Direct naar artikelinhoud
DM zapt

De meest nutteloze job ter wereld: jurylid in ‘Dancing with the Stars’

De jury van ‘Dancing with the Stars’, met Sam Louwyck.Beeld VIER

Pieter Dumon zet de blik op oneindig. Vandaag: de buitenspel gezette jury van Dancing with the Stars.

Ik heb een beetje medelijden met Sam Louwyck. Begin september werd de acteur met de nodigde toeters en bellen toegevoegd aan de jury van het VIER-programma Dancing with the Stars. Samen met dansgrootheden als Davy Brocatus en Jan Kooijman zou hij de prestaties naar waarde schatten van de BV’s die onder lichte dwang de dansvloer worden op gejaagd. 

‘Harmonie’. Dat was waar hij vooral op zou letten liet hij in interviews weten. “Dansen gaat over wat je met jezelf in je lichaam doet.” Maar amper een paar afleveringen ver blijft van die ambitie weinig over. Niet de schuld van Louwyck trouwens. Die wijdt zich, zoals beloofd, in alle ernst aan zijn taak. 

Alleen worden zijn poging tot sérieux gesaboteerd door televisiefenomeen Viktor Verhulst en charmezanger Christoff. Die twee dartelen nu al vier afleveringen lang op uiterst houterige wijze over het televisiescherm. En daar worden ze ook al vier afleveringen lang door de jury op gewezen. Hoewel die duidelijk ingepeperd zijn om steeds het positieve te benadrukken, wordt dat in het geval van Verhulst en Christoff week na week moeilijker. 

Wrange smaak

Louwyck bijvoorbeeld heeft het over de ‘goesting’ die hij ziet en looft het uitzonderlijke doorzettingsvermogen van de kandidaten. Al liet hij zich ondertussen ook al ontvallen dat hij aan het laatste optreden van Christoff ‘een wrange smaak’ overhield. Verhulst vond hij dan weer vooral goed in het op de grond zitten. 

Maar ondanks die commentaren en de bijbehorende lage scores blijft het weinig flexibele duo Verhulst en Christoff in de running voor de titel ‘best dansende BV van Vlaanderen’. De schuld van de puntentelling zo blijkt. De jury mag immers maar de helft van de punten uitdelen. De andere helft wordt door de kijkers thuis uitgereikt. Een optelsommetje bepaalt dan wie er naar huis moet. Omdat zowel Viktor Verhulst als Christoff een gigantische fanbase heeft, die bovendien als een bende losgeslagen fanatici voor hun idolen stemt, valt dat sommetje week na week in hun voordeel uit. 

De fans van het programma zijn dat duidelijk beu. Op sociale media allerhande doen ze uitgebreid hun beklag over de oneerlijke gang van zaken. “Het maakt blijkbaar niet eens uit of je kan dansen”, stellen ze vast. Bij deze een voorstel. Waarom richten die misnoegde fans geen smeekbede aan Louwyck? De man heeft niet de gewoonte een blad voor de mond te nemen. Zeker niet in televisiestudio’s. De geknipte persoon dus om op zondagavond te zeggen wat hij echt van de dansprestaties van de swingende BV’s vindt. Wedden dat die daar –behalve een wrange nasmaak – ook een al lang verdiende exit aan over zullen houden?

Dancing with the Stars, elke zondagavond op VIER