit de betoging, gevolg door de slogan: “Spanje is een dictatuur”.

In Gerona, Lleida, Tarragona en Manresa beantwoorden mensen de oproep van de Comités van de verdediging van de republiek (Comités de Defensa de la República) en de groep Tsunami Democratic. In Gerona werd het spoorverkeer geblokkeerd, aldus de Spaanse spoorwegmaatschappij Renfe.

Dialoog

De Spaanse socialistische premier Pedro Sanchez pleitte maandag voor “een nieuwe etappe” in Catalonië, gebaseerd op “dialoog”. Even voordien kregen Catalaanse separatisten celstraffen tot dertien jaar.

“Nu de straffen uitgesproken zijn, kan een nieuwe etappe beginnen”, klonk het in een televisieboodschap. “Het enige doel daarvan moet zijn het samenleven in Catalonië te herstellen.”

De regeringsleider had ook een boodschap voor de regionale onafhankelijkheidsgezinde regering van Catalonië: die moet volgens hem meewerken aan de dialoog, “in het kader van de grondwettelijkheid”.

Celstraffen

Het Spaanse hooggerechtshof veroordeelde negen van de twaalf Catalaanse separatisten die terechtstonden voor hun rol in de poging tot afscheiding van Catalonië in 2017, tot celstraffen van 9 tot 13 jaar. Ze zijn veroordeeld voor rebellie en verduistering van overheidsgeld. Drie anderen zijn veroordeeld tot het betalen van een boete.

De celstraffen die de negen opgelegd kregen, liggen veel lager dan wat het parket geëist had. Dat wilde tot 25 jaar cel voor de voormalige vicepresident Oriol Junqueras.

LEES OOK. Catalaanse separatisten krijgen 9 tot 13 jaar cel

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer