Direct naar artikelinhoud
Crisis Catalonië

Puigdemont ‘ter beschikking van Belgisch gerecht’

Carle Puigdemont naast Geert Bourgeois (N-VA) op een lezing in Roeselare.Beeld BELGA

Carles Puigdemont zal de beslissing van het Belgische gerecht over het nieuwe aanhoudingsbevel tegen hem respecteren. Dat heeft de voormalige minister-president van Catalonië gezegd voor aanvang van een lezing in Roeselare.

en

Het Brusselse parket bevestigde eerder dinsdag dat het een Europees aanhoudingsbevel heeft ontvangen van het Spaanse gerecht. Dat bevel moet wel nog vertaald worden. Het dossier vereist “een grondige juridische analyse”, liet het parket verstaan.

Het lot van Puigdemont ligt dus in handen van het Belgische gerecht. “Ik ben niet op de vlucht. Ik sta ter beschikking van de Belgische autoriteiten”, zei Puigdemont in Roeselare. “Ik zal de beslissing van het Belgische gerecht volgen. Het is al de derde keer dat er een Europees aanhoudingsbevel is.”

Het Spaanse hooggerechtshof veroordeelde negen Catalaanse separatisten maandag tot celstraffen van 9 tot 13 jaar. Puigdemont klaagt het uitblijven van een Europese reactie uit. “Wat nu in Spanje gebeurt, ondermijnt de Europese democratie”, aldus Puigdemont. “We moeten nu duidelijk maken dat democratie geen spel is.” Hij steunt de betogingen die deze week in Catalonië plaatsvinden.

Ook Europees parlementslid en voormalig Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) was te gast in Roeselare. Hij noemde Puigdemont een politieke vriend en omhelsde hem innig. “Ik was de eerste die hij belde toen hij op de vlucht sloeg. Ik heb hem op de goede weg geholpen en bij de juiste mensen gebracht”, zei Bourgeois.

Bourgeois vindt het jammer dat de zaak van Puigdemont nog niet voor het EU-Hof is gekomen. Misschien kan dat binnenkort wel. “Dat wordt een zeer interessante zaak”, zegt hij. “Het Hof heeft al geoordeeld dat je niet automatisch kunt uitleveren zonder een toetsing aan de grondrechten. Nu wordt de overlevering gevraagd op grond van misbruik van publieke middelen en opruiing. Er is nooit opgeroepen tot geweld. Een beschuldiging van opruiing is niet verdedigbaar.”

Duizenden mensen op straat

Ook vanavond zijn weer duizenden mensen op straat gekomen om tegen de veroordeling van de prominente separatisten. De Catalaanse middenveldorganisaties Assemblea Nacional Catalana (ANC) en Omnium Cultural hadden tot de betogingen opgeroepen. Hun vroegere leiders werden veroordeeld tot negen jaar cel.

In Barcelona kwam het opnieuw tot schermutselingen met de politie. Deels vermomde betogers gooiden met voorwerpen en verfbommen naar de veiligheidsdiensten. Die laatsten probeerden de situatie onder controle te houden met de wapenstok.

Eerder op de dag hadden betogers verschillende wegen in Catalonië geblokkeerd. Op de luchthaven waren tientallen vluchten geannuleerd of vertraagd.