"De Kerstman is een foute tuinkabouter"

De Kerstman is een "flauw en commercieel afkooksel" van Sinterklaas. Dat betoogt hoofdredacteur Luk Vanmaercke van het christelijk weekblad Kerk & Leven in een opiniestuk. "We moeten Sinterklaas koesteren, in het belang van alle volgende generaties."
AFP or licensors

Voor Kerk & Leven is het duidelijk: "Stuur de Kerstman terug naar Amerika!" Normaal gezien stelt het blad zich naar eigen zeggen erg gastvrij op, maar het maakt een uitzondering deze keer. In een opvallend opiniestuk laat de hoofdredacteur weten: "Leve Sinterklaas, weg met de Kerstman." Vanmaercke gaat verder dat de redactie het eerst nog scherper wilde formuleren: "Sinterklaas is een heer van stand, de Kerstman een foute tuinkabouter."

Dag Sinterklaas

Kerk & Leven beschouwt Sinterklaas als "pure magie" voor de kinderen, een mooie traditie die al eeuwen standhoudt. De Kerstman daarentegen ziet het weekblad als een "platte verkooptruc van een Amerikaanse frisdrankenproducent".

Het blad denkt dat de lezers er net zo over denken als de redactie. Dat Sinterklaas zou teruggaan op een heilig verklaarde bisschop uit de derde eeuw,  speelt daarin zeker een rol. Maar "al is de Sint al lang geen kerkelijke figuur meer, hij behoort toe aan alle kinderen die hun schoentje zetten", luidt het.

De hoofdredacteur looft verschillende mensen die mee het beeld gevormd hebben van Sinterklaas zoals we hem vandaag kennen. In het bijzonder denkt hij aan scenarist Hugo Matthysen die met de televisieserie "Dag Sinterklaas" een enorme impact had en heeft op hoe Vlaamse kinderen kijken naar de goedheiligman. Die Sinterklaas moeten we volgens het blad "koesteren in het belang van alle volgende generaties".

Meest gelezen