Direct naar artikelinhoud
Oorlog in Syrië

‘Syrisch leger controleert Noord-Syrische stad Manbij’

‘Syrisch leger controleert Noord-Syrische stad Manbij’
Beeld REUTERS

Het Syrische leger heeft de volledige controle heroverd van Manbij, de door een meerderheid van Koerden bewoonde stad in het noorden van Syrië, in het kader van een tegenoffensief tegen de Turkse inval. Dat meldt het Russische leger.

en

“De Syrische regeringstroepen hebben de volledige controle over Manbij en omgeving”, meldt het Russische ministerie van Defensie. Eerder vandaag meldde het Turkse ministerie van Defensie dat bij een granaataanval in Manbij een Turkse soldaat om het leven gekomen was. Eenheden van het Syrische leger waren maandag de scharnierstad binnengetrokken in het kader van een militaire ontplooiing om het Turkse offensief tegen te gaan.

Moskou heeft eenheden van de Russische militaire politie naar het noorden van Syrië gedirigeerd om botsingen tussen Turkse troepen en het Syrische regeringsleger te voorkomen. Rusland uitte dinsdag voor het eerst openlijk kritiek op de Turkse inval. Aleksandr Lavrentjev, president Poetins gezant voor Syrië, noemde de Turkse militaire invasie ‘onaanvaardbaar’. Hij ontkende dat Rusland vooraf het groene licht had gegeven voor de operatie waarmee Turkije de Koerdische strijders uit het grensgebied wil verdrijven.

Lees ook: Assad of Erdogan: wie houdt Poetin te vriend in Syrië?

Intussen heeft de internationale coalitie onder leiding van de Amerikanen bevestigd dat het de stad verlaten heeft. Koerdische milities hebben met de Syrische regering afgesproken dat Koerdische strijders gebied opgeven in ruil voor bescherming van het Syrische leger tegen het Turkse leger. Zondag werd afgesproken dat het Syrische leger Manbij en Kobani binnen 48 uur zou binnentrekken.

De komst van de Russen laat zien hoe snel Moskou het gat vult dat is ontstaan doordat de Verenigde Staten plotseling hun Koerdische bondgenoten, de YPG-militie, hebben laten vallen. In de praktijk is het nu Rusland dat de lakens uitdeelt.

Video: dit zijn de hoofdrolspelers in het conflict in Syrië

190.000 burgers op de vlucht

Al 190.000 burgers zijn op de vlucht geslagen voor het Turkse offensief in het noordoosten van Syrië, zo meldt de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) dinsdag. Unesco, het kinderfonds van de Verenigde Naties, meldt dat daar 70.000 kinderen bij zitten.

Op een persbriefing in Genève heeft een woordvoerder van het Wereldvoedselprogramma dinsdag meegedeeld dat het agentschap klaar is om in het noorden van Syrië 450.000 mensen van voedselpakketten te voorzien van vijf dagen. Tot nu toe zijn daar voedselpakketten uitgedeeld aan 83.000 mensen.

De Europese leden van de VN-Veiligheidsraad, waaronder ook België, hebben een nieuwe vergadering achter gesloten deuren gevraagd over de Turkse inval in Syrië. Die moet woensdag in de late namiddag plaatsvinden, melden diplomatieke bronnen aan AFP.

Behalve België zijn de Europese leden van de Veiligheidsraad Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië en Polen. Zij hadden vorige week ook al een spoedzitting gevraagd, en die werd op donderdag georganiseerd. De vijftien leden vonden toen echter geen consensus over een veroordeling van de Turkse inval. Enkel de Europese landen riepen Turkije na afloop van de spoedzitting op de aanval stop te zetten.

Het is maar de vraag of de Veiligheidsraad woensdag wel tot een gezamenlijk standpunt over het geweld in het noorden van Syrië zal kunnen komen. “Dat wordt moeilijk vanwege Moskou”, aldus een diplomaat aan AFP. “Maar waarschijnlijk komt er na afloop van de vergadering morgen/woensdag een nieuwe verklaring van de Europeanen.”

Twee journalisten gedood

Al zeker twee journalisten zijn tijdens het Turkse offensief om het leven gekomen. Dat meldt Reporters Zonder Grenzen. Het gaat om een correspondent van het Koerdische nieuwsagentschap Hawar News (ANHA) en een correspondent van de Zweeds-Koerdische zender Çira TV.

Beide journalisten kwamen om het leven bij een bombardement van een burgerkonvooi. Acht andere journalisten van verscheidene regionale zenders raakten gewond.

Reporters Zonder Grenzen veroordeelt de aanvallen scherp en maant Turkije aan de resolutie van de VN-veiligheidsraad over de bescherming van journalisten te respecteren. De veiligheidsraad keurde in 2006 en 2015 resoluties goed als reactie op het stijgend aantal doden onder journalisten in crisisgebieden, onder andere in Irak en Syrië. “Elke aanval op journalisten is door het volkerenrecht ten strengste verboden”, luidt het in een boodschap van Christian Mihr van Reporters Zonder Grenzen.

Hulporganisatie Artsen Zonder Grenzen stopt het grootste deel van zijn activiteiten in het noordoosten van Syrië en evacueert al zijn internationale medewerkers. “De extreem volatiele situatie in het noordoosten van Syrië sinds woensdag 9 oktober heeft Artsen Zonder Grenzen ertoe verplicht om internationale medewerkers te evacueren van onze projecten in Ain Issa, Al Hol, Tal Abyad, Tal Tamer, Tal Kocher/Yaroubiyah, Kobane/Ain Al Arab en Raqqa”, klinkt het. “Dit waren erg moeilijke beslissingen, aangezien AZG zich erg bewust is van de noden van de kwetsbare mensen en mensen die op de vlucht zijn in de regio.”

De zeer onvoorspelbare situatie die constant verandert, heeft het voor de ngo onmogelijk gemaakt om een veilige toegang te onderhandelen om mensen te kunnen verzorgen en om mensen in nood humanitaire hulp te kunnen bieden. “Gezien het hoge aantal groepen dat tegen elkaar strijdt in het conflict, kunnen we de veiligheid van onze Syrische en internationale werknemers niet meer verzekeren”, klinkt het. AZG zal haar Syrische collega’s wel vanop een afstand blijven steunen en alle mogelijkheden onderzoeken om hulp te bieden aan de burgers in het noordoosten van Syrië, ondanks de beperkingen.