Horeca en telecomdiensten duurder in België dan in buurlanden

De horeca en telecomdiensten zijn in België opvallend duurder dan in onze buurlanden. Dat blijkt uit een onderzoek van minister van Economie Kris Peeters (CD&V). In de telecomsector zijn die hoge prijzen vooral te wijten aan het gebrek aan concurrentie op de markt. Telenet en Proximus zijn daar de enige twee spelers. Voor de horeca ziet minister Peeters echter niet meteen een verklaring.

Het was de Federale Overheidsdienst Economie die zich - in opdracht van minister Peeters - samen met het Instituut voor Nationale Rekeningen stortte op de vraag waarom de inflatie in ons land hoger ligt dan in Frankrijk, Nederland en Duitsland. Wat blijkt? Vooral de diensten in de horeca en de telecomsector zijn opvallend duurder dan in onze buurlanden.

Sinds 2008 zijn de prijzen in de horeca in ons land namelijk met 25 procent gestegen. In Nederland was dat slechts met 17 procent en in Frankrijk zelfs maar met 13 procent. In de telecomsector daalden de prijzen de afgelopen 9 jaar wel met 6 procent. In Duitsland en Nederland was dat echter met 14 procent, en in Frankrijk zelfs met 23,5 procent.

Volgens minister Peeters moet de situatie nu verder worden onderzocht. "De analyse is bikkelhard", zegt hij aan VRT Nieuws. "Nu moeten we kijken welke beleidsmaatregelen we daar tegenover kunnen stellen. Er heeft zich een eigenaardige evolutie voorgedaan in de cafés, restaurants en in de telecom. We moeten echter de volledige studie afwachten voor we uitspraken kunnen doen over hoe dat precies komt."

Meest gelezen