Vooral moeders nemen ouderschapsverlof op, al tonen de cijfers dat vaders aan een inhaalbeweging bezig zijn.
Volledig scherm
PREMIUM
Vooral moeders nemen ouderschapsverlof op, al tonen de cijfers dat vaders aan een inhaalbeweging bezig zijn. © pexels

Kies je beter voor ouderschapsverlof of tijdskrediet? Twee formules vergeleken

In de politiek gaan stemmen op om het vaderschapsverlof op te trekken van 10 naar 25 dagen en dit ook automatisch toe te kennen. Dat het ouderschapsverlof al jaren in stijgende lijn zit, is bekend. Maar welke formules bestaan er allemaal, waar heb je als werknemer recht op en hoeveel houd je per maand over? Wij spitten alle regels en bedragen uit.

17 reacties

  • Andrea Claes

    4 jaar geleden
    Er is helemaal geen keuze. Je moet al je ouderschapsverlof opgenomen hebben vóór je tijdskrediet kunt nemen.
  • Marc Mijlemans

    4 jaar geleden
    En dan blijven de jongeren maar klagen dat het allemaal zoveel slechter is voor hen. Ik heb 16 maanden burgerdienst moeten doen, had 4 dagen vaderschapsverlof in totaal. En nu ben ik tegelijkertijd de eerste generatie die tot 67 moet werken. Mensen die midden jaren 60 zijn geboren zijn 2 x de pineut!
  • Emi Hergersberg

    4 jaar geleden
    vroeger was het leven eenvoudiger : men kon tenminste met een goed gevoel thuisblijven en tijd nemen voor de opvoeding en nadien om nadien terug aan de slag te gaan. Nu moet iedereen aan de slag om het bodemloze gat van de begroting te vullen. Velen worden van de gedwongen werk-gezinscombi natie blijkbaar niet vrolijker;
  • Walter Bar

    4 jaar geleden
    Mooie reactie, Caroline. Ik neem mijn verlof wel niet op. Ik heb een beroep waar dat moeilijk kan, maar ik vind wel dat dit moet kunnen. Er zijn andere uitgaven die eerder kunnen wegvallen. Werkloosheid tot een jaar beperken bijvoorbeeld, strengere controle voor langdurig zieken. Hiermee bedoel ik niet mensen die echt ziek zijn... Een leefloon is al helemaal weggesmeten geld. Die krijgen meer dan de ouderschapsvergoeding en moeten zelfs niet actief zoeken naar werk.
  • Peter Buyck

    4 jaar geleden
    Ik merk dat we ook voor de sociale zekerheid richting 'rijk-arm' gaan. Wie geld heeft mag aan kinderen denken, zo niet moet men maar akkoord gaan met inkomstenverlies... De werkzoekenden worden verweten lui te zijn, zieken worden verweten profiteurs te zijn... Is dat de westerse norm van beschaving?