De Aletschgletsjer, een gletsjer in de Alpen in Zwitserland, zal wellicht volledig verdwijnen aan het einde van deze eeuw. Zo blijkt uit een studie van universiteit van Zürich.
Volledig scherm
De Aletschgletsjer, een gletsjer in de Alpen in Zwitserland, zal wellicht volledig verdwijnen aan het einde van deze eeuw. Zo blijkt uit een studie van universiteit van Zürich. © AFP

Zwitserse gletsjers op vijf jaar tijd met tien procent gekrompen

De belangrijkste gletsjers in Zwitserland hebben de afgelopen vijf jaar een tiende van hun massa verloren. Dat meldt de Zwitserse academie voor natuurwetenschappen vandaag. De voorbije honderd jaar zijn de gletsjers in het Alpenland nooit zo snel weggesmolten.

5 reacties

  • goethals michel goethals

    5 jaar geleden
    laat maar afsterven.....gedaan met skien en gebroken benen.....tof en geef ons nog een pint.........dat is typisch belgisch
  • peter maas

    5 jaar geleden
    Dus niets aan de hand,zal niet de eerste keer zijn zeker!
  • robrecht Peeters

    5 jaar geleden
    En al vondsten gedaan daar deze gletsjers dateren van de kleine ijstijd in de 16/17 eeuw daarvoor was er waarschijnlijk bewoning. Het kan toch niet zijn dat de gevonden Ötzi op de grens van Oostenrijk/Zuid-Tirol een 3000 m hoog een uitzondering is. Persoonlijk op zijn buik gestaan toen hij nog in het ijs stak.
  • Luke Vincke

    5 jaar geleden
    "Sinds het begin van de twintigste eeuw zijn in Zwitserland al meer dan 500 kleinere, doorgaans naamloze, gletsjers verdwenen. " Daarmee is alles gezegd. De mens heeft hier niks mee te maken. De natuur gaat z'n gang, ook zonder ons.
  • kris deka

    5 jaar geleden
    En er is meer dat we niet zien, al het koraal is aan het afsterven . Bekijk maar eens chasing coral op netflix.