Direct naar artikelinhoud
Oorlog in SyriëUpdate

Trump kondigt sancties aan tegen Turkije: ‘Ik ben bereid om de Turkse economie snel te vernietigen’

Amerikaans president Trump en Turks president Erdogan.Beeld AP

De Amerikaanse president Trump gaat sancties heffen op Turkije vanwege het destabiliseren van Syrië. De duizend Amerikaanse militairen die hij zou terughalen uit Syrië blijven in de regio om te voorkomen dat Islamitische Staat opnieuw kan groeien. 

“Ik ben volledig bereid om de Turkse economie snel te vernietigen als de Turkse leiders dit gevaarlijke en destructieve pad betreden”, schreef Trump maandagavond op Twitter. De tarieven op staalimporten verdubbelen. Ook stopt de Verenigde Staten per direct met onderhandelen met Turkije over een handelsdeal van 100 miljard dollar. 

Daarnaast legt Washington sancties op aan verschillende (ex-)verantwoordelijken binnen de Turkse regering. Die sancties viseren onder meer de ministers van Binnenlandse Zaken, van Defensie en van Energie en ook de ministeries van Defensie en Energie. Alle Amerikaanse eigendommen en belangen van deze personen en instanties zullen worden bevroren en moeten aangegeven worden aan de autoriteiten, luidt het.

De Amerikanen dreigen voorts ook met sancties tegen buitenlandse financiële instellingen “die bewust belangrijke financiële transacties voor of in naam van de geviseerde personen faciliteren”.

“Het Turkse militaire offensief brengt de burgers en ook de vrede, veiligheid en stabiliteit van de regio in gevaar”, verklaart Trump in een mededeling. “Ik ben heel duidelijk geweest tegen president Erdogan dat de actie van Turkije een humanitaire crisis veroorzaakt en oorlogsmisdaden mogelijk maakt.”

Daarmee hoopt Trump de Turkse invasie op Syrië enigszins tot bedaren te kunnen brengen. Die lijkt steeds verder te ontsporen. Het Syrische regeringsleger van president Assad is maandag opgerukt naar het noorden van het land om de Koerden te beschermen tegen het Turkse offensief. Er dreigt een confrontatie te komen tussen de Syrische en Turkse troepen.

Voor u uitgelegd: dit zijn de hoofdrolspelers in het conflict in Syrië

Het Syrische leger trok maandag diep het Koerdische gebied in, richting de Turkse grens. Volgens Syrische staatsmedia is de stad Manbij bereikt, een commercieel en strategisch knooppunt dat ook op de radar van Erdogan staat. Daarnaast bezetten de troepen van Assad de noordoostelijke plaats Tell Tamer, die afgelopen weekend nog is aangevallen door het Turkse leger en zijn Arabische bondgenoten.

Zo is er een nieuw front ontstaan, waarbij het Syrische leger tegenover de troepen van de Turkse president Erdogan staat. De komende dagen zal het leger van Assad steeds verder oprukken om de Koerden te beschermen tegen het Turkse offensief. Erdogan heeft laten weten zich daar geen zorgen om te maken. Hij benadrukte maandag de “positieve houding” van Rusland in het geheel. Poetin geldt als de belangrijkste bondgenoot van Assad, maar werkt ook nauw samen met Turkije.

Schaakbord

Het is alleen de vraag op wiens woorden er nog vertrouwd kan worden. Het strategische schaakbord in het oorlogsgebied Syrië is de afgelopen dagen flink omgegooid. Zondag werd duidelijk dat de Koerden, in het nauw gedreven door het Turkse leger, een deal hebben gesloten met de Syrische regering. Deze nieuwe samenwerking zette de situatie op zijn kop. Eerst waren de Koerden nog de bondgenoten van de Verenigde Staten, en streden zij samen tegen Islamitische Staat. Maar toen de VS zich vorige week plotseling terugtrokken uit het gebied, zag Turkije zijn kans schoon en stuurde zijn leger de grens over om tegen de Koerden te vechten.

Schaakbord
Beeld AFP

Erdogan wil een veiligheidszone tegen de Koerden langs de Turkse grens creëren, maar het is niet duidelijk of hij zich zal neerleggen bij de terugkeer van het Syrische regeringsleger in het gebied. Maandag zei hij te verwachten dat de Koerdische troepen zich zullen terugtrekken uit Manbij. 

Voor de Koerden betekent de situatie hoe dan ook het einde van een droom waar ze de afgelopen jaren voor hebben gevochten: een autonoom gebied, of zelfs een eigen staat. Ze hebben echter weinig keuze, omdat de Koerdische milities geen partij zijn voor het Turkse leger. Volgens een hoge Koerdische functionaris is er met de regering-Assad “nog niet gesproken over politieke kwesties”. 

Inmiddels zijn er zo’n 160.000 mensen in Noord-Syrië op de vlucht geslagen voor de Turkse invasie, zei de secretaris-generaal van de Verenigde Naties maandag in een verklaring. Volgens het Turkse leger zijn er tot nu toe 480 Koerdische strijders gedood. Er zouden tientallen burgerslachtoffers zijn gevallen.

Twitter bericht wordt geladen...

Door Syrië gesteunde Syrische soldaten knielen om te bidden terwijl ze zich verzamelen met Turkse troepen in de buurt van het dorp Qirata aan de rand van de noordelijke stad Manbij nabij de Turkse grens.Beeld AFP