Direct naar artikelinhoud
Syrië

Europese Unie werkt aan wapenembargo tegen Turkije

Een Syrische soldaat loopt met de nationale vlag over straat in het stadje Tal Tamer.Beeld AFP

De Europese Unie heeft stappen gezet in de richting van een wapenembargo tegen Turkije. De Europese Raad, de vergadering van alle 28 lidstaten, heeft in Luxemburg een werkgroep opdracht gegeven de standpunten van de lidstaten daarover te ‘coördineren’.  

Donderdag komen de EU-leiders bijeen, mogelijk om een beslissing te nemen. Maar er wordt gesuggereerd dat al besloten is tot een EU-brede opschorting van wapenleveranties aan Turkije. In het licht van de ‘dramatische gevolgen’ van de Turkse militaire operatie wordt gewezen op het opschorten van wapenleveringen door enkele landen, zoals Frankrijk, Duitsland en Nederland. Vervolgens wordt gesteld dat lidstaten ‘zich verplichten tot krachtige nationale posities wat betreft hun wapenexport’.

Eenheden van het Syrische leger zijn maandag de scharnierstad Manbij in het noorden van Syrië binnengetrokken in het kader van een militaire ontplooiing om het Turkse offensief tegen te gaan. Dit hebben Syrische staatsmedia gemeld. De komende dagen zal het regeringsleger van Assad steeds verder oprukken in het Koerdische gebied om de Koerden te beschermen tegen het Turkse offensief. 

Zondag werd duidelijk dat de Koerden, in het nauw gedreven door het Turkse leger, een deal hebben gesloten met de Syrische regering. Deze nieuwe samenwerking zet de situatie totaal op zijn kop: eerst waren de Koerden nog de bondgenoten van de Verenigde Staten, en streden zij samen tegen Islamitische Staat. Maar toen de VS zich vorige week plotseling terugtrokken uit het gebied, zag Turkije zijn kans schoon en stuurde zijn leger de grens over om tegen de Koerden te vechten.

Erdogan

De grote vraag is nu hoe de Turkse president Erdogan zal reageren op de nieuwe situatie. Hij wilde een veiligheidszone tegen de Koerden langs de Turkse grens creëren, maar het is niet duidelijk of hij zich zal neerleggen bij de terugkeer van het Syrische regeringsleger in het gebied. Assad en de Koerden hebben afgesproken dat het Syrische leger binnen 48 uur de steden Manbij en Kobani binnentrekt. Erdogan zegt dat het Turkse leger klaar is voor een aanval op Manbij.

Arabische huurlingen, die samen met de Turken vechten tegen de Koerden, evacueren een gewonde soldaat nabij Ras al-Ain.Beeld AFP

Het is nog afwachten of de belangrijkste bondgenoot van Syrië, Rusland, Assad in deze strijd zal steunen. Moskou werkt ook nauw samen met Ankara.

Voor de Koerden betekent deze situatie het einde van droom waar ze de afgelopen jaren voor hebben gevochten: een autonoom gebied of zelfs een eigen staat. Ze hebben echter weinig keuze, omdat de Koerdische milities geen partij zijn voor het Turkse leger. Volgens een hoge Koerdische functionaris is er met de regering-Assad ‘nog niet gesproken over politieke kwesties’. Dat komt volgens Badran Jia Kurd later aan de orde. Nadat de VS hen in de steek hadden gelaten, moesten de Koerden wel op zoek naar manieren om zichzelf te beschermen, aldus Kurd.