Direct naar artikelinhoud
Catalonië

Derde dag protesten in Barcelona: betogers steken auto’s in brand

Derde dag protesten in Barcelona: betogers steken auto’s in brand
Beeld AFP

Duizenden woedende Catalanen komen voor de derde dag op rij op straat in Barcelona. Daarbij kwam het opnieuw tot rellen met de politie. Betogers staken vuilnisbakken en auto’s in brand in de buurt van het regionale regeringsgebouw, zo zeggen getuigen. Intussen zijn vanuit heel Catalonië ‘vrijheidsmarsen’ vertrokken waarin duizenden deelnemers drie dagen zullen stappen naar Barcelona. Het verkeer op heel wat wegen ligt stil. 

en

De betogers protesteren tegen de veroordeling van negen prominente Catalaanse separatisten, die door het Spaanse Hooggerechtshof celstraffen kregen opgelegd van negen tot dertien jaar. Opnieuw kwam het daarbij tot rellen met de oproerpolitie. 

De politie chargeerde en vuurde rubberkogels af, terwijl de demonstranten vuurtjes stookten in de omgeving van een overheidsgebouw in de Catalaanse hoofdstad.

Ook de voorbije dagen kwam het tot onrusten. Deels vermomde betogers probeerden veiligheidshekken rond Spaanse regeringsgebouwen omver te werpen. Ze gooiden ook met blikken, fakkels en verfbommen naar de veiligheidsdiensten.

Derde dag protesten in Barcelona: betogers steken auto’s in brand
Beeld REUTERS

Vrijheidsmarsen

Duizenden mensen zijn intussen op weg naar Barcelona vanuit Girona, Berga, Vic, Tarrega en Tarragona. De bedoeling is dat de inwoners van de steden en dorpen op de route naar Barcelona de komende uren en dagen aansluiten. De demonstranten moeten vrijdagavond in Barcelona aankomen. Die dag plannen enkele vakbonden ook een grote stakingsactie uit protest tegen de veroordelingen.

Ook verschillende ministers uit de Catalaanse regering stappen mee in wat een vreedzame optocht moet worden.

De marsen zijn een organisatie van de pro-onafhankelijkheidsbewegingen ANC (Assamblea Nacional Catalana) en Omnium. Hun voormalige voorzitters zijn maandag elk tot twaalf jaar cel veroordeeld in de rechtszaak rond het onafhankelijkheidsreferendum van 2017. Jordi Cuixart en Jordi Sanchez waren de enige twee niet-politici op het proces, maar werden toch veroordeeld voor opruiing.

Vrijheidsmarsen
Beeld EPA
Vrijheidsmarsen
Beeld AFP

Vastgeketend

In Brussel hebben enkele Catalaanse betogers zich vanmiddag tijdens een spontane actie vastgeketend aan de achterkant van het Europees parlement in de Wiertzstraat. De actie was van korte duur en er werd niemand opgepakt, zo laat de politie Brussel Hoofdstad-Elsene weten.

Een twintigtal personen nam deel aan de spontane actie die georganiseerd werd door de Catalan National Assembly. Enkele actievoerders stopten hun handen samen in kokers en ketenden zich zo als een menselijke ketting vast rond de palen van de gebouwen aan de achterkant van het Europees parlement. Op die manier blokkeerden ze de Wiertzstraat.

“Nadat een Catalaans Europees parlementslid met de actievoerders is komen praten, hebben ze zich losgemaakt”, zegt politiewoordvoerster Ilse Van de keere. “De politie heeft alle betogers geïdentificeerd, maar er is geen verder gevolg gegeven aan hun actie.”

Het spontane protest is een reactie op de veroordelingen van de separatistische leiders met celstraffen van negen tot dertien jaar. “Stop de repressie tegen het Catalaanse volk”, stond te lezen op het spandoek van de manifestanten. Samen werden de separatisten tot 100 jaar cel veroordeeld voor het in hun ogen uitvoeren van hun democratische plicht.

Verschillende steden in Catalonië waren vannacht opnieuw het strijdtoneel van onlusten. Demonstranten staken containers in Barcelona in brand, de politie chargeerde verschillende keren. 51 mensen werden gearresteerd, er vielen opnieuw meer dan 70 gewonden.

Vanuit de hele regio vertrokken vanmorgen marsen richting Barcelona.Beeld Villaweb
Lees ook
Beeld EPA
Lees ook
Beeld EPA
Lees ook
Beeld AFP