© Photo News

Belg kan paus interviewen: “De wereld ondergaat een Derde Wereldoorlog”

Het christelijke opinieweekblad Tertio is erin geslaagd paus Franciscus te strikken voor een interview. Daarin zegt de kerkvorst onder meer dat hij van de Belgische steden het meest van Brugge houdt en geeft hij jongeren de boodschap niet bang te zijn voor hun geloof.

dgs

Tertio kon de paus op 16 november in Vaticaanstad 40 minuten lang interviewen. Het gesprek verliep volgens het weekblad in een gemoedelijke sfeer, met de nodige humor en zonder enig teken van gejaagdheid. ‘Van protocol of formalisme was geen sprake. Geen monsignori in de buurt, alleen enkele veiligheidsmensen en persmedewerkers. (...) Tertio vergat haast dat het de bisschop van Rome, Petrus’ rechtstreekse opvolger, interviewde, zo gewoon en vertrouwd komt Franciscus over’, klinkt het.

Derde Wereldoorlog

De paus zegt in het interview onder meer in dat hij niet naar België komt voor de herdenking van de Groote Oorlog in 2018. Volgens Franciscus woedt momenteel een Derde Wereldoorlog. “We zijn in oorlog. De wereld ondergaat een Derde Wereldoorlog: in Oekraïne, het Midden-Oosten, Afrika, Jemen… Het is zeer ernstig.” ‘”Nooit meer oorlog” werd nooit ernstig genomen en het ontbreekt aan leiders die vooruitgaan,’ meent hij.

Paus Franciscus bezocht van 1973 tot 1979 elk anderhalf jaar ons land. ‘Omdat er in België een vereniging van vrienden bestond van de Katholieke Universiteit van Córdoba. Ik was er de grootkanselier van. Vandaar dat ik hen bezocht om met hen te praten. En ik kwam ook om hen te bedanken. En zo ben ik van België beginnen te houden. Maar voor mij is de mooiste stad van België niet Gent of Antwerpen, maar Brugge.’

‘Verspeel leven niet aan oppervlakkigheden’

Het weekblad stelde paus Franciscus daarnaast vragen over de relatie tussen kerk en staat, terrorisme, barmhartigheid, een synodale kerk, media, jongeren en priesters vandaag.

Voor die jongeren had de paus in het interview een boodschap. ‘Wees niet bang, wees niet beschaamd over uw geloof, kom ervoor uit, en wees ook niet bang nieuwe wegen op te zoeken. Maak u geen zorgen: zoek de zin van het leven. Aan de jongeren geef ik twee adviezen mee: zoek nieuwe horizonten op en verspeel uw leven als twintiger niet aan oppervlakkigheden. Kijk vooruit en werk aan uw menselijke roeping.’

Het volledige interview is woensdag te lezen in het weekblad.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER