Direct naar artikelinhoud
Vijf vragen

Vande Lanotte aan de slag bij advocatenkantoor: ‘Wil Turkse misstanden onder internationale aandacht brengen’

Ex-informateur Johan Vande Lanotte wil Turkije-tribunaal oprichten.Beeld Eric de Mildt

Hij is net informateur af, maar staat klaar voor een nieuwe job. Sp.a-boegbeeld Johan Vande Lanotte start op zijn 64ste bij het advocatenkantoor van Walter Van Steenbrugge. Zijn eerste werk: een Turkije-tribunaal oprichten om de mensenrechtenschendingen door de regering van president Erdogan aan de kaak te stellen. 

Wat gaat u juist doen?

“Mijn opdracht bestaat uit twee delen. Ten eerste willen we een Turkije-tribunaal oprichten. We gaan vier à vijf internationale experts aanstellen die zich zullen buigen over mensenrechtenschendingen in Turkije. Het is een tijdelijke organisatie, met vooral een moreel gezag. Ze zal geen sancties kunnen uitspreken. Een instantie in de traditie van het Russell-tribunaal (dat Bertrand Russell en Jean-Paul Sartre in 1967 oprichtten om de Amerikaanse interventie in Vietnam te onderzoeken, RW). We zullen getuigen verzamelen en rapporten opstellen. De mensenrechtenschendingen zijn na de coup in 2016 gewoon verder gegaan. Kranten worden door het regime overgenomen, journalisten worden aangehouden. Tegelijk zijn er mensen die voor 4 of 5 maanden verdwijnen, onder hen ook vluchtelingen. Er zijn ook meldingen van folteringen op grote schaal. Dat passeert nog veel te veel onder de radar. Het tribunaal moet die misstanden onder de internationale aandacht brengen. Vanaf 1989 tot enkele jaren geleden gaf ik aan de universiteit het vak ‘mensenrechten’. De materie gaat me erg aan.”

Wie gaat dat tribunaal financieren?

“Voornamelijk ngo’s die met mensenrechten bezig zijn. De gesprekken daarover zijn nog lopende, het is niet altijd evident. We denken aan Genève als locatie, omdat de VN daar ook actief is. Tegen juni volgend jaar moet het tribunaal in werking zijn. Dat wordt een hele klus, inderdaad. Maar heeft iemand mij ooit verdacht werkschuw te zijn? Ik zal ook vooral een coördinerende rol op mij nemen en mensen aanzoeken die hier mee hun schouders onder willen zetten.”

We gaan u niet voor de balie terugvinden.

“Neen, ik zal werken als ‘legal counsel’, juridisch adviseur. Naast mijn werk rond Turkije zal ik ook actief zijn op het vlak van ondernemingsrecht, het tweede luik van mijn opdracht. Heel wat bedrijven verliezen enorm veel tijd en geld door procedures die aanslepen. Ik zal bemiddelen en onderhandelen om te kijken of er geen vergelijk mogelijk is, zonder daarvoor de rechtbank in te schakelen. Door er gewoon eens grondig over te praten, kunnen ondernemingen heel wat centen uitsparen.”

Hoe bent u bij deze job terechtgekomen?

“De avond dat ik werd aangesteld als informateur, had ik net een afspraak met Walter. Toen hebben we de basis gelegd voor deze samenwerking. Zijn kantoor heeft recent ook een aantal procedures rond Turkije aangespannen bij de VN, en gewonnen overigens. Ik ken Walter nog van vroeger. Hij heeft me aan de universiteit nog geholpen bij het organiseren van moot courts, een soort oefenrechtbanken voor studenten. Ik ken zijn reputatie, ja. Hij is een erg uitgesproken man, maar daar heb ik geen problemen mee. Wel integendeel.”

Hoeveel gaat u er verdienen?

“Ik krijg een tarief zoals de andere medewerkers, allicht iets lager. Vanaf volgend jaar zal ik dat combineren met mijn parlementaire pensioen dat ik gewoon zal opnemen. De bedoeling is dat ik deze job nog een zestal jaar doe, tot aan mijn 70ste. Ik zal er goed van kunnen leven, hoop ik, als ik genoeg cliënten heb. Maar rijk ga ik er niet van worden en dat hoeft ook niet.”