PostNL wijst ultieme bod van Bpost af

Het Nederlandse postbedrijf PostNL heeft nu ook het vierde en laatste bod van het Belgische Bpost afgewezen. PostNL heeft daarover een persbericht verspreid.
foto Peter Hilz (C)

Het laatste "verbeterde bod" van Bpost dateert van 30 november. Dat finale bod zou hoger gelegen hebben dan 5,56 euro per aandeel - het vorige bod van Bpost.

De raden van bestuur van PostNL zijn er naar eigen zeggen niet van overtuigd dat een combinatie van Bpost en PostNL succesvol zal zijn. Nog volgens PostNL wordt een samengaan met Bpost onvoldoende gesteund door de politieke stakeholders in Nederland.

"Wij hebben vertrouwen in onze stand-alone strategie die het bedrijf succesvol aan het implementeren en uitvoeren is", aldus nog PostNL. Vorige maand nog hadden de grootste zakelijke klanten van het Nederlandse postbedrijf grote bedenkingen geuit bij een eventuele overname door Bpost.

Ook de Nederlandse minister van Economie Henk Kamp gaf maandag in het Nederlandse parlement aan dat hij een goede toekomst ziet voor een zelfstandig PostNL. Hij vindt het geen goed idee dat de postbezorging in Nederland in buitenlandse handen zou komen en maakte duidelijk dat de Nederlandse regering op elk moment de gegunde taak van de postbedeling van PostNL kan afnemen.

 

Geen vijandig bod, zoeken naar andere "opportuniteiten"

PostNL geeft de Belgen de schuld voor het mislukken van de overname maar CEO Koen Van Gerven van Bpost kaatst de bal resoluut terug, omdat PostNL  "het niet over de inhoud wilde hebben".

Ook de Nederlandse politiek krijgt een veeg uit de pan. "Langs Belgische kant heeft de overheid zich rationeel gedragen zoals elke andere aandeelhouder, en is ze buiten het debat gebleven", zo zei hij."We hebben op dat vlak van de Nederlanders geen lessen te leren. Ik heb in deze periode meer inmenging van de Nederlandse politiek gevoeld dan in mijn hele carrière in België."

Een vijandig bod had Bpost al op voorhand uitgesloten en Van Gerven herhaalt dat nu. "Als een vriendelijk bod al zo moeilijk is, heeft dat geen zin. Nederland heeft efficiënte beschermingsconstructies rond zijn bedrijven opgetrokken. We gaan onze tijd daar niet aan spenderen."

Wel blijft Bpost uitkijken naar andere "opportuniteiten", andere bedrijven in de sector om eventueel over te nemen, "om onze sterke balans aan te wenden en onze groei verder te versnellen". 

Belgische vakbonden tevreden

De Belgische vakbonden zijn tevreden dat PostNL het ultieme bod van Bpost heeft afgewezen. Volgens de socialistische vakbond worden de bezorgers van PostNL ingezet als schijnzelfstandigen. Daarom dat de vakbond het beter vindt om niet in zee te gaan met de Nederlanders. 

Toch vindt de socialistische vakbond dat Bpost moet blijven zoeken naar overnames. "We moeten absoluut groeien op de pakjesmarkt op Europees niveau. Daarom dat we nu moeten nadenken over een plan B en C", zegt Jean-Pierre Nyns, algemeen secretaris van het ACOD.

Meest gelezen