© Lex Peeters

377.000 zonnepanelen bedreigen zeldzame spinnensoort

De 377.000 zonnepanelen die in het industrieterrein Kristalpark in Lommel komen, zijn nefast voor de zeldzame lentevuurspin, die er zo’n vier jaar geleden ontdekt is. Dat meldt ARABEL, de Belgische Arachnologische Vereniging, dinsdag.

“De Lentevuurspin is een uitgesproken thermofiele soort, dat betekent dat die dieren nood hebben aan warme temperaturen”, zegt Koen Van Keer, ontdekker van de lentevuurspin in België en bestuurslid bij ARABEL. “Als de panelen er voor zorgen dat de zon zelfs maar een paar uur per dag niet op haar hoonst schijnt, dan heeft dat een nefaste invloed op de ontwikkeling van de soort.”

Volgens Van Keer is ARABEL nooit uitgenodigd tijdens gesprekken omtrent het zonnepark. “De door ARABEL uitgestoken hand werd op belangrijke momenten steeds geweigerd”, aldus Van Keer.

Volgens burgemeester Peter Vanvelthoven (s.pa) klopt dat niet. “Wij hebben geen enkele reactie gekregen van welke natuurvereniging dan ook. Ik betreur het dan ook we dit moeten bespreken via de pers. We hebben altijd contact gehad met het Agentschap Natuur en Bos en zij maken ook deel uit van het hele proces.”

De stad Lommel wil zowel de groene energie, het natuurbehoud als de groei van het aantal bedrijven op het terrein combineren. Dat is ook wat ARABEL voor ogen heeft. “Zoals altijd blijven wij bereid om constructief wetenschappelijke input te geven waardoor de Lentevuurspin en het zonnepark wel samen kunnen bestaan op de Kristalparkterreinen”, aldus Van Keer.

In 2017 worden de vergunningen voor het zonnepark Kristalpark III aangevraagd. Begin 2018 kan de bouw starten.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER