Direct naar artikelinhoud
Voetbal

200ste clean sheet van Courtois: ‘Hij moet de ambitie hebben om nóg beter te worden’

Thibaut Courtois houdt de netten schoon tegen Kazachstan.Beeld BELGA

200 clean sheets: Thibaut Courtois (27) bereikte in Kazachstan een mijlpaal in zijn carrière. Philippe Vande Walle vindt als voormalig keeperstrainer van de Rode Duivels dat Courtois tegelijk fier én ambitieus moet zijn.

Thibaut Courtois verdeelde zijn 200 clean sheets netjes over zijn clubs en de nationale ploeg: 75 stuks bij Atletico Madrid, 57 bij Chelsea, 14 bij RC Genk, 12 bij Real Madrid en 42 bij de Rode Duivels. Goed voor een schonenettenpercentage van 42,19 procent. Filteren we zijn 42 clean sheets in 78 interlands daar uit, dan stijgt dat zelfs naar 53,84 procent.

“Thibaut mag daar trots op zijn", vindt Philippe Vande Walle. "Maar ik maak daar wel meteen een belangrijke kanttekening bij: clean sheets zeggen niet alles. Ze zijn vaak het gevolg van de prestatie van je ploeg. Je kan als keeper een clean sheet toevoegen aan je statistieken zonder dat je een topmatch speelt. En omgekeerd. Een voorbeeld in het absurde: je kan drie ballen door je benen laten gaan die op de paal stranden en de match zo afsluiten met een clean sheet. Anderzijds kan je een bal binnen krijgen in een match waarin je met zeven wereldsaves uitpakt.”

"Daarom moet je een topprestatie van een doelman altijd afwegen aan het werk dat hij al dan niet heeft gekregen”, oordeelt Vande Walle. "Een topdoelman krijgt vaak niet te veel werk, omdat zijn ploeg superieur is. Als er dan één of twee keer gevaar dreigt, moet je er staan. Het gaat om een combinatie van efficiëntie en concentratie, die je tot een topdoelman maakt. Thibaut Courtois valt helemaal in die categorie. Bij een club als Real Madrid moet je normaal niet veel werk verwachten, maar net dan moet je er staan op die cruciale momenten. 

De nationale nummer één

“De kritiek waarmee Thibaut momenteel in Madrid geconfronteerd wordt, vind ik helemaal onterecht. Ze heeft niets te maken met zijn kwaliteiten, maar met andere aspecten, zoals het feit dat hij gekeept heeft voor Atletico Madrid. Hij is niet minder dan toen hij voor Atletico of Chelsea keepte. Hij zou alleen eens een bal moeten redden waarmee hij de club een overwinning bezorgt, maar hij krijgt daar voorlopig de gelegenheid niet voor. Maar dat moment komt wel."

Vande Walle schat Courtois zeer hoog in, maar toch vindt hij dat de nationale nummer één de ambitie moet hebben om nóg beter te worden. "Bij de topclubs is ballen pakken normaal geworden voor een doelman", zegt Vande Walle. "Duiken en het luchtverkeer beheersen, doen ze allemaal. Het laatste percentje verschil wordt tegenwoordig gemaakt door het technische en tactische aspect in de opbouw: een topkeeper moet kunnen meevoetballen. Ter Stegen, Neuer, Alisson Becker en Ederson zijn daarin voor mij absolute top, Courtois kan er nog beter in worden. Maar Thibaut kan daarin elke match groeien, want iedere wedstrijd is er op dat punt een deeltje ervaring bij."