Te veel water in de wittekes op Hasseltse Jeneverfeesten

Zaterdag was het nog gezellig druk, maar zondag vielen de dertigste Jeneverfeesten volledig in het water. De kelnerwedloop werd geannuleerd, de fans van het witteke bleven weg. Maar wie de regen wel trotseerde, amuseerde zich kostelijk.

Dirk JACOBS

Het tij kan snel keren. Waar de sportievelingen van Dwars door Hasselt vorig weekend nog op een haast zomers zonnetje konden rekenen, moesten de bon vivants van de Jeneverfeesten het met herfstig kwakkelweer doen. Zeker zondag werden de bezoekers weggejaagd door de aanhoudende plensbuien. De bezoekersaantallen van 2019 kwamen dan ook absoluut niet in de buurt van die van vorig jaar, toen er volgens de organisatie 160.000 mensen naar het centrum afzakten voor een borreltje. Dit jaar bleef de teller steken op net meer dan de helft: 65.000 op zaterdag, en amper 20.000 op zondag. De kelnerwedloop werd geannuleerd.

Op dag één zag het er nochtans niet zo slecht uit voor de dertigste Jeneverfeesten. Alle pleinen en straten waar het witteke geserveerd werd, gonsden van de activiteit. Net plezant genoeg om nog overal te kunnen passeren. De tijdelijke asfaltlaag op en rond de Grote Markt werd ook gesmaakt, zeker op zondag toen het haast onophoudelijk regende.

Wippen voor een half bonnetje

De feestvierders die de regen wel trotseerden, amuseerden zich nochtans kostelijk. “Fenomenaal”, vindt Martijn Vriland van zijn eerste Jeneverfeesten bezoekt. “We zijn met een groepje vrienden en we amuseren ons echt goed. Er zijn leuke dingen om te zien, fijne muziek en je kan haast overal een glaasje drinken. Wat wil een mens nog meer?”

Wippen misschien? In de ‘Rosse buurt’ op het Capucienenplein kon ‘wippen en een jenever drinken’ voor een half bonnetje. “Geen geld om eens goed te kunnen lachen”, klonk het bij Louis. Ook veel volk binnen de muren van het Begijnhof, waar chefs lekkere jenevergerechtjes serveerden.

Traditie en vernieuwing

De traditionele hoogtepunten zoals de presentatie van de museumjenever, goedgekeurd door burgemeester Steven Vandeput,en de traktaties van Borrelmanneke en Borrelvrouwke hielden ook stand.

Kers op de ietwat verregende taart was het slotspektakel. “Alles waarmee de Jeneverfeesten groot geworden zijn, zat er in”, lachte Jean-Pierre Swerts, voorzitter van de vzw Jeneverfeesten. ‘Alles’, dat betekent dan Jos Tuts, majorettes, buikdanseressen,de Nederlandse cultfiguren Rinus en Romana, en jenever zelf natuurlijk. Om te finishen met een flinke traktatie, hoe kan het anders, en een enorme knal van een confettikanon.

“Voor de 31ste editie gaan we twee dagen droog weer bestellen”, kon de jarige voorzitter toch nog lachen zondagavond. “We hadden meer volk dan de eerste editie, toen we met goed duizend al tevreden waren. Maar aan de magische 100.000 zijn we deze keer net niet geraakt.”

Nog een geluk bij een ongeluk: omdat er minder bezoekers waren, belandden er ook minder mensen in het ziekenhuis omdat ze te veel hadden gedronken. Slechts twee feestvierders waren zo boven hun theewater dat ze in het Jessa-ziekenhuis op spoed belandden.

© KH

© KH