Direct naar artikelinhoud
Brexit

Herlees - 27 EU-lidstaten keuren Brexit-deal goed, stemming in Brits parlement wordt dubbeltje op zijn kant

Herlees - 27 EU-lidstaten keuren Brexit-deal goed, stemming in Brits parlement wordt dubbeltje op zijn kant
Beeld Photo News

De onderhandelaars van de EU en het Verenigd Koninkrijk hebben een principeakkoord gesloten over de brexit. Toch is het vertrek van de Britten verre van beklonken. Het Lagerhuis moet de deal zaterdag goedkeuren, maar zowel de Noord-Ierse DUP als de oppositiepartij Labour keuren het akkoord af. Zonder hen heeft Johnson geen meerderheid. Herlees alle gebeurtenissen hier.

Krijg als eerste een bericht bij een belangrijke ontwikkeling: download onze app.

, en

Live

  1. Einde liveblog

    Hiermee beëindigen we dit liveblog. De komende dagen kan u uiteraard weer bij De Morgen terecht voor al het brexitnieuws.

  2. Johnson gelooft in steun van parlementsleden: 'Dit is een fantastisch akkoord'

    Boris Johnson heeft er vertrouwen in dat de Britse parlementsleden het brexitakkoord zullen goedkeuren. “Want als ze de tekst bestuderen, zullen ze zien dat het een fantastisch akkoord is.” Dat was -kort samengevat- de boodschap van de Britse premier tijdens een persconferentie op de Europese top.

  3. Tusk: 'Ik hoop dat onze Britse vrienden op een dag zullen terugkeren. Onze deur staat altijd open'

    "Ik hoop dat onze Britse vrienden op een dag zullen terugkeren. Onze deur staat altijd open", zei Europees president Donald Tusk.

  4. Charles Michel: 'Bal ligt nu in het kamp van de parlementen'

    Nu de Europese staatshoofden en regeringsleiders het brexit-akkoord hebben goedgekeurd dat Brussel en Londen eerder op de dag hebben gesloten, is het aan het Britse en aan het Europees Parlement om de deal te ratificeren. "De bal ligt nu in hun kamp", zegt Belgisch premier en toekomstig Europese Raadsvoorzitter Charles Michel.

    Volgens premier Michel legde Europees onderhandelaar Michel Barnier uit dat het mechanisme, dat werd uitgewerkt om een akkoord mogelijk te maken, de integriteit van de interne markt beschermt. "Dat was een grote zorg", aldus Michel. "Het nieuwe mechanisme voorkomt ook oneerlijke concurrentie in het nadeel van Europese bedrijven én respecteert de bepalingen van het Goedevrijdagakkoord." Na het groen licht van de Europese Raad is het aan het Britse Lagerhuis en het Europees Parlement om zich eveneens achter het akkoord te scharen, aldus Michel.

    Op de vraag of de leiders ook het scenario hebben besproken dat het Lagerhuis het akkoord afschiet, antwoordde Michel ontkennend. "Ik ga mij niet uitspreken over een puur hypothetische vraag." Volgens een diplomatieke bron had zo'n discussie onder de leiders ook weinig zin. "Dan zou je voor uren vertrokken zijn."

    Charles Michel.Beeld Getty Images
  5. Gezocht: mensen die niets van de brexit willen missen

    Bent u ook gebeten door het brexitnieuws? Volgt u alle ontwikkelingen voortdurend op de voet?  Onze journalist Michiel Martin zoekt getuigenissen van mensen die niets van de brexit willen missen. Stuur een e-mail naar michiel.martin@persgroep.be  met uw telefoonnummer in. Leg  kort uit waarom de brexitsaga u zo boeit.

  6. Europese staatshoofden en regeringsleiders aanvaarden brexitakkoord

    Het brexit-deel van de Europese top in Brussel zit erop. De 27 Europese staatshoofden en regeringsleiders hebben het brexitakkoord aanvaard, meldt de woordvoerder van de Europese Raad. De Europese Raad vraagt "alle nodige stappen te nemen om te verzekeren dat het akkoord in werking kan treden op 1 november 2019, om een ordelijke terugtrekking mogelijk te maken".

    De Europese leiders keurden ook de politieke verklaring over de toekomstige relaties goed en herhaalden hun mening dat er best een "zo hecht mogelijk partnerschap" tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie komt.

    Belangrijkste horde nu wordt het Britse parlement op zaterdag.

    Ook het Europees Parlement moet instemmen. Dat komt volgende week bijeen, maar daar wordt weinig tegenstand verwacht.

  7. EU-leiders beslissen over uitstel, niet Juncker

    Ging Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker vanmiddag te ver met zijn uitspraken dat er geen uitstel van de brexit meer komt, als het Britse parlement het akkoord zaterdag verwerpt?

    Junckers uitspraken - een dreigement volgens sommigen - worden gezien als een poging premier Johnson te helpen zijn akkoord te verkopen in Londen. Maar sowieso is het niet de Commissie die daar over beslist, maar de 27 Europese staatshoofden en regeringsleiders. Onder andere de Deense premier Mette Frederiksen zei dat uitstel wel nog altijd mogelijk is.

    Beeld Photo News
  8. Brexit-discussie gestart

    Brits premier Boris Johnson heeft de Europese top verlaten, de andere 27 EU-leiders bespreken de brexit nu. Volgens een Europese diplomatieke bron zou Johnson de leiders gezegd hebben "relatief positief" te zijn over de kansen dat het akkoord zaterdag door het Britse parlement geraakt.

  9. VBO en Voka tevreden

    De werkgeversorganisaties VBO en Voka reageren tevreden op het brexit-akkoord dat de Europese en Britse onderhandelaars bereikt hebben. Maar de werkgevers zijn er zich ook bewust van dat het Britse parlement dit weekend het licht nog op groen moeten zetten. "Het is nu aan de Britten", dixit het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO).

    "Nu goedkeuren en uitvoeren", heet dat bij Voka. "We pleiten al jaren voor een onderhandeld akkoord en zijn blij dat dit er op de valreep gekomen is. Dit is goed voor onze Vlaamse bedrijven", zegt gedelegeerd bestuurder Hans Maertens.

    Zet het Britse parlement het licht op groen, dan moet ook voor Voka nadien snel gepraat worden over de toekomstige handelsrelaties tussen Europa en de overzijde van het Kanaal. In het andere geval, moet de weg van onderhandelingen bewandeld blijven worden: "Indien het voorstel zaterdag opnieuw sneuvelt, moet men blijven onderhandelen om een no deal-brexit alsnog te vermijden, zelfs al betekent dat opnieuw uitstel", dixit Maertens. 

  10. Johnson spreekt 27 collega's toe

    Op de Europese top is het thema 'brexit' begonnen. Brits premier Boris Johnson spreekt daarbij de 27 andere staats- en regeringsleiders toe.

    Als Johnson zijn introductie heeft afgerond, moet hij de vergaderzaal verlaten. Daarna moeten de overige leiders besluiten of ze instemmen met het akkoord. Het kan zijn dat leiders meer tijd vragen om de documenten goed te bestuderen. Dan zou een besluit naar morgen kunnen worden doorgeschoven, aldus een EU-diplomaat.

    EU-onderhandelaar Michel Barnier en Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker hebben wel al een positieve aanbeveling gegeven. Veel leiders toonden zich al verheugd over de deal.

    Twitter bericht wordt geladen...

  11. Iers premier Varadkar: 'We wilden per se een akkoord'

    De Ierse premier Leo Varadkar, een hoofdrolspeler in de brexit-onderhandelingen, reageert opgelucht op het nieuwe brexit-akkoord dat de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk bereikt hebben. "Voor Noord-Ierland werd een unieke oplossing gevonden, die rekening houdt met zijn unieke geschiedenis en geografie", zei Varadkar. Gevraagd naar de inspraak die het Noord-Ierse parlement gegeven wordt, antwoordde Varadkar dat hij "per se een akkoord wilde".

    "Er komt geen harde grens, de handelsstromen op het Ierse eiland blijven onaangeroerd, het Goedevrijdagakkoord wordt gerespecteerd en de Europese interne markt wordt gevrijwaard." Varadkar gaat de andere Europese leiders dan ook aanbevelen het akkoord goed te keuren.

    Op de vraag wat er op het einde van de afkoelingsperiode moet gebeuren, antwoordde Varadkar dat dat een hypothetisch scenario is. "Daar zitten we sowieso nog ver vandaan."

    Iers premier Leo Varadkar.Beeld REUTERS
  12. Juncker: 'Deze deal of geen deal. Uitstel niet aan de orde'

    "Het zal dit akkoord zijn of géén, nieuw uitstel is niet aan de orde", zei Commissievoorzitter Juncker bij aankomst. "We hebben een akkoord gesloten. Er zijn geen argumenten voor verder uitstel. Het moet nú gebeuren. De Britse premier moet verzekeren dat hij de hordes van zijn Lagerhuis kan overwinnen. I'm not in charge of Westminster." Op die manier zet Juncker het Lagerhuis verder onder druk.

    Jean-Claude Juncker.Beeld AFP
  13. Britse parlementsleden stemmen in met zitting over brexit op zaterdag

    De Britse parlementsleden hebben donderdag ingestemd met een buitengewone zitting op zaterdag over het nieuwe brexitakkoord dat Londen en de Europese Unie bereikt hebben, en dat nog moet worden goedgekeurd door het Britse parlement.

    Volgens de Twitter-account van het Lagerhuis werd de motie over de zitting met 287 stemmen tegen 275 goedgekeurd, wat betekent dat het House of Commons voor het eerst sinds de Falklandoorlog van 1982 op een zaterdag zal zetelen.

  14. Sinn Fein verwelkomt deal als 'minst slechte optie'

    Sinn Fein, de Ierse republikeinse partij, is tevreden dat er een akkoord uit de bus is gekomen tussen de EU en het Vk. Dat heeft voorzitter Mary Lou McDonald gezegd. Echt warm wordt Sinn Fein evenwel niet. Volgens McDonald is het akkoord "de minst slechte optie", die enkel "de ergste effecten van de brexit zal verzachten".

  15. Johnson: 'Blijven essentieel Europees land'

    Johnson roept in Brussel zijn Lagerhuis op zich te verzoenen. Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker en Boris Johnson gaven zopas een korte persverklaring. "Dit is een eerlijk en evenwichtig akkoord. Ze geeft zekerheid waar brexit onzekerheid brengt", zei Juncker. "Dit zorgt voor garanties bij onze burgers. Er komt geen grens in Ierland en ook onze interne markt blijft beschermd." Juncker waarschuwde evenwel dat dit akkoord onvoldoende is. "Het is ook aan onze parlementen om dit te goedkeuren, zowel het Britse als het Europese parlement." 

    Johnson spreekt van 'een zeer goeie deal voor zowel de EU als het VK'. "Voor ons in het VK betekent dit dat we een échte brexit kunnen bewerkstelligen die onze doelen behartigt. We kunnen de EU op 31 oktober volledig verlaten". De Britse premier deed vervolgens een oproep aan zijn dwarsliggend parlement. "Ik hoop dat mijn mede-parlementsleden zich kunnen verzoenen en brexit gedaan krijgen, en zonder uitstel bewerkstelligen zodat we kunnen vooruitlopen op prioriteiten voor het Britse volk zoals gezondheidszorg en veiligheid." Daarna richtte hij zich terug tot Juncker. "Nu is het nodig om brexit gedaan te krijgen. Daarna kunnen we beginnen aan een nieuw partnerschap in ons beider voordeel. Met het VK blijven we een essentieel Europees land en we blijven bereid om samen te werken in de toekomst."

  16. Juncker: 'Eerlijke en evenwichtige deal'

    "Dit is een eerlijke en evenwichte deal", zegt Commissievoorzitter Juncker. "Er is geen nood aan uitstel." Hij kondigt aan dat snel al nieuwe onderhandelingen starten over de toekomstige relaties tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie.

    "Dit is een heel goede deal voor de EU en het VK", zegt Johnson. "Een eerlijke oplossing. Dit beschermt het vredesproces in Noord-Ierland. In het VK kunnen we nu een echte brexit afleveren. Het Verenigd Koninkrijk verlaat de EU op 31 oktober. Noord-Ierland en andere delen van het VK kunnen nu gaan deelnemen aan nieuwe handelsakkoorden. Als één Verenigd Koninkrijk kunnen we nu eigen beslissingen nemen over hoe wij het Verenigd Koninkrijk willen organiseren."

    Johnson hoopt dat de Britse parlementsleden zaterdag voor het akkoord zullen stemmen. "Dit is het moment om de brexit te volbrengen en te starten aan onze toekomstige relaties."

    Boris Johnson en Jean-Claude Juncker tijdens hun persconferentie.Beeld AP
  17. Wat we nu weten

    • De Europese en Britse onderhandelaars hebben een akkoord bereikt over de brexit.

    • De grootste uitdaging moet nog komen. Het Brits parlement moet de tekst zaterdag nog goedkeuren. Het eerdere brexitakkoord tussen Londen en Brussel werd tot drie keer toe weggestemd.

    • De Noord-Ierse Democratic Unionist Party (DUP) blijft verzet aantekenen. Hier wordt uitgelegd waarom. Zonder hun steun slinkt de kans dat het Lagerhuis het akkoord goedkeurt?

    • Ook Labour en de Schotse Nationale Partij (SNP) hebben het akkoord afgeschoten. Jeremy Corbyn (Labour) noemt het ‘nog slechter dan de deal van May’.

    • Op de Europese top, die om 15 uur van start gaat, wordt ook de goedkeuring gezocht van de Europese lidstaten.

    • Als alles volgens plan loopt zal het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie verlaten op 31 oktober.

    Brits premier Boris Johnson.Beeld AFP
  18. Michel: "Blij", "positief", maar ook "voorzichtig"

    Onze Belgische premier Charles Michel, de toekomstige Raadsvoorzitter vanaf 1 december, komt aan. Michel zegt "blij en positief" te zijn, maar ook "voorzichtig" te blijven omdat het Lagerhuis moet het nog goedkeuren. "Ik hoop dat het akkoord meer sereniteit, voorspelbaarheid en stabiliteit zal brengen," zei hij ook. "We kunnen ons dan richten op het toekomstig samenwerkingsakkoord."

    Beeld REUTERS
  19. Macron hoopt dat Brits parlement deal goedkeurt, "want nieuw uitstel onwaarschijnlijk"

    De Franse president Emmanuel Macron komt breed lachend aan op de EU-top. "We beginnen met het goede nieuws van een EU-akkoord. De ontwerptekst beantwoordt aan de Britse eisen en de Europese om de integriteit van de interne markt te bewaren alsook de Ierse politieke evenwichten te bewaren", zegt hij. Maar ook Macron houdt een slag om de arm. "Ik hoop dat het Lagerhuis het goedkeurt", zegt hij, en wijst er op dat nieuw uitstel in gelijk welk scenario onwaarschijnlijk is. "Ik heb vorige lente gezegd dat we deze discussie niet kunnen voortzetten na oktober, wanneer er een nieuwe Commissie komt."

  20. Jambon: 'No deal afgewend', hoopvol op goede afloop

    No deal afgewend". Zo reageert Vlaams minister-president Jan Jambon op het akkoord over de brexit dat donderdagmiddag werd gesloten tussen de Britse en Europese onderhandelaars. Al houdt hij nog wel enigszins een slag om de arm: "Hoopvol op goede afloop op Europese Raad en zaterdag in Lagerhuis", schrijft Jambon op twitter.

    De Vlaamse regeringsleider benadrukt ook dat een ordelijke brexit goed nieuws zou betekenen voor Vlaanderen en de Europese Unie. Zijn voorganger aan het hoofd van de Vlaamse regering, Geert Bourgeois, was steevast beducht voor een harde brexit. "Ik kan me moeilijk iets slechters voorstellen", stelde hij enkele maanden geleden nog.

    Twitter bericht wordt geladen...

  21. Enthousiasme beleggers al voorbij

    Het enthousiasme op de beurzen over de brexit-deal was van korte duur. De koerswinst van het Britse pond is al weggeveegd en ook de Europese beurzen nemen wat gas terug.

    Net na de bekendmaking van het akkoord ging het pond naar zijn hoogste peil in vijf maanden, maar daarna ging de koers tegenover de dollar en de euro in het rood.

    Op de Brusselse beurs was er een opstootje tot 1 procent winst meteen na de aankondiging, maar dat werd gevolgd door een terugval. Om 14.45 uur stond de Bel20 wel nog 0,60 procent in het groen. De beurs van Londen staat op 0,8 procent winst. 

  22. Merkel tevreden

    De Duitse bondskanselier Angela Merkel is tevreden dat er een afspraak is tussen de Commissie en de Britse Lagerhuis. "Goed nieuws", zegt ze, "al moeten zowel het Lagerhuis als het EP goedkeuring geven." Merkel wijst op het belang dat op het Ierse eiland zowel het Goede Vrijdag-akkoord als de Europese interne markt gegarandeerd blijven. "Het geeft hoop dat de Ierse premier (Leo Varadkar) optimistisch is", zegt ze.

    Beeld AP
  23. Luxemburgse premier optimistisch dat regeringsleiders akkoord zullen goedkeuren

    De Luxemburgse premier Xavier Bettel is bij aankomst in het Raadsgebouw optimistisch dat het ontwerpakkoord deze namiddag goedgekeurd zal worden door de regeringsleiders. "Het is nu geen vraag of er een brexit komt of niet, de vraag is of het een geordend vertrek of een vertrek zonder akkoord wordt", maar dat zal afhangen van het Britse Lagerhuis zaterdag. "Ik hoop op een groen licht van het parlement, want een no-deal zou een lose-lose-situatie zijn voor iedereen."

    Xavier Bettel.Beeld AFP
  24. Loodzware opdracht voor Johnson

    Deze namiddag overleggen de regeringsleiders of ze het ontwerpakkoord dat bereikt werd tussen de Commissie en het Verenigd Koninkrijk goedkeuren. De verwachting is dat dit zal gebeuren in de loop van de namiddag, voor het diner.

    Boris Johnson vertrekt dan weer naar Londen, waar hij alle zeilen zal moeten bijzetten om zaterdag het akkoord te krijgen van zijn kritisch Lagerhuis. Momenteel is er daar nog geen meerderheid voor het bereikte akkoord. Zowel de Noord-Ierse DUP en dissidente Conservatieven liggen dwars als de oppositiepartijen. Labour-leider Jeremy Corbyn noemt het een slechter akkoord dan dat van Theresa May, twee jaar geleden.

    Ook bij die deal van May werd het optimisme na het bereiken van een akkoord met de EU snel getemperd. Aan het thuisfront volgde toen de koude douche toen deal werd weggestemd.

  25. EU-leiders arriveren

    Op dit ogenblik komen de EU-leiders aan voor hun Raadsbijeenkomst. Voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker en Brits premier Boris Johnson geven zo meteen een persconferentie bij de Commissie.

    Daarna zullen de regeringsleiders overleggen of ze het ontwerpakkoord dat bereikt werd tussen de Commissie en het Verenigd Koninkrijk, goedkeuren. De verwachting is dat dit zal gebeuren in de loop van de namiddag, voor het diner. Johnson vertrekt dan weer naar Londen, waar hij alle zeilen zal moeten bijzetten om zaterdag het akkoord te krijgen van zijn kritisch Lagerhuis. Momenteel is daar nog geen meerderheid voor het bereikte akkoord.

    Jean-Claude Juncker.Beeld AP
  26. Formeel statement: DUP geeft geen steun

    In een officieel statement heeft de Noord-Ierse unionistische partij DUP laten weten dat ze zaterdag niet voor het nieuwe brexit-akkoord zal stemmen. Hiermee wordt de kans dat de deal door het Britse Lagerhuis raakt erg klein. Want ook de oppositie brandde het akkoord vandaag al af.

  27. Farage: 'Nieuwe deal is geen brexit'

    Brexit Party-leider Nigel Farage is niet onder de indruk van het nieuwe brexitakkoord van de Britse premier Boris Johnson. "Geen brexit," zegt hij, "ondanks enkele verbeteringen op het vlak van de douane-unie."

    Het feit dat Noord-Ierland de regels van de Europese interne markt zou blijven volgen, ook al maakt het juridisch wel deel uit van het Britse douanestelsel, is voor Farage onvoldoende. "Wij zullen nergens anders voor gaan dan voor een duidelijke brexit", maakt zijn partij ook duidelijk op Twitter.

    Volgens Farage zal het akkoord leiden tot "jarenlange onderhandelingen over een vrijhandelsakkoord waarvan we al weten dat we het niet zullen krijgen. Ik vind eerlijk gezegd dat het verworpen moet worden."

    Johnsons regering heeft geen meerderheid in het parlement. Wil hij zijn brexitakkoord door het parlement loodsen - tijdens een stemming die wellicht op zaterdag plaatsvindt - dan heeft hij minstens een deel van de oppositie nodig.

    Twitter bericht wordt geladen...

    Twitter bericht wordt geladen...

  28. DUP stemt zaterdag niet voor deal

    Het was al duidelijk dat de Noord-Ierse Unionisten tegen het akkoord waren, nu blijkt dat ze zaterdag ook tegen de deal zullen stemmen. Daarmee zijn de Conservatieven voorlopig de enige partij die het akkoord zullen steunen, en is er dus geen meerderheid voor.

    Twitter bericht wordt geladen...

  29. De hoofdpunten van de deal (en waarom DUP al meteen tegen is)

    Wat zijn nu precies de belangrijkste nieuwigheden in het akkoord dat de EU eerder vandaag met het VK sloot? En waarom is de Noord-Ierse partij DUP nu al tegen? We zetten de grote krachtlijnen voor u op een rijtje in dit overzicht.

  30. Macron is ‘optimistisch’

    De Franse president Emmanuel Macron toonde zich bij zijn aankomt voor de vergadering van de Raad van Europa optimistisch over het bereikte brexit-akkoord. De deal maakt het volgens hem mogelijk om ‘de politieke en technische bezorgdheden aan te pakken van zowel onszelf als van de Britten. (...) In deze fase kunnen we alleen maar tevreden zijn.’

    Frans president Emmanuel Macron eerder deze week aan het Elysée.Beeld AP
  31. ‘Bijzonder vernietigende deal’

    Zoals te verwachten was, sabelde de Britse oppositie het akkoord van Boris Johnson met de EU dus al meteen neer. Van Labour over Liberal Democrats en de SNP in Schotland tot de Brexit Party van Nigel Farage komt er kritiek op de deal. ‘Tijd om van dit verdrag af te geraken’, klinkt het onder meer.

  32. SNP: 'Destructief akkoord'

    Na Labour en de Noord-Ierse DUP reageert nu ook de Schotse Nationale Partij (SNP) afkeurend op de deal. "Destructief", zegt partijkopstuk Michael Russell op Twitter. "Alle brexitakkoorden schaden Schotland, maar deze is bijzonder vernietigend."

    Voor de SNP moet de deal aan het Schotse parlement worden voorgelegd en daarna ook aan een referendum aan het Schotse volk. De Schotten stemden tijdens het eerste referendum van 2016 tegen de brexit.

    Als de oppositie er zaterdag in slaagt een meerderheid te vinden voor een tweede referendum, is de brexitdatum van 31 oktober meer dan waarschijnlijk niet haalbaar.

    Twitter bericht wordt geladen...

  33. Barnier: 'Bewaren van Noord-Ierse vrede is wat telt'

    Barnier zei dat het voor de EU heel belangrijk was om de grens tussen Noord-Ierland en de Ierse Republiek open te houden, alsook de integriteit van de Europese interne markt te behouden. Voor Boris Johnson was het belangrijk dat Noord-Ierland in de Britse douaneruimte kon blijven.

    In het nieuwe akkoord valt Noord-Ierland straks op papier onder de Britse douaneregels. In de praktijk zal het de EU-regels blijven volgen, waardoor grenscontroles met Ierland niet nodig zijn. Dit idee werd in februari 2018 al door de EU op tafel gelegd, maar kreeg toen geen goedkeuring van Londen. De EU eist harde garanties dat de Iers-Noord-Ierse grens geen smokkelroute wordt naar de EU voor goederen uit de rest van de wereld.

    Het douane-akkoord telt vier luiken:

    - Ten eerste blijven alle EU-regels van kracht op goederen in Noord-Ierland.

    - Ten tweede blijft Noord-Ierland tegelijk in de Britse douaneruimte. Zo blijven ze deel uitmaken van het Britse handelsbeleid en worden ze ook een toegangspoort tot de Europese eenheidsmarkt. De Britse autoriteiten zullen VK-tarieven toepassen op goederen uit derde landen zolang ze niet getransporteerd worden naar de interne markt. Is dat toch zo, dan zullen Europese douanetarieven gelden.

    - Ten derde is er een technische oplossing uitgedokterd over de BTW.

    - En het Noord-Ierse parlement mag met eenvoudige meerderheid beslissen of ze hiermee akkoord gaan. De DUP krijgt in Belfast dus géén veto, zoals ze eisten.

    Barnier benadrukte dat het douane-akkoord belangrijk is, maar 'wat uiteindelijk telt is het bewaren van de Noord-Ierse vrede'.

    Twitter bericht wordt geladen...

    Beeld AFP
  34. Commissie publiceert integrale tekst akkoord

    De Europese Commissie heeft de integrale brexit-deal gepubliceerd op haar website. De 64 pagina's tellende tekst kan u hier lezen.

  35. Verhofstadt: ‘Afwachten en hopen’

    Europees parlementslid en parlementair brexit-hoofdonderhandelaar Guy Verhofstadt (Open Vld) reageerde kort op het akkoord voor de bijeenkomst van de liberalen over de EU-top van deze namiddag. “Laat ons afwachten. Het is de tweede deal die we hebben met het Verenigd Koninkrijk. Laat ons hopen dat daar nu een meerderheid voor komt in het Britse parlement. Dat wil ik eerst zien. We gaan dit proces niet nog eens herhalen.”

    Als Groot-Brittannië handel wil drijven met de Europese Unie, zal het ook de regels van de EU moeten volgen, benadrukt Verhofstadt. “Het vrijhandelsakkoord zal de Europese regels moeten naleven. Als zij dat niet willen, zal het een heel nauw akkoord worden.”

    Guy Verhofstadt.Beeld AP
  36. Corbyn: ‘Nog slechter dan de deal van May’

     Jeremy Corbyn, de leider van de grootste Britse oppositiepartij Labour, vindt het akkoord onaanvaardbaar. "Het ziet ernaar uit dat de premier een deal heeft onderhandeld die zelfs nog slechter is dan die van Theresa May (Johnsons voorganger, red.), en die op een overweldigende manier werd verworpen", zegt hij. "Deze uitverkoop zal het land niet samenbrengen en zou verworpen moeten worden."

    Bovendien wil Labour samen met de andere oppositiepartijen een eigen meerderheid vinden om het akkoord te onderwerpen aan een tweede referendum. "De beste manier om de brexit te regelen is door de mensen een definitieve stem te geven in een volksraadpleging", klinkt het bij Corbyn. Als de oppositie daar zaterdag in slaagt, is de datum van 31 oktober meer dan waarschijnlijk niet haalbaar.

    Jeremy Corbyn (Labour).Beeld AFP
  37. Volg live

    Europees hoofdonderhandelaar Michel Barnier geeft nu een persconferentie, die u hierboven live kan volgen.

  38. Barnier: 'Dit akkoord geeft juridische zekerheid, ook aan burgers'

    "Het is een akkoord op het niveau van de onderhandelaars, tussen Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker en de Britse premier Boris Johnson", zegt Barnier. "Het is een tekst die juridische zekerheid geeft maar ook belangrijk is voor de burgers, die altijd onze prioriteit zijn geweest. De onzekerheid heeft te lang geduurd. Nu zullen hun rechten gevrijwaard zijn."

  39. Barnier bevestigt: 'We hebben een akkoord'

    "We hebben een akkoord gevonden over een geordend vertrek van het VK en van onze toekomstige relatie", zegt nu ook Commissie-onderhandelaar Michel Barnier.

    Beeld REUTERS
  40. Pond en beurzen koersen hoger

    De beurskoersen schieten de hoogte in na de aankondiging van het akkoord. Het Britse pond wint bijna 1 procent tegenover de dollar. De Bel20 klom snel tot 1 procent in het groen, en ook de andere Europese beurzen boeken lichte winst.

    Goud, dat in onzekere tijden als veilige belegging wordt gezien, daalde dan weer met 0,3 procent in waarde. Ook andere zogeheten veilige havens, zoals de yen en Zwitserse frank, werden minder waard.

  41. Wat is er precies veranderd?

    In vergelijking met het eerdere akkoord tussen de Europese Unie en Johnsons voorganger Theresa May zijn er nu wijzigingen aangebracht in het "protocol over Noord-Ierland/Ierland", schrijft Juncker in zijn aanbevelingsbrief aan Europees president Donald Tusk. Ook is de politieke verklaring over de toekomstige relaties tussen het VK en de EU gewijzigd.

    "Beide verklaringen worden gesteund door de Europese Commissie. De premier van het Verenigd Koninkrijk heeft zijn steun aan de documenten vanmorgen ook toegezegd."

  42. Noord-Ierse DUP steunt akkoord niet

    De DUP, de Noord-Ierse Unionisten en cruciale gedoogpartner van premier Johnson in het Britse parlement, zegt bij zijn standpunt te blijven en het akkoord niet te kunnen steunen.

    Twitter bericht wordt geladen...

    Dat is mogelijk slecht nieuws voor Johnson, die het akkoord zaterdag moet verdedigen in het Britse parlement. De premier heeft er sowieso al geen meerderheid meer, en zonder de 10 parlementsleden van de DUP al helemaal niet. Ook baseren veel harde brexiteers uit Johnsons eigen Conservatieve partij hun standpunt op dat van de Noord-Ierse Unionisten.

    Om te begrijpen waarom de Democratic Unionist Party (DUP) deze ochtend verzet blijft aantekenen tegen het nakende Brexit-akkoord moeten we mee kijken naar hun visie op de geschiedenis van Noord-Ierland, schrijft De Morgen-journalist Maarten Rabaey in een boeiende analyse.

  43. 'Goede deal'

    Het akkoord kreeg al groen licht van de Commissie en ook de Britse premier Boris Johnson schaart zich erachter, schrijft Juncker in een brief aan de Europese Raadsvoorzitter Donald Tusk. Juncker beveelt Tusk aan om op de Europese top, die om 15 uur van start gaan, ook de goedkeuring van de Europese lidstaten te zoeken.

     In een tweet schrijft Brits premier Johnson dat er een "goede deal" bereikt is die het Verenigd Koninkrijk in staat stelt opnieuw de controle over zijn beleidsprioriteiten te verwerven. Hij roept het Lagerhuis op om de tekst zaterdag goed te keuren.

    Als dat gebeurt, lijkt het VK goed op weg om op 31 oktober de Europese Unie te verlaten, drie jaar na het brexit-referendum.

    Twitter bericht wordt geladen...

  44. Akkoord moet nog goedgekeurd worden

    De onderhandelaars van de EU en het Verenigd Koninkrijk hebben een principeakkoord gesloten over de brexit. Dat meldt de Britse premier Boris Johnson. EU-onderhandelaar Michel Barnier geeft zo meteen een persconferentie in Brussel.

    Het principeakkoord moet nog worden goedgekeurd door de EU-leiders en het Britse parlement. De EU-leiders zijn donderdag en vrijdag in Brussel bijeen. Het Britse parlement stemde het eerdere brexitakkoord tussen Londen en Brussel tot drie keer toe weg. Ook het Europees Parlement moet er zijn zegje over doen.

  45. Twitter bericht wordt geladen...

Brits premier Boris Johnson .Beeld AFP
Uittredend Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker.Beeld EPA