Direct naar artikelinhoud
SyriëUpdate

Geruchten over plannen om Belgische IS-leden terug te halen uit Syrische kampen

Geruchten over plannen om Belgische IS-leden terug te halen uit Syrische kampen
Beeld AFP

Volgens The Guardian gaat België IS-leden uit Syrië evacueren. Maar het bericht wordt in regeringskringen nergens bevestigd. Eerder op de dag had de Amerikaanse president Trump al gezegd dat ‘enkele Europese landen’ bereid zijn om landgenoten terug te nemen.

“De Belgische autoriteiten hebben familieleden van gevangenen in twee kampen geïnformeerd dat ze zouden proberen om van het staakt-het-vuren gebruik te maken om landgenoten gelinkt aan IS te evacueren”, schrijft The Guardian. De Britse krant heeft ook vernomen dat nog andere Europese landen, waaronder Frankrijk en Duitsland, bekijken of ze van de vijf dagen gebruik kunnen maken.

Het bericht van The Guardian wordt echter nergens in regeringskringen bevestigd aan onze redactie. Overal klinkt dat ze daar “geen informatie” over hebben. Ook Heidi De Pauw van Child Focus zegt niet op de hoogte te zijn van dergelijke plannen. Sociologe en criminologe Marion Van San gaat nog een stap verder. “Noch de familieleden, noch de vrouwen ter plaatse met wie ik contact heb, hebben daar al iets over gehoord. Iedereen is erg verbaasd over dit nieuws”, zegt ze aan De Morgen.

De federale regering bleef tot nog toe bij het standpunt dat een nog op te richten internationaal tribunaal IS-strijders ter plaatse moet berechten. Wel circuleerden er geruchten dat de Belgische IS-leden, en vooral de vrouwen en hun kinderen, mogelijk naar een veilig gebied geëvacueerd zouden worden. Het regeringsstandpunt was tot nu toe altijd dat van repatriëring naar ons land geen sprake kon zijn.

‘Vooruitgang’

Eerder had ook de Amerikaanse president Trump gehint dat Europese landen landgenoten uit Syrië zouden terughalen. “Dit is goed nieuws maar het zou moeten zijn gebeurd nadat wij ze hadden gepakt”, aldus Trump op Twitter. “Hoe dan ook, een enorme vooruitgang.”

Twitter bericht wordt geladen...