Parlementslid onthult nettoloon in 'De Slimste Mens'

Het einde nadert in 'De Slimste Mens ter Wereld'. We zijn bezig aan de laatste week voor de finaleweken starten en dat merk je aan het sfeertje in de studio. Tel daar ook nog Stefaan Degand bij als jurylid en je weet dat er een uitbundige avond zit aan te komen. Zeker als hij een (echt gebeurd?) triest verhaal vertelt uit zijn jeugd. En wat heeft kandidate Eva De Roo in godsnaam met de zweetvoeten van John Cleese?

malbrechts

(Spoiler alert: lees niet verder als je de aflevering van dinsdagavond nog wil bekijken!)

Wie is de nieuwkomer?

Raoul Hedebouw, marxistisch politicus van de PTB, de Franstalige tegenhanger van de PVDA. "Neen, ik denk niet dat ik de Slimste Mens ter Wereld kan worden, Erik. Ik ben nooit een goeie quizzer geweest. En ik vrees dat ik soms wat moeite ga hebben met Het Nederlands. Al ben ik wel goed getraind door mijn nonkel Jean-Marie uit Hasselt."

Opmerkelijk: op de vraag of hij evenveel verdient als zijn partijgenoten, verklapt Hedebouw meteen hoeveel hij verdient per maand. "Dat is tussen de 1.700 en de 1.800 euro. Netto, hé. Ik moet nog wat eten ook, hé." De studio lijkt verrast al vindt jurylid Stefaan Degand het nog veel "voor een beetje te gesticuleren in een bruine kroeg".

Hedebouw neemt het op tegen Katrin Kerkhofs en Eva De Roo, twee dames die al zeker zijn van een plaatsje in de finaleweken. "Meer nog", zegt presentator Erik Van Looy. "Van de acht kandidaten die we zeker gaan terugzien zijn er vijf vrouwen."

Wie zit er in de jury?

De West-Vlaamse actrice Maaike Cafmeyer, maar de meeste aandacht ging naar collega-jurylid, acteur Stefaan Degand. Zeker als hij na een vraag over skiën een triest verhaal oprakelt uit zijn jeugdjaren. "Wij hadden thuis vroeger niet de middelen om te gaan skiën. Ik heb dan ooit eens samen met een vriend een gezichtsbruiner gekocht. We hebben dan de hele paasvakantie met een skibril op voor die gezichtsbruiner gezeten zodat het leek alsof wij ook gaan skiën waren. We zochten dan ook alles op over de Pyreneeën zodat we konden meepraten met onze klasgenootjes die echt geweest waren."

Flauwste mop van de jury?

Dit pareltje komt niet van de jury, maar van presentator Van Looy, na een vraag over een astronaut die vijf centimeter gegroeid was na zijn tijd in de ruimte. "Dus als ze Dries Mertens (de vriend van Katrin Kerkhofs, nvdr.) naar Mars sturen, dan komt hij terug als Vincent Kompany."

Meest aangebrande mop?

Rode Duivel Dries Mertens speelt niet graag met de Playstation. Maar met wat dan wel, Katrin?

Ook Stefaan Degand deed zijn duit in het zakje van aangebrande moppen. "Erik, ken jij een synoniem voor vegetarische homo? Een sojaseut."

Hoe verliepen de eerste rondes?

Het is de politicus die de beste start neemt door 30 seconden te verzamelen in de eerste ronde, StuBru-presentatrice Eva De Roo kaapt de andere 20 weg, waardoor er niets overblijft voor Katrin Kerkhofs. Al snel wordt echter duidelijk dat het een zeer spannende aflevering zou worden, want na de derde ronde was er amper negen seconden verschil tussen de drie kandidaten. Met licht voordeel voor Hedebouw, die 182 seconden verzamelde tegenover de 174 van Kerkhofs en de 173 van De Roo. Ook na de vierde ronde bleven de verschillen miniem. De filmpjesronde zou het verschil maken.

Maar niet voordat Eva De Roo nog een anekdote verteld had over de Britse komiek John Cleese. "Ik heb hem ooit eens mogen interviewen. Hij droeg dan pantoffels, maar geen kousen. De pantoffels waren zo warm, zei hij. Voel maar. Ik heb dat gedaan en inderdaad, zijn voeten waren kletsnat."

Ondertussen vroeg Erik Van Looy zich af of iemand zou merken als hij wordt vervangen door een wassen beeld.

Wie is voor minstens één dag De Slimste Mens ter Wereld?

De immer goedlachse Raoul Hedebouw. Hij haalt het met 368 seconden, voor Eva De Roo (329) die met een lichte voorsprong op Katrin Kerkhofs (294) aan de finale mocht beginnen.

Hoe verliep de finale?

"Beide kandidaten zien er rustig uit", merkt Cafmeyer op. "Maar het blijven wel wijven natuurlijk." Beide vrouwen spelen sterk en Eva De Roo denk dan ook dat ze in de fout gegaan is. Maar is dat ook zo?

Wie zien we morgen in ‘De Slimste Mens ter Wereld’?

Woensdag, in de voorlaatste "gewone aflevering", nemen Raoul Hedebouw en Eva De Roo het op tegen Joris Hessels van het Canvas-programma Radio Gaga.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER