© Photo News

Franciscus: “Derde Wereldoorlog is beetje bij beetje bezig”

Het christelijke opinieweekblad Tertio heeft paus Franciscus op 16 november 40 minuten kunnen interviewen. Het artikel is vandaag verschenen. Daarin zegt de kerkvorst onder meer dat “de Derde Wereldoorlog beetje bij beetje begonnen is. Oorlog is één van de makkelijke manieren om zich te verrijken. Maar de prijs is zeer duur: bloed.”

jbx

Dat antwoord kwam er na de vraag welke boodschap de paus heeft voor het Europese continent na de les uit de Eerste Wereldoorlog, die van ‘Nooit meer Oorlog’. Paus Franciscus: “Ik geloof dat die leuze ‘Nooit meer oorlog’ nooit ernstig werd genomen. Na de Eerste kwam een Tweede, en na de Tweede is er een Derde Wereldoorlog gekomen. Een die we nu meemaken a pezzeti, beetje bij beetje. We zijn in oorlog. De wereld ondergaat een Derde Wereldoorlog: in Oekraïne, het Midden-Oosten, Afrika, Jemen…”

Wapens

“Het is zeer ernstig. Zoveel wapens worden gemaakt en verkocht, zelfs verkocht aan tegenstanders. Eenzelfde fabrikant verkoopt wapens aan de ene en de andere partij, die in de oorlog tegenover elkaar staan en elkaar bekampen. Dat is de waarheid. Er is een economische theorie waarvan ik niet zelf het bewijs heb, maar waarover ik in vele boeken heb gelezen: dat in de geschiedenis van de mensheid, wanneer een staat aan de grond zit, hij een oorlog voert en zo zijn financiële evenwicht hervindt. Eigenlijk komt het hier op neer: het is één van de makkelijke vormen om zich te verrijken. Maar uiteraard, de prijs is zeer duur: bloed.”

Favoriet Brugge

Een zeer bezorgde paus, al kende het interview, dat in een ontspannen sfeer verliep, ook luchtige momenten. Franciscus kent bijvoorbeeld België goed. Tussen 1973 en 1979 bezocht hij elk anderhalf jaar ons land. “Omdat er in België een vereniging van vrienden bestond van de Katholieke Universiteit van Córdoba. Ik was er de grootkanselier van. Vandaar dat ik hen bezocht om met hen te praten. En ik kwam ook om hen te bedanken. Zo ben ik van België beginnen te houden. Voor mij is de mooiste stad van België niet Gent of Antwerpen, maar Brugge.”

Boodschap aan jongeren

Voor die jongeren had de paus in het interview een boodschap. “Wees niet bang, wees niet beschaamd over uw geloof. Kom ervoor uit en wees ook niet bang nieuwe wegen op te zoeken. Maak u geen zorgen: zoek de zin van het leven. Aan de jonge mensen geef ik twee adviezen mee: zoek nieuwe horizonten op en verspeel uw leven als twintiger niet aan oppervlakkigheden. Kijk vooruit en werk aan uw menselijke roeping.”

Lees hier het interview van Tertio

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer