‘Methodes en deontologie van privédetectives zijn nagenoeg niet geregeld’

. © Paurian - Flickr

De overheid en de burger staan machteloos tegenover privédetectives die over de schreef gaan. De klachten over inbreuken leiden tot niets. Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) wil het probleem aanpakken.

Volgens de jongste telling lopen er in ons land 868 mensen rond met een vergunning als privédetective. Ze werken vooral voor verzekeraars, maar ook bedrijven als Carrefour Belgium, Proximus en De Lijn hebben detectives in dienst. Er is echter amper toezicht op de honderden privédetectives, waardoor inbreuken bijna nooit aan het licht komen, zo schrijft De Tijd.

Sinds 2010 heeft Binnenlandse Zaken nog maar aan dertien mensen een vergunning als privédetective geweigerd, aldus woordvoerster van de federale overheidsdienst Binnenlandse Zaken Ann Cossement. De voorbije zes jaar zijn ook slechts 33 klachten tegen privédetectives ingediend.

Activiteiten van privédetective zijn onzichtbaar’

Zelfs dat handvol klachten tegen privédetectives leidt vaak tot niets, moet minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) toegeven. ‘De middelen en methodes die een detective al dan niet mag aanwenden en zijn deontologie zijn nagenoeg niet geregeld. Daardoor heeft een klacht zelden of nooit een wettelijke basis’, stelt Jambon in een antwoord aan MR-Kamerlid Denis Ducarme. ‘Daar komt nog bij dat de activiteiten van een privédetective, in tegenstelling tot die van een bewakingsagent, onzichtbaar zijn, waardoor men als betrokken persoon vaak niet de informatie heeft die nodig is om een klacht te staven. Ik laat onderzoeken hoe die lacunes het best opgevangen kunnen worden.’

(Belga/SK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content