Direct naar artikelinhoud
Extinction Rebellion

Woedende reizigers sleuren klimaatactivisten van dak Londense metro

Woedende reizigers sleuren klimaatactivisten van dak Londense metro
Beeld rv

Woedende reizigers hebben in het oosten van Londen enkele demonstranten van de beweging Extinction Rebellion (XR) hardhandig van het dak van een metrotrein gesleurd. De twee waren erop gaan staan met een spandoek: ‘Business as usual = Death’ (Gewoon doorgaan = Dood).

en

De politie arresteerde vier personen “na obstructie-incidenten in de stations van Stratford en Canning Town op de Jubileelijn”, dat het noordwesten met het oosten van Londen langs het centrum verbindt. Op een video op sociale media is te zien hoe woedende pendelaars projectielen naar een manifestant die bovenop een trein stond wierpen, en hem er met geweld aftrokken.

Extinction Rebellion verklaarde dat het “niet-gewelddadig actie” voerde voor een “gelimiteerde tijd” in twee stations, en bevestigde in een persbericht een “gewelddadig incident tegen een manifestant in Canning Town”. De adjunct-chef van de verkeerspolitie Sean O’Callaghan betreurde de acties, en benadrukte woensdagavond dat de “metro en de trein bij de meest ecologische vervoersmiddelen van Londen horen”.

Verboden betogingen

Na de betogingen in het financiële centrum van Londen op maandag verbood de politie betogingen van de Autumn Uprising (Herfstopstand) in Londen. XR kondigde woensdag aan dat ze dat verbod voor het gerecht zou aanvechten.

De actievoerders willen ook actie voeren in de Londense luchthaven van Gatwick, om de luchtvaartindustrie te vragen “het aantal vluchten te verminderen en de luchthavens niet uit te breiden”. Ze voorzien daarbij geen verstoring van het luchtverkeer. Daarnaast roept de beweging sympathiserende werknemers op te betogen na hun werkdag.

XR stamt uit 2018 en eist snel maatregelen om het leven op aarde te redden. De beweging wil onder meer een einde aan het vliegverkeer en snel een verbod op benzine- en dieselauto’s. Over zes jaar zou er helemaal geen uitstoot van broeikasgassen meer mogen zijn.

Twitter bericht wordt geladen...