KU Leuven schorst prof die meisjes van 11 aanrandde

© Photo News

De KU Leuven heeft een scheikundeprofessor van 45 preventief geschorst, die dinsdag werd veroordeeld voor de aanranding van drie minderjarige meisjes. Hij werd preventief geschorst en “ontheven uit zijn taken, teneinde de rust binnen de universiteit te bewaren en om commotie te vermijden,” zegt rector Rik Torfs woensdag op Radio 1.

Op 8 oktober 2014 stapte de moeder van een toen 15-jarig meisje naar de politie. Ze diende een klacht in omdat de professor haar dochter drie jaar eerder had aangerand tijdens een logeerpartijtje. Daarna volgden nog twee gelijkaardige klachten van vriendinnetjes van de dochter van de prof. De man was zich naar eigen zeggen van geen kwaad bewust. “Ik ben wel speels”, zei hij tijdens zijn ondervraging.

De meisjes getuigden onder meer hoe ze na een voedselgevecht bij de prof in bad of in de douche moesten en hoe hij hen betastte in hun slaap. De veertiger deelde in het zwembad ook de kleedkamer met hen en liet hen strippoker spelen tot op hun onderbroek.

Hoewel de eerste klacht al meer dan twee jaar geleden werd ingediend, was de KU Leuven niet op de hoogte. Gevraagd naar een reactie op zijn veroordeling tot 10 maanden met uitstel, viel de universiteit uit de lucht.

Rik Torfs besliste gisteravond om de professor van de afdeling Kwantumchemie en Fysicochemie preventief te schorsen.“Dat betekent wel dat hij onschuldig is tot hij veroordeeld is,” zei Torfs op Radio 1, “wij kunnen enkel maar een ordemaatregel nemen waardoor de betrokkene niet meer op de terreinen van de KU Leuven mag komen. Hij is ook ontheven uit zijn taken.” Verder klonk het nog: “Wij kunnen ook ons echter niet uitspreken, op een definitieve manier eer de zaak volledig is afgehandeld, een eventueel beroep inbegrepen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen