Gewelddadige vluchtelingen langs E40: “Het bedreigend karakter neemt toe”

© Jimmy Kets

Het aantal migranten dat op snelwegparkings in vrachtwagens tracht te klimmen, neemt toe, net als het aantal gewelddadige feiten dat hiermee gepaard gaat. Dat zei Vlaams-Brabants gouverneur Lodewijk De Witte dinsdag tijdens de provincieraad.

De gouverneur antwoordde op een vraag van Jan Laeremans (Vlaams Belang) naar aanleiding van een nieuw gewelddadig incident afgelopen nacht op de parking langs de E40 in Groot-Bijgaarden. Vannacht nog werd een slapende chauffeur in zijn cabine overvallen en kreeg hij een messteek in de arm. Drie weken geleden kreeg een andere chauffeur twee messteken in het hoofd.

De lokale politie sloeg al een noodkreet. “De vluchtelingen gaan steeds driester te werk, ze klampen de chauffeurs aan”, reageert Sofie Schuddinck, woordvoerster van de politie van Dilbeek.

“Het aantal incidenten stijgt onmiskenbaar”

“Dat migranten langs snelwegen in een vrachtwagen richting Engeland willen klimmen, doet zich al jaren voor, maar de afgelopen maanden stijgt het aantal onmiskenbaar en neemt ook het bedreigend karakter toe. In Vlaams-Brabant gaat het vooral om de parkings op de oost-westas langs de E40 in Groot-Bijgaarden en Heverlee en langs de E314 in Rotselaar. Uit twee vergaderingen die ik hierover de afgelopen maanden had met het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) en de politiediensten blijkt dat enkel vrachtwagenchauffeurs belaagd worden. Als de politie erin slaagt iemand op te pakken staan er vrij snel vervangers klaar”, aldus De Witte.

Het probleem wordt op dit ogenblik op verschillende niveaus actief opgevolgd. “De politiediensten bekijken hoe ze bij feiten sneller assistentie kunnen verlenen. Het Agentschap Wegen en Verkeer is bereid om mee te werken aan infrastructurele maatregelen, zoals het verwijderen van struiken en bomen rond de parkings die toelaten dat men zich daar kan verschuilen. Met politiediensten, de betrokken gemeenten, AWV en het kabinet-Weyts wordt bekeken of er nood is aan private bewaking op deze parkings”, aldus de gouverneur.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen