© AFP

© rr

thumbnail:
thumbnail: null

Klasgenoten van schutter München: “Hij zou ons allemaal vermoorden”

Voormalige klasgenoten van Ali Sonboly, de tiener die vrijdag in München negen mensen doodschoot, geven toe dat ze hem pestten. Ze onthullen hoe de computernerd zichzelf ‘psycho’ noemde en meermaals ermee dreigde om de pestkoppen te doden.

jva

Toen Sonboly (18) vrijdag omstreeks zes uur ’s avonds het vuur opende aan een McDonald’s-restaurant waren leeftijdsgenoten duidelijk het doelwit. Zeven van de negen dodelijke slachtoffers van Sonboly, een jongen van Iraanse afkomst, waren effectief tieners. Nadat hij nog enkele schoten had gelost aan een winkelcentrum, schoot de jongeman zichzelf dood. In zijn rugzak werden 300 kogels teruggevonden.

“Hij bleef maar naar de grond staren”

Hoe gruwelijk de feiten ook zijn, ze verbazen de jongeren die Sonboly kennen niet. De 18-jarige jongeman, die nu door de politie als ‘ontspoord’ en ‘depressief’ wordt omschreven, was niet populair op school. “Buiten twee of drie jongens wilde niemand met hem optrekken”, vertelt een 14-jarig buurmeisje aan de Britse tabloid Daily Mail. “In een discussie enkele maanden geleden zei hij dat hij een moordpartij zou aanrichten. ‘Ik ga jullie allemaal doden’, riep hij.”

Vrijdag, enkele uren voor hij toesloeg, zag het meisje Sonboly nog in het appartementsgebouw waar ze beiden wonen. “Hij stond daar en staarde naar de grond. Normaal zou hij mij groeten, maar nu keek hij niet eens op als ik voorbij wandelde.”

Enkele uren nadat de politie het appartement waar Sonboly woonde binnenviel, ontdekte Daily Mail ook dat een bericht uit een chatgroep was verwijderd. Een anonieme gebruiker had daar het volgende bericht gepost: “Ik ken die Sonboly, we zaten vroeger bij elkaar in de klas. We pestten hem elke dag en dan riep hij altijd terug dat hij ons zou vermoorden.”

© rr

“Hij praatte alleen mee over videospelletjes”

De ouders van Sonboly vluchtten in de jaren ‘90 van Iran naar Duitsland, waar hun zoon werd geboren. Zijn vader runt een taxibedrijf en zijn moeder werkt in een grote winkel. Toch leek Sonboly zelf niet op weg naar een beloftevolle toekomst: hij had problemen op school en zakte voor zijn examens. Het pestgedrag van ‘Turkse en Arabische klasgenoten’ zag hij zelf als de belangrijkste reden voor zijn falen. Zijn ouders stuurde hem wel naar een psychiater voor een depressie, maar dat leek niet te baten.

Vrienden had Sonboly niet: hij sloot zich op in zijn slaapkamer en spendeerde uren achter zijn computer. Een vriend van zijn jongere broer Daniel belde regelmatig aan bij hem thuis: “Hij kwam nooit buiten, het enige dat hij deed was heel de dag ‘Call of Duty’ spelen. De enige keren dat hij deelnam aan een gesprek, was als we zelf over het spelletje begonnen.”

De politie ontdekte dat Sonboly op internet regelmatig video’s van schietpartijen bekeek. In zijn rugzak stak dan ook niet toevallig een boek met de titel ‘Why Kids Kill: Inside The Minds of School Schooters’. Met de gebruikersnamen ‘Psycho’ of ‘God Like’ logde Sonboly bovendien regelmatig in op sites waar gewelddadige videogames werden gespeeld. Maar ook online werd Sonboly regelmatig uitgesloten: hij beledigde de andere spelers en dreigde regelmatig hen allemaal... te doden.

© Photo News

“Als ik een wapen had gehad, had ik die idioot door de kop geschoten”

Een buur filmde vrijdagavond hoe de schutter van München Ali Sonboly op het dak van een parkeergarage liep. Hij deed dat om zijn vrienden in het winkelcentrum te waarschuwen. Een andere buur wou de dolle schutter nog afschrikken met door hem te bekogelen met bierflesjes. Tevergeefs.

De beelden gingen de wereld rond. In een schokkende video, gemaakt met een smartphone, is te zien hoe schutter Ali Sonboly (18) op een parkeergarage heen en weer liep. Een anonieme buur roept de man vanalles toe. Een andere buur filmt de confrontatie, iets wat de schutter duidelijk niet apprecieert. Hij vuurt verscheidene keren in de richting van de mannen.

De Duitse krant Die Welt heeft na lang zoeken de twee mannen gevonden. De ene, die de confrontatie filmde, woont op de vierde verdieping naast de parkeergarage van het winkelcentrum. Hij wil alleen zijn voornaam kwijt: Mersad, 20 jaar oud. Mersad, een jonge moslim die in Duitsland opgegroeid is, woont al acht jaar in München.

“We dachten eerst dat er iemand met bommetjes aan het spelen was”, vertelt hij aan Die Welt. “Maar toen zagen we de kerel met zijn wapen.” Mersad is de man onmiddellijk beginnen filmen. Hij wist immers dat er vrienden van hem in het winkelcentrum waren. “Ik wou ze voor die kerel waarschuwen. Dus heb ik mijn filmpje doorgestuurd. Ik wist niet dat die de hele wereld zou rondgaan.”

Ali Sonboly heeft Mersad duidelijk zien filmen. Hij laadde zijn wapen en vuurde. “Hij heeft onmiddellijk naar ons balkon geschoten. Twee schoten, vlak boven mijn hoofd. Ik heb geluk gehad, mijn vader veel minder.”

Gewond geraakt

Mersid, de vader van Mersad, is wel geraakt. Niet door de kogels zelf, maar door splinters. De 47-jarige man heeft nog een verband rond zijn schouder. “Ik ben vanmorgen uit het ziekenhuis ontslagen. Dat men in Duitsland niet meer zeker kan leven, is toch verschikkelijk.”

Maar Mersad was niet de man die de schutter de huid vol schold, zoals op de video te horen is. “Dat is onze bovenbuurman.”

Die bovenbuur heeft geen schrik om zijn naam te noemen. Thomas Salbey heet hij en hij doet zijn verhaal aan Die Welt en aan Bild. “Ik heb geen schrik voor dat gespuis”, zegt de 57-jarige man vanop zijn balkon. “Ik zat hier vrijdagavond een glas bier te drinken toen ik de schoten hoorde. Daarop zag ik die kerel met zijn pistool. Ik heb nog geprobeerd hem met een bierflesje te raken. Maar dat is niet gelukt.”

Knettergek

Salbey is nog altijd woedend over wat er gebeurd is. “Als ik een wapen had gehad, dan zou ik niet die fles geworpen hebben. Nee, dan zou ik hem onmiddellijk door de kop geschoten hebben, de idioot.” Maar hij heeft geen wapen, en dus heeft hij geroepen. “Je bent knettergek, heb ik geroepen. En, je bent een idioot.” Toen zei de schutter dat hij een Duitser was en heeft hij zijn wapen gegrepen om te schieten. “Toen heb ik dekking gezocht.”

Het bloedbad dat de schutter aanrichtte, zou pas later duidelijk worden. “Dat was toch een gek”, zegt Salbey. “Die was niet goed in zijn hoofd, dat is toch duidelijk.”

Dader bezocht Winnenden, waar in 2009 bloedbad plaatsvond

© rr

De dader van de schietpartij in München liet zich klaarblijkelijk inspireren door andere massamoordenaars. Hij had het manifest van de Noor Anders Breivik op zijn pc staan en had ook een bezoek gebracht aan Winnenden, een stadje in Zuid-Duitsland waar in 2009 zestien doden vielen bij een schietpartij. De dader daar was een 17-jarige jongen.

Volgens de krant Süddeutsche Zeitung was de schutter van München zelf naar Winnenden afgereisd en had er ook foto’s gemaakt.

De dag van de schietpartij in München, 22 juli, was de vijfde verjaardag van de massamoord van Breivik.

Dader bereidde schietpartij München al een jaar voor

© Photo News

De dader van de schietpartij in München, Ali Sonboly (18), liet zich klaarblijkelijk inspireren door andere massamoordenaars. Hij bereidde de schietpartij al een jaar op voorhand voor, dat zegt het parket van Beieren zondag op een persconferentie.

De dader had zelf een manifest geschreven. Eerdere berichten dat op zijn pc het manifest van de Noorse massamoordenaar Anders Breivik was teruggevonden, kloppen niet, klonk het. De dag van de schietpartij in München, 22 juli, was de vijfde verjaardag van de massamoord van Breivik. Over de exacte inhoud van het manifest wilde Robert Heimberger van het Beierse parket echter niet uitwijden.

Solonby maakte vrijdagavond negen dodelijke slachtoffers, maar hij vuurde maar liefst 57 kogels af. In zijn rugzak werden nog eens 300 kogels teruggevonden. Waarschijnlijk had hij dus net als Breivik (77 doden) een veel groter bloedbad willen aanrichten. Onder de slachtoffers waren wel geen bekenden van Solonby, zoals klasgenoten op wie hij eventueel wraak wilde nemen.

Wat de Süddeutsche Zeitung eerder op de dag meldde, klopt wel: Sonboly was ter voorbereiding naar Winnenden afgereisd. In dat stadje in Zuid-Duitsland vielen in 2009 zestien doden bij een schietpartij op een school. De dader daar was een 17-jarige jongen. Sonboly zou ter plaatse ook foto's hebben gemaakt.

Over de mentale gezondheid van Solonby werd de voorbije dagen ook al veel gespeculeerd. Het parket van Beieren laat nu weten dat in de woning doktersvoorschriften werden teruggevonden voor medicamenten tegen depressie en angststoornis. In 2015 werd Solonby twee maanden behandeld door een psychiater.

Meteen na de schietpartij circuleerden beelden van de dader op sociale media. Vader Solonby herkende daarop zijn zoon en is onmiddelijk zelf naar de politie gestapt.

Wapen via Darknet

Uit het onderzoek blijkt ook hoe de jongeman aan zijn wapen geraakte. Volgens de ballistische experts gaat het om een Glock-17-pistool, met een kaliber van 9 millimeter. Het serienummer was er afgevijld, waardoor de vorige eigenaar niet kan achterhaald worden.

De experts gaan ervan uit dat het wapen een tijd geleden in Oost-Europa werd omgebouwd tot een niet-werkend decoratiewapen. Dat kan mits enkele technische ingrepen. Maar dergelijke ‘dummies’ komen vaak opnieuw in het gewone wapencircuit terecht en hebben dan geen vergunning nodig. Het wapen dat gebruikt werd in München zou dan, met enkele technische ingrepen, opnieuw schietklaar zijn gemaakt.

De 18-jarige schutter kocht het via het illegale circuit Darknet, een parallel netwerk dat enkel met bepaalde software en juiste zoekmethodes kan aangewend worden. Het wordt gebruikt voor handel in wapens, maar ook drugs en kinderpornografie. De precieze herkomst van het wapen hoopt men nu te achterhalen met verder ballistisch onderzoek, maar men denkt aan Tsjechië of Slovakije. De schutter had ook 300 kogels in zijn bezit, de speurders hebben (nog) geen idee waar die vandaan komen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer