De Amerikaanse vicepresident Mike Pence (rechts) en VS-minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo (links).
Volledig scherm
De Amerikaanse vicepresident Mike Pence (rechts) en VS-minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo (links). © AFP

Trump strijkt eer op voor staakt-het-vuren in Noord-Syrië na 8 dagen van geweld door terugtrekking VS: “Miljoenen levens gered”

De Verenigde Staten en Turkije hebben een akkoord bereikt over een tijdelijke staking van het Turkse offensief in het noorden van Syrië dat ondertussen al acht dagen aanhoudt. Dat deelde de Amerikaanse vicepresident Mike Pence mee na een gesprek met de Turkse president Recep Tayyip Erdogan. Op Twitter zei Trump dat het staakt-het-vuren miljoenen levens zal redden. 

128 reacties

  • lars vandenberge

    5 jaar geleden
    Als erdogan een veilige zone van 200 km op 30km wil hebben moet hij die gewoon aan de turkse kant van de grens installeren. Dit is een zuivere invasie en genocide, alle andere uitleg is zever.
  • Rudy Van Schelvergem

    5 jaar geleden
    Heel deze regio kennen ze al meer dan duizend jaar alleen maar haat en geweld en dat zal de komende eeuwen niet veranderen. De VS bestonden toen nog niet welk westers land was toen de fout? Vrede daar kies je zelf voor maar al die religieuze en andere groeperingen kunnen en willen niet de macht delen. Nu Rusland zich daar meer en meer moeit zullen ook zij daar hun handen verbranden .
  • Piet Dooremont

    5 jaar geleden
    Als de YPG zich terugtrekt moeten deze vervangen worden door troepen van Assad of door Russische. Erdogan komt veel te goedkoop weg met zijn inval in Syrië en de humanitaire ramp, die hij veroorzaakt heeft. Europa moet de toetreding tot Europa en de geldstroom naar Turkije stopzetten, alsook het embargo op wapenleveringen handhaven evenals alle technologie die zowel voor civiele als oorlogsdoeleinden kan gebruikt worden
  • Freddy Sonnemans

    5 jaar geleden
    De echte vraag is : is dit akkoord afgesloten met instemming van de Koerden en Syrië? In wat ik lees, lijkt dit me onwaarschijnlijk. Het geeft Erdogan zijn zogenaamde veiligheidszone onder controle van Turkije, en de mogelijkheid aan Erdogan om zijn troepen te herorganiseren.
  • Fons Dewaele

    5 jaar geleden
    En doorvoor heeft hij er duizend opgeofferd. Evenals zijn Special Forces. Hoe dwaas kan men nog zijn, om zulk een domme uitspraak te doen. In mijn ogen een verrader en, als er Amerikaanse militairen nu sneuvelen, kan hij op zijn borst kloppen en zeggen " dat is mijn schuld, dit komt op mijn geweten".