© Photo News

Meer kans op autisme door vitamine D-tekort tijdens zwangerschap

Zwangere vrouwen die te weinig vitamine D aanmaken hebben twee keer zoveel kans dat hun kind autisme ontwikkelt. Dat blijkt uit een onderzoek van het Rotterdamse Erasmus Medische Centrum bij ruim 4.000 6-jarigen en hun moeders.

neac

80 kinderen in het onderzoek hadden een autistische stoornis. Hun moeders bleken ook het grootste tekort aan vitamine D te hebben. Ook bij mildere vormen van autisme, waarbij de kinderen bijvoorbeeld gedrag eindeloos herhalen of niet met andere kinderen kunnen samenspelen, bleken moeders vaker met een tekort te kampen.

De kans op autisme blijft wel klein, zo zegt onderzoeker Henning Tiemeier. “1,5 procent van de kinderen krijgt het en er zijn ook andere factoren die het veroorzaken, zoals genetische. Maar aangezien we zo veel mogelijk aandoeningen willen voorkomen, blijkt nu dat vitamine D een hulpmiddel kan zijn.” Vitamine D zorgt immers dat er voldoende neurotransmitters in de hersenen zijn. Die stofjes zorgen ervoor dat hersencellen met elkaar kunnen communiceren. Is er een tekort, dan is er een kans op een hersenontwikkelingsstoornis.

10 microgram per dag

Zonlicht helpt de natuurlijke aanmaak van vitamine D, maar is wellicht niet meer genoeg omdat we steeds minder vaak buiten komen. Vitaminetabletten nemen tijdens, en liefst zelfs voor, de zwangerschap is volgens Tiemeier dan ook zeker aan te raden. De overheid raadt zwangere vrouwen nu al aan om 10 microgram vitamine D per dag in te nemen, maar weinigen lijken het ook effectief te doen. In het ideale scenario drinkt iedereen er trouwens een glas volle melk bij: dat vergroot de opname.

Na de geboorte vitamine D toedienen helpt voor gezonde botten van het kindje, maar hoogstwaarschijnlijk niet tegen autisme. Tiemeier beseft dat zwangere vrouwen steeds weer met nieuwe inzichten over vitamines worden geconfronteerd. “Slik ook niet multivitamines én vitamine D. Anders krijg je te veel binnen en dat is ook niet gezond”, zegt hij.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer