Direct naar artikelinhoud

Trump schrijft Erdogan een brief: ‘Wees geen stoere jongen’

Beeld EPA

De Amerikaanse president Trump heeft kort voor de Turkse inval in Syrië zijn Turkse ambtsgenoot Recep Tayyip Erdogan vorige week in een opmerkelijke brief gewaarschuwd terughoudend op te treden. ‘Wees geen stoere jongen. Wees geen dwaas!’, schreef Trump op 9 oktober aan de Turkse president.

en

“Ik heb hard gewerkt om een aantal van jouw problemen op te lossen, laat de wereld niet zitten, maak een deal. De geschiedenis zal dan positief over je oordelen. Als je dat niet doet zal je gezien worden als de duivel”, schreef de president. “Je wil niet verantwoordelijk zijn voor het afslachten van duizenden mensen en ik wil niet verantwoordelijk zijn voor het vernietigen van de Turkse economie - en dat zal ik zijn", schreef Trump.

De brief, die gisteravond openbaar is gemaakt, zou door het Witte Huis naar buiten zijn gebracht om aan te tonen dat Trump Turkije geen vrijbrief heeft gegeven om Syrië binnen te vallen. 

In het Amerikaanse Congres is grote weerstand tegen de Turkse inval in Syrië en tegen Trumps beleid dat tot het Turkse optreden heeft geleid. De Amerikaanse president gaf eerder deze maand plotseling zijn militairen opdracht om naar huis terug te keren, omdat de Verenigde Staten er volgens hem niets meer te zoeken hebben.

Beeld REUTERS

Geen grap

Meteen na de bekendmaking van de brief vroegen journalisten en andere politici zich af of het niet om een grap ging: de president van een van de belangrijkste landen van de wereld die een andere president - met uitroeptekens - aanmaant “geen dwaas” te zijn, dat rook naar ‘fake news’.

Maar de brief is wel degelijk authentiek, verzekert het Witte Huis. Democratisch Congreslid Mike Quigley kon zijn ogen niet geloven toen hij de tekst las, zei hij tegen CNN. “Maar het klinkt wel zoals Trump, in een soort van tijdelijk vacuüm, gewoon kwaad dicterend wat er in hem opkomt.”

Ook het feit dat Trump in de brief schrijft dat generaal Mazloum Kobani bereid is “meer toegevingen dan ooit” te doen, wekt ongeloof op. Mazloum is de leider van de Syrische Democratische troepen (SDF), de coalitie die tegen IS streed en waar ook de Koerden deel van uitmaken. “Ik stuur in alle vertrouwen een brief van hem aan mij mee”, schrijft Trump aan Erdogan.

Turkije strijdt nu tegen de Koerden, en Trump vond er dus niet beter op een vertrouwelijke brief van de hoogste Koerdische leider gewoon door te sturen naar de Turkse president. “Dit geeft onze bondgenoten nog meer redenen om Amerika ooit nog te vertrouwen”, zegt Ned Price, voormalig woordvoerder van de Nationale Veiligheidsraad. “Hoeveel NAVO-correspondentie heeft zo hij al naar Poetin gestuurd?”

‘Meltdown’

De brief werd openbaar gemaakt na een al even bizarre ontmoeting tussen Trump en Democratische leiders uit het Congres. De brief zou daar ook zijn rondgedeeld en de president zou Democratisch fractieleider in het Huis van Afgevaardigden Nancy Pelosi er een “derderangspolitica” hebben genoemd. De Democraten verlieten de ruimte toen Trump bleef schelden en twijfelden achteraf openlijk aan zijn mentale stabiliteit. “Waar we getuigen van waren, was een mentale instorting van de president”, aldus Pelosi.

Trump beschuldigde Pelosi op Twitter later zelf van een “meltdown”, met een ondertussen al iconische foto waarbij Pelosi als enige in de kamer rechtstaat en naar Trump wijst. De Democrate nam de foto met trots aan en maakte er de coverfoto van haar Twitter-profiel van.

Twitter bericht wordt geladen...

‘Koerden zijn ook geen engeltjes’

Het Huis van Afgevaardigden stemde gisteren met overweldigende meerderheid een resolutie waarin de terugtrekking van Amerikaanse troepen uit Noord-Syrië wordt veroordeeld. 354 parlementsleden steunden de resolutie, slechts 60 stemden tegen.

Trump leek zich daar echter weinig van aan te trekken. Op een persconferentie noemde hij zijn eigen beslissing zijn handen af te trekken van de Koerden “strategisch briljant”. De Koerden zijn volgens hem “ook geen engeltjes” en zijn nu sowieso “veel veiliger”. Volgens het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten zijn er sinds het begin van het Turkse offensief al bijna 100 burgerdoden zijn gevallen en zijn honderdduizenden burgers op de vlucht geslagen.