Voorpublicatie: nieuw kinderboek over Greta Thunberg legt uw kinderen uit wat zij kunnen doen voor het klimaat

Greta Thunberg in New York © Davidsfonds Infodok. Illustration: Franziska Viviane Zobel

Het Zweedse klimaaticoon Greta Thunberg laat niemand onberoerd. In Onze toekomst is nu! wordt aan kinderen uitgelegd wie zij is, waar ze voor strijdt en wat ze zelf kunnen doen om de wereld te redden. Knack biedt u in primeur drie tips uit het boek aan.

Energie – Slimmer verwarmen

Het goede nieuws is dat je heus niet hoeft te verkleumen of je warm hoeft te rillen om iets goeds te doen voor het milieu. Een klein draaitje aan de thermostaat heeft al een groot effect. Koop een thermometer en meet de temperatuur in je huis: in de slaapkamer is 17 graden warm genoeg, in de keuken 18 graden en in de woonkamer 20 graden. Het is een feit dat als je je thermostaat één graadje lager zet, je al zes procent energie uitspaart.

In plaats van in je T-shirt voor de gloeiend hete verwarming te gaan zitten, kun je beter net als Greta een trui en warme sokken aantrekken.

Zorg voor frisse lucht zonder energieverspilling. Viermaal per dag ‘stootluchten’, dus de ramen wagenwijd openzetten, is beter dan het raam de hele dag een stukje open laten staan, want dan gaat alle warmte verloren. Tien minuten is genoeg om frisse lucht binnen te laten. Vergeet niet om dan de verwarming uit te zetten!

Controleer of alle ramen dicht zijn. Door kieren sluipt koude lucht het huis binnen, en dan springt de verwarming veel vaker aan dan nodig is. Tocht het? Dan kun je de kieren dichtmaken met tochtstrips uit de bouwmarkt. Ook opgerolde handdoeken voor de ramen leggen helpt.

Niemand verwacht van je dat je compleet anders gaat eten of je lievelingseten nooit meer krijgt.

In ijskoude winternachten moet je de gordijnen dichtdoen of het rolgordijn naar beneden trekken; ook daarmee hou je de kou buiten. Met het verbruik van minder stookolie zijn ook vissen, walvissen, dolfijnen en ontelbare andere dieren blij. Want over de wereldzeeën zijn steeds meer supertankers onderweg om ons brandstof te brengen. Daarmee stijgt het risico op tankerongelukken waarbij olie uit de tanker loopt en de zeeën en kusten vervuilt.

En nog een tip voor jezelf: als je bij koud weer onbeweeglijk achter je bureau zit om huiswerk te maken, dan heb je het waarschijnlijk snel koud. Dat is heel normaal, want in rust zakt onze bloedsomloop af. In plaats van dan de verwarming hoger te zetten, kun je beter een paar keer de trap op en af rennen of even lekker naar buiten gaan. Frisse lucht en beweging zetten de bloedsomloop weer in beweging – en je grijze cellen in je hersenen ook. Dan heb je het niet koud en is je huiswerk zo in een wip gemaakt!

Voedsel – Probeer eens iets nieuws

Voedsel is tegelijkertijd de eenvoudigste en de moeilijkste zaak bij het klimaatvraagstuk. Het is eigenlijk heel simpel, omdat bij ons iedereen (in ieder geval iedere volwassene) zelf kan kiezen wat hij eet. Tegelijkertijd is het echt supermoeilijk om gewoontes af te leren. Als je hamburgers of broodjes met salami heel lekker vindt, is het een grote uitdaging om er minder van of ze zelfs helemaal niet meer te eten. Veel mensen worden alleen al bij het idee chagrijnig. Maar er zijn heel veel lekkere en ook nog gezonde alternatieven, als je goed om je heen kijkt!

‘Misschien denk je nu wel, poeh, dat is allemaal ingewikkeld zeg, dat is echt veel waar ik op moet letten… Is dat niet een beetje te veel gevraagd?’

Maak je geen zorgen, niemand verwacht van je dat je compleet anders gaat eten of je lievelingseten nooit meer krijgt. Maar je kunt tussendoor best wel eens iets nieuws proberen. Hoe zou het zijn om minder vlees te eten? Of misschien een vegetarische dag per week in te lassen? Dat lukt het best als je je ouders aan jouw kant krijgt. Waarschijnlijk zijn zij het die bij jullie thuis het meest koken. Waarom eigenlijk? Samen iets maken is toch veel leuker? Misschien kunnen jullie een vaste dag afspreken waarop jullie samen koken en eten in het middelpunt staat. Zondag is er vaak veel tijd en als je zaterdagochtend bij het ontbijt al overlegt wat je wil maken, kun je ook op tijd voor alle ingrediënten zorgen.

Groente die biologisch verbouwd is en vlees en eieren uit de biologische landbouw zijn heel goede voedingsmiddelen en beter voor het klimaat. Maar deze levensmiddelen zijn ook duurder. Bespreek met je ouders welke en hoeveel biologische levensmiddelen jullie je kunnen veroorloven. Op internet vind je heel veel veganistische en vegetarische recepten, of je snuffelt eens een keer in de boekhandel naar kookboeken. Een bijzonder lekker recept kun je nu meteen uitproberen, want een veganistische frambozentaart vindt echt iedereen heerlijk!

Betrokkenheid – Gewoon doen!

Misschien denk je nu wel, poeh, dat is allemaal ingewikkeld zeg, dat is echt veel waar ik op moet letten… Is dat niet een beetje te veel gevraagd? Tja, als je hoort hoeveel dingen het klimaat beïnvloeden en hoeveel mensen daarbij betrokken zijn kun je je algauw klein en onbeduidend voelen. Maar de beweging Fridays for Future heeft laten zien hoeveel kinderen en jongeren hetzelfde willen. Ze maken zich sterk voor een wereld waarin we ook in de toekomst nog goed kunnen leven.

Samen kun je meer bereiken! Daarom is het goed om gelijkgestemden te zoeken en met klasgenoten of vrienden een klimaatclub te starten. Hoe meer kinderen er meedoen, des te meer ideeën komen er samen. Als groep worden jullie ook beter gezien. Dan kunnen jullie je eigen demonstratie organiseren. Niet iedereen vindt het leuk om zoals Greta alleen te demonstreren. Samen zijn jullie helden – klimaathelden!

Onze toekomst is nu! Claus Hecking, Charlotte Schönberger en Ilka Sokolowski, Standaard Uitgeverij, 96 blz., 14,99 euro.

Voorpublicatie: nieuw kinderboek over Greta Thunberg legt uw kinderen uit wat zij kunnen doen voor het klimaat

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content