Direct naar artikelinhoud
Brexit

Met dit amendement zetten brexit-rebellen Boris Johnson voor het blok

Brits premier Boris Johnson.Beeld AFP

Een zware opdoffer voor Brits premier Boris Johnson: het Britse parlement heeft beslist om het echtscheidingsakkoord met de Europese Unie vandaag nog niet definitief goed te keuren. Een amendement van parlementslid Oliver Letwin strooide roet in het eten. Wat houdt dat precies in?

, en

Het Letwin-amendement stelt dat de goedkeuring van het echtscheidingsakkoord wordt ingehouden tot de deal is omgezet in Britse wetgeving. Parlementslid Oliver Letwin vindt namelijk dat de deal pas goedgekeurd kan worden, wanneer ook al het wetgevende werk gebeurd is én goedgekeurd is door het parlement.

De 63-jarige Letwin is nochtans gewonnen voor het akkoord van Johnson, maar hij is als de dood voor een harde brexit. Voor de stemming omschreef hij zijn amendement als “een verzekeringspolis”. De tekst garandeert dat de Britten op 31 oktober niet om één of andere reden alsnog zonder akkoord op een chaotische manier uit de EU zouden donderen, bijvoorbeeld omdat de omzetting in Britse wetgeving niet tijdig zou afgerond zijn.

Na vijf uur onafgebroken debatteren ging het Lagerhuis over tot stemming over het Letwin-amendement, dat met 322 tegen 306 stemmen werd goedgekeurd. Dat wil niet zeggen dat de brexitdeal van Johnson is afgewezen. Het amdemenent stipuleert enkel dat de deal moet worden uitgesteld tot alle wetgeving die de brexit mogelijk maakt, goedgekeurd is door het parlement. In tussentijd zou Johnson om uitstel moeten vragen bij de EU tot 31 januari.

Parlementslid Oliver Letwin.Beeld REUTERS

‘Géén uitstel’

De goedkeuring van het amendement van Letwin triggerde meteen een wet die de parlementsleden in Westminster vorige maand goedkeurden. De zogenaamde ‘Benn Act’ van het socialistische parlementslid Hilary Benn verplicht Johnson om zijn Europese ambtgenoten om een uitstel van de brexit tot 31 januari te vragen indien het parlement tegen vandaag geen echtscheidingsakkoord zou hebben goedgekeurd.

Vooralsnog lijkt Johnson niet zinnens dat te doen. “Ik ga niet met de Europese Unie onderhandelen over uitstel en de wet verplicht me ook niet om dat te doen”, reageerde de premier. “Een nieuw uitstel zou slecht zijn voor dit land, slecht voor de Europese Unie en slecht voor de democratie.” Johnson heeft dan ook steeds volgehouden dat hij zijn land op 31 oktober uit de EU zou loodsen, met of zonder akkoord. Hij kondigde aan dat hij komende week de omzettingswet zal indienen in het parlement.

De oppositie eiste echter meteen dat Johnson de Benn Act respecteert en een brief met een verzoek tot uitstel naar Brussel stuurt. “We hebben duidelijk gekozen om een brutaal vertrek zonder akkoord te vermijden. De premier moet nu de wet naleven”, beet de socialistische leider Jeremy Corbyn hem toe. De leider van de Schotse nationalistische SNP, Ian Blackford, foeterde dat de premier “denkt dat hij boven de wet staat”. Johnson zal voor de rechter moeten verschijnen indien hij deze wet niet respecteert, waarschuwde Blackford.

Onzekerheid blijft

Zo blijft de onzekerheid over de brexit aanhouden, ook in de Europese wijk. De Europese Commissie maande Londen aan om zo snel mogelijk duidelijkheid te scheppen over haar intenties. “Het is aan de Britse regering om ons zo snel mogelijk te informeren over de volgende stappen”, tweette de woordvoerster van de Commissie na de stemming.

Twitter bericht wordt geladen...

De gespecialiseerde stuurgroep van het Europees Parlement, dat net als het Britse parlement het echtscheidingsakkoord moet bekrachtigen vooraleer het in werking kan treden, beraadt zich maandag over de situatie. “Wat er ook gebeurt, de manifestaties aan het parlement tonen aan hoe belangrijk een hechte toekomstige relatie tussen de EU en het VK is”, zo verwees voorzitter Guy Verhofstadt naar de massale betoging die in de Britse hoofdstad plaatsvindt.

Elk eventueel Brits verzoek om uitstel moet goedgekeurd worden door de 27 andere lidstaten. De Franse regering zit er alvast niet op te wachten. “Een bijkomend uitstel is in niemands belang”, zo verluidde in de omgeving van de Franse president Emmanuel Macron. “Er is een akkoord onderhandeld. Het komt nu het Britse parlement toe om te zeggen of het dat akkoord goedkeurt of verwerpt. Er is een stemming over de inhoud nodig.”