vrijdag 18 oktober 2019 - Sport
camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Toen Genk-fans dreigden het veld te betreden, floot ref Lawrence Visser de wedstrijd definitief af. BELGA

Zitting Geschillencommissie Hoger Beroep

STVV en Genk verschijnen om 13 uur in bondsgebouw, maar op uitspraak is het mogelijk nog poos wachten

Wanneer eindigt derby?

Vrijdag om 13 uur hoort de Geschillencommissie Hoger Beroep voor het Profvoetbal van de KBVB STVV en KRC Genk in de zaak rond de bij 3-3 gestaakte derby van 28 september. Bondsprocureur Kris Wagner zal vorderen dat de wedstrijd moet worden herspeeld met gesloten deuren én dat beide clubs met een aftrek van twee punten bestraft moeten worden. Bovendien wil hij beide ploegen nog een extra thuiswedstrijd met gesloten deuren opleggen. Benieuwd wat het verweer van de twee Limburgse clubs wordt. Op een uitspraak is het mogelijk nog een poos wachten, de commissie kan die in beraad houden.

Marnik GEUKENS

De feiten

LEES OOK. LIVE. Volg de zitting over de gestaakte Limburgse derby

Op 28 september wordt de Limburgse derby STVV-KRC Genk definitief gestaakt in de 87ste minuut. Scheidsrechter Lawrence Visser is van oordeel dat de veiligheid van spelers en supporters niet kan worden gewaarborgd.

Het is de derde en laatste stap in de vastgelegde veiligheidsprocedure, die scheidsrechters moeten volgen bij onder meer wanordelijkheden buiten het speelveld. Stap 1 (het omroepen van een waarschuwing) en stap 2 (een afkoelperiode, waarbij de wedstrijd een poos wordt onderbroken) kwamen er naar aanleiding van misdragingen van Truiense fans, die Genk-doelman Coucke bekogelden met projectielen. Stap drie (het definitief staken van de wedstrijd) naar aanleiding van misdragingen van Genkse supporters, die dreigden het veld te betreden.

De commissie

Vrijdag behandelt de Geschillencommissie Hoger Beroep voor het Profvoetbal van de KBVB de zaak. In die commissie, die bevoegd is voor onder meer het onderzoek van stopgezette of niet-gespeelde wedstrijden, zetelen (sport)juristen, die geen band hebben met een profclub: voorzitter Johan Vanden Eynde en enkele (vaak twee) van de negen leden, met name Rik Ascrawat, André Deruyver, Didier De Tollenaere, Sébastien Humblet, Geert Joosten, Wim Mertens, Michel Palumbo, Dirk Thijs en Thierry Walbrecht.

 JEFFREY GAENS

De commissie velt een uitspraak na het horen van het bondsparket (procureur Kris Wagner), STVV en KRC Genk. Die uitspraak hoeft ze niet vrijdagmiddag te doen, ze kan die ook in beraad houden. In de gelijkaardige zaak rond de wedstrijd Charleroi-Standard heeft de uitspraak zelfs een zestal weken op zich laten wachten.

Tegen de beslissing van de commissie is alleen beroep bij het Belgisch Arbitragehof voor de Sport (BAS) mogelijk. Dat beroep werkt opschortend, het kan met andere woorden nog een hele poos wachten zijn op een definitieve uitslag van de derby.

De strafvordering

Namens het bondsparket zal procureur Kris Wagner enkele stevige straffen vorderen. Zo wil hij beide clubs bestraffen met een aftrek van twee punten en STVV-Genk zonder publiek opnieuw laten spelen vanaf de eerste minuut. Daarnaast wil Wagner dat STVV en Genk ieder nog een extra thuismatch zonder publiek spelen. Hij vordert ook de maximale boete van 5.000 euro.

De ongeregeldheden kunnen beide clubs overigens nog meer geld kosten. De Pro League buigt zich ook nog over de zaak en kan een boete tot 50.000 euro opleggen. Dat luik houdt echter geen verband met de rechtsgang binnen de KBVB.

 BELGA

Wat willen de clubs?

STVV wordt vertegenwoordigd door advocaten Johnny Maeschalck en Kristof De Saedeleer, voor KRC Genk pleit legal counsel Jochem Martens. Hun pleidooi wilden ze vooraf niet prijsgeven, maar beide clubs zullen er alles aan doen om vooral de puntenaftrek aan te vechten. Die aftrek is na de eerder aangehaalde Charleroi-Standard van drie jaar geleden in het bondsreglement opgenomen in het geval van gedeelde verantwoordelijkheid voor het staken van de wedstrijd. Voordien en ook in de ‘zaak Charleroi-Standard’ was de sanctie ‘5-0/0-5’ en dus nul punten voor beide ploegen.

 BELGA

Ook de extra wedstrijd met gesloten deuren zou beide clubs zwaar treffen en zal waarschijnlijk worden aangevochten. Zowel STVV als KRC Genk weten intussen dat de intrieste derby van 28 september hoogstwaarschijnlijk geen winnaar zal kennen. Het enige wat rest, is de schade beperken voor de groene tafel.

KRC Genk

Beloften ontvangen Standard

De Genkse beloften werken vrijdagavond (19.30u) op het B-veld een competitiematch af tegen Standard. Uit de A-kern is alleen doelman Maarten Vandevoordt van de partij. (mg)

Lees meer

Aangeboden door onze partners

Nieuwe Video's

Nog meer nieuws