De gebogen, bijna vloeibare lijnen in het midden staan in scherp contrast met de vierkante hoeken aan de buitenkant.
Volledig scherm
De gebogen, bijna vloeibare lijnen in het midden staan in scherp contrast met de vierkante hoeken aan de buitenkant. © Zaha Hadid Architects

Bizar gat in architecturale parel lijkt op smeltend ijsblokje

WoonIn Dubai opent binnenkort een nieuw architecturaal pareltje. De ‘Opus’ ligt vlakbij de ‘Burj Khalifa’, het hoogste gebouw ter wereld. Midden in het gebouw zit een groot gat, dat op een smeltend ijsblokje lijkt. De glimmende toren is een ontwerp van Zaha Hadid, de architecte van het Antwerpse Havenhuis.

0 reacties

  1. Op één nacht tijd twee drama’s vermeden door rookmelders. Welke hang je best? En moeten ze veel kosten om veilig te zijn?
    PREMIUM
    4

    Op één nacht tijd twee drama’s vermeden door rookmel­ders. Welke hang je best? En moeten ze veel kosten om veilig te zijn?

    Dat rookmelders mensenlevens redden, bleek donderdagnacht opnieuw in Brussel: daar konden twee brandweerinterventies afgesloten worden zonder slachtoffers dankzij de verplichte detector. Welke rookmelders koop je het best? Waar hang je ze het slimst op? En heb je bij brand een probleem met de verzekering als je niet voldoende detectoren plaatste? Brandpreventiespecialist Tim Renders geeft antwoord. “Voor slechts 100 euro maak je je huis al een pak brandveiliger.”
  2. Verplicht renoveren naar een beter EPC-label: met deze duurzame ingrepen is jouw woning in regel
    Livios

    Verplicht renoveren naar een beter EPC-la­bel: met deze duurzame ingrepen is jouw woning in regel

    “Voor wie verstandig verbouwt, ligt er een geweldige kans in de renovatiemarkt”, lazen we eerder deze week. Tegen 2050 moeten alle Vlaamse woningen immers energieneutraal zijn. Uiteraard lukt dat niet van vandaag op morgen: daarom legt de overheid stapsgewijze doelstellingen op. Sinds begin 2023 moet je in Vlaanderen een pas aangekocht huis of appartement met EPC-label E of F binnen de vijf jaar renoveren naar label D of beter. In 2035 is label C het streefdoel, om in 2050 te landen op een label A. Bouwsite Livios overloopt welke concrete, haalbare ingrepen je richting die ambities helpen.