Trump wil af van nieuwe Air Force One

Trump wil de bestelling van de nieuwe Air Force One, het presidentiële vliegtuig, annuleren. Hij vindt vier miljard te veel geld voor de nieuwe vliegtuigen, maar het Witte Huis betwist dat bedrag.

Donald Trump heeft op zijn Twitteraccount laten weten dat hij de bestelling voor de nieuwe Air Force One bij Boeing buitensporig duur vindt. In een adem geeft de president-elect aan dat hij het order wil annuleren.  

"Vier miljard dollar", zoveel kosten de twee nieuwe Boeings volgens Trump, maar het Witte Huis ontkent dat bedrag en zegt dat die vier miljard "niet overeen lijkt te komen met de financiële overeenkomst tussen de overheid en Boeing".

Boeing zelf laat in een mededeling weten dat ze op dit ogenblik een contract van 170 miljoen dollar hebben afgesloten "om de mogelijkheden te bepalen van de presidentiële vliegtuigen". Het bedrijf zegt dat ze uitkijken naar een samenwerking met Air Force. "We willen het beste vliegtuig voor de president leveren tegen de beste kost voor de Amerikaanse belastingbetaler."

Trumps tweet veroorzaakte even paniek op de beurzen. De aandelenkoers van Boeing stortte in, maar herstelde zich even snel.

2024

Boeing sleepte het contract voor de twee nieuwe presidentiële vliegtuigen vorig jaar in de wacht. De huidige toestellen dateren uit de jaren 80 en zijn aan vervanging toe. Trump zelf zal weinig in de nieuwe toestellen vliegen, want de nieuwe Air Force One zal pas tegen 2024 geleverd worden. Als hij herkozen wordt voor een tweede ambtstermijn, zal Trump nog één jaartje kunnen vliegen in de nieuwe Boeing 747-8.

Op dit ogenblik vliegt Trump nog in zijn eigen Boeing 757 die tijdens de verkiezingscampagne omgedoopt werd tot Trump Force One. Als president zal hij wel moeten reizen met de Air Force One. De presidentiële vliegtuigen zijn uitgerust met speciale veiligheidsmiddelen en communicatiemateriaal.

"Trump Force One"

Meest gelezen