© REUTERS

CHAMPIONS LEAGUE. Mertens bezorgt Napoli kwalificatie met doelpunt en assist, PSV uitgeschakeld door Anderlecht-killer

Het Napoli van Dries Mertens heeft zich op de laatste speeldag in de groepsfase van de Champions League in één klap verzekerd van kwalificatie én groepswinst, door een zege op het veld van Benfica. En in Eindhoven raakte PSV niet voorbij Anderlecht-killer Rostov, de Nederlandse topclub eindigt zo verrassend laatste in groep D. Een overzicht van de vanavond gespeelde wedstrijden in de Champions League.

jvh

Bekijk hier alle uitslagen en eindstand in groepen A, B, C en D!

Groep B. Napoli verzekert zich van groepswinst, ook Benfica mag door na pandoering Besiktas

In de groep van Napoli stond nog veel op het spel: zowel de club van Dries Mertens, Benfica als Besiktas konden nog groepswinnaar, tweede of derde worden. De Napolitanen wilden echter de groepswinst, en pakten die ook. In het eerste uur werd er vooral afwachtend gevoetbald, uit vrees voor dat fatale doelpunt. Maar een half uur voor tijd kwam Dries Mertens Manolo Gabbiadini komen vervangen als diepe spits, en de Rode Duivel had meteen impact op de wedstrijd. Drie minuten nadat hij op het veld stapte, zette hij José Callejon al met een slimme tik op weg naar de 0-1, en tien minuten voor tijd besliste hij zelf de wedstrijd met een heerlijke actie en bijhorend afstandsschot: 0-2! Benfica kwam niet verder dan de aansluitingstreffer van Jiminez in de slotfase.

Benfica moest dus bang naar Besiktas kijken, maar wat het daar zag, stelde meteen gerust: de Turken verzopen helemaal op bezoek bij Dynamo Kiev. Biesidin opende na 9 minuten al de score, en nadat Besiktas-verdediger Beck op het halfuur tegen een rode kaart aanliep dikten Jarmolenko en Buialsky aan tot een geruststellende 3-0. González, Sydorchuk en Moraes brachten de eindstand zelfs op een vernederende 6-0. Na een tweede geel voor Aboubakar eindigde Besiktas de match zelfs met negen.

Napoli plaatst zich zo als groepswinnaar voor de volgende ronde, Benfica ontsnapt en mag als tweede ook na de winter Champions League spelen. Besiktas moet vrede nemen met de Europa League, Kiev was al langer zeker van de laatste plaats.

Groep C. Barça vernedert Gladbach, City raakt niet voorbij Celtic

Barcelona was al zeker van groepswinst en liet meerdere sterkhouders rusten, maar dat betekende niet dat de blaugrana zich inhielden tegen Mönchengladbach: Lionel Messi, die tegen Mönchengladbach zijn 549e officiële match in het shirt van Barça speelde en daarmee de top vijf binnenkomt van voetballers met de meeste matchen op hun naam uit de Barcelona-geschiedenis, liet doelman Sommer kansloos na een dubbelpas met Arda Turan. Die Turk werd de grote held van de avond: Turan scoorde na rust in 17 minuten drie doelpunten, en zette zo de aardige 4-0 eindstand op het bord. Thorgan Hazard werd bij Borussia na 72 minuten naar de kant gehaald.

© EPA

Ook in Manchester City - Celtic stond er niets meer op het spel, maar naar goede traditie gooiden de Schotten er toch meteen de beuk in: Patrick Roberts, door City verhuurd aan Celtic, opende na vier minuten al de score. De ploeg van Pep Guardiola kon zich na een reeks slechte resultaten echter geen nieuw gezichtsverlies permitteren, en reageerde meteen: de jonge Kelechi Iheanacho maakte nog eens vier minuten later alweer gelijk. Bij City kreeg Kevin De Bruyne rust, terwijl Vincent Kompany ontbrak met een blessure. Dedryck Boyata stond niet op het wedstrijdblad voor Celtic.

Barcelona wordt zo autoritair groepswinnaar met 15 op 18, ook Manchester City mag door met een schamele 9 punten. Gladbach speelt na de winter Europa League, Celtic is Europees uitgebekerd.

Groep D. Bayern wint prestigeduel, PSV uitgeschakeld door Anderlecht-killer

Yannick Carrasco keek met Atlético Madrid Bayern München in de ogen voor een prestigeduel: beide ploegen waren al zeker van kwalificatie, de Spanjaarden waren zelfs al zeker van de eerste plaats. Bayern had tot voor vanavond nog maar 9 punten, en moest het blazoen dus wat oppoetsen. Atletico, dat met een perfect rapport van vijftien punten op vijftien naar München trok, versierde twee vroege kansen, maar doelman Neuer stond pal op de pogingen van Rode Duivel Yannick Carrasco. De thuisploeg trok nadien het spel naar zich toe, en Lewandowski zorgde na een half uur op vrije trap (veroorzaakt door Carrasco) voor de 1-0. Atletico ging in de tweede helft op zoek naar de gelijkmaker, maar de Duitse afweer hield stand. Carrasco verliet na een uur het veld.

© REUTERS

Voor PSV stond er wél nog wel wat op het spel: de Eindhovenaren hadden tot dusver nog maar één punt verzameld in deze campagne, maar mits een zege tegen het Russische Rostov (dat Anderlecht uitschakelde in de voorronde) kon het toch nog een Europa League-ticket pakken. Dat lukte echter niet: het bleef na een bijzonder slappe pot voetbal 0-0.

Atlético Madrid is dus groepswinnaar met 15 op 18, Bayern heeft drie punten minder. Rostov mag naar de Europa League, PSV verlaat het Europese toneel met het schaamrood op de wangen.

Groep A. PSG verspeelt groepswinst tegen Bulgaren, Arsenal verplettert Basel

PSG leek voor een makkelijke opdracht te staan: bij winst tegen Loedogorets was de puissant rijke Parijse club zeker van groepswinst. Viel dat even tegen! Msidijan kopte de Bulgaarse bezoekers na een voorzet al vroeg op voorsprong in het Parc des Princes, waarna een stroef voetballend PSG maar niet aan kansen op de gelijkmaker kwam. Een zucht van opluchting ging door het stadion toen Cavani op het uur dan toch de 1-1 aantekende, maar tien minuten later was de verstomming compleet toen Wanderson zowaar de 1-2 scoorde. PSG ging dan toch furieus jagen op doelpunten, maar verder dan de gelijkmaker van Angel Di Maria in de extra tijd raakte het niet. Rode Duivel Thomas Meunier werd na 88 minuten naar de kant gehaald.

Dat was goed nieuws voor Arsenal: dat maakte in Zwitserland brandhout van FC Basel: onder impuls van een indrukwekkende Lucas Perez (die een hattrick liet noteren) liepen de Gunners net na rust uit naar 0-3. De jonge Alex Iwobi maakte er zelfs 0-4 van, de late eerredder van Basel-spits Doumbia was enkel goed voor de geschiedenisboeken.

Arsenal wipt zo alsnog over PSG naar de groepswinst. Een dapper Loedogorets wordt beloond met een Europa League-ticket, Basel is laatste.

Stand van zaken:Geplaatst voor achtste finales CL (14):Als groepswinnaar: Arsenal (Eng), Napoli (Ita), FC Barcelona (Spa), Atletico Madrid (Spa), Monaco (Fra), Leicester (Eng)Tweede van de groep: Paris SG (Fra), Benfica (Por), Manchester City (Eng), Bayern München (Dui), Bayer Leverkusen (Dui)Eerste óf tweede: Borussia Dortmund (Dui), Real Madrid (Spa), Juventus (Ita), Sevilla (Spa)

Geplaatst voor zestiende finales Europa League (4):Ludogorets Razgrad (Bul), Besiktas (Tur), Borussia Mönchengladbach (Dui), Rostov (Rus)

Europees uitgeschakeld (6):FC Bazel (Zwi) Dynamo Kiev (Oek), Celtic Glasgow (Sch), PSV Eindhoven (Ned), Club Brugge (Bel), Dinamo Zagreb (Kro)