Direct naar artikelinhoud
SyriëUpdate

Turkije stemt in met staakt-het-vuren van 5 dagen in Noord-Syrië

Amerikaans vicepresident Pence en Turks president Erdogan.Beeld AP

De Turkse president Recep Erdogan en de Amerikaanse vicepresident Mike Pence zijn donderdag een deal overeengekomen over een rustperiode rond de Turkse inval in Noord-Syrië. De afspraak houdt in dat de Turken hun activiteiten in Syrië voor 120 uur opschorten zodat de Koerdische YPG-troepen zich kunnen terugtrekken. Alle militaire operaties worden stilgelegd, zo maakte Pence bekend.

“Vandaag hebben de Verenigde Staten en Turkije een akkoord bereikt over een staakt-het-vuren in Syrië”, deelde Pence mee tijdens een persconferentie na een gesprek van meer dan vier uur in het presidentiële paleis in Ankara. De Amerikaanse vicepresident was naar Turkije gevlogen om een einde te maken aan het Turkse offensief dat Koerdische YPG-strijders wilde terugdringen uit een grensgebied in het noorden van Syrië.

De Koerden zijn bereid om het staakt-het-vuren te respecteren. Dat heeft de commandant van de Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF), Mazlum Abdi, gezegd. Volgens de SDF is het bestand al van kracht sinds 22 uur lokale tijd (21 uur in België).

De terugtrekking van de Koerden uit het gebied is al aangevat. Ze krijgen daarbij de hulp van de VS, deelt Pence mee. Het met Turkije bereikte akkoord houdt ook in dat het land geen militaire operaties meer zal uitvoeren in de strategisch gelegen stad Kobani. 

Turken krijgen hun zin

Het nieuwe akkoord is in het voordeel van de Syrische Koerden, beklemtoont Pence, en zal een langdurige bufferzone creëren. De hechte relatie tussen de VS en de Koerden blijft volgens hem behouden, al blijven de VS bij hun beslissing om geen Amerikaanse militairen meer in te schakelen in het gebied.

Met de uitvoering van het staakt-het-vuren zullen de Verenigde Staten geen nieuwe sancties aan Turkije opleggen. Na een permanent bestand zullen de VS de Amerikaanse sancties die al van kracht zijn, intrekken, zei Pence nog.

Zowel Turkije als de VS willen een vreedzame oplossing voor Syrië, klinkt het, en beide landen stellen het verslaan van Islamitische Staat als doel voorop. Met het akkoord krijgen de Turken hun verhoopte “veiligheidszone” langs de Syrisch-Turkse grens - een van de redenen voor het Turkse offensief.

Twitter bericht wordt geladen...

President Donald Trump sprak van geweldig nieuws uit Turkije. "Miljoenen levens gespaard", twitterde Trump. Volgens Pence is Trump bereid om de economische sancties tegen Turkije op te heffen zodra het akkoord wordt geïmplementeerd. 

Voor de eerste fase van dit bestand eindigt, zal Erdogan nog een ontmoeting hebben met de Turkse president Vladimir Poetin op 22 oktober in Sotsji. Naar alle waarschijnlijkheid zullen ze daar aan een eigen deal werken.

Bekijk ook: wie is wie in het Syrische conflict?