President Regula Rytz (midden) van de Zwitserse Groenen reageert met partijleden op de eerste uitslagen die komen binnenlopen.
Volledig scherm
President Regula Rytz (midden) van de Zwitserse Groenen reageert met partijleden op de eerste uitslagen die komen binnenlopen. © AFP

Groene partijen boeken winst in Zwitserland, rechts verliest

De twee groene partijen zijn de grote winnaars van de parlementsverkiezingen in Zwitserland. Zo zien ze ook hun zetelaantal in de Nationale Raad (lagerhuis) stijgen met minstens zeventien zetels. Alle andere belangrijke partijen, waaronder de rechts-populistische SVP/UDC, delen in de klappen, blijkt nu alle stemmen geteld zijn. 

17 reacties

  • Marco Maerten

    5 jaar geleden
    Frans Venloo,'groene belastingen? We komen in een tijdperk (transitie) van achterhaalde energiebronnen naar energieneutrale bronnen,..dat gaat op termijn veel minder kosten dan uw ideologie 'van doe maar voort,ook al kost dat niets veranderen veelvouden meer dan milieuvriendelijke ingrepen.
  • Gerry Cle

    5 jaar geleden
    Onbegrijpelijk toch dat een vierde van de Zwitserse kiezers nog steeds voor extreem rechts kiest. Iedereen met een beetje verstand weet toch al lang dat rechts geen enkele democratische oplossing heeft en gewoon maar voorstelt wat de massa wil horen. Problemen benoemen en uitvergroten kunnen ze als de beste maar hun oplossingen staan loodrecht op onze normen en waarden.
  • Dan Midden

    5 jaar geleden
    en alle groene samen hebben nog steeds een pak minder dan rechts. Dus is Zwitserland nog steeds eerder rechts dan groen hé. Ook in vlaanderen stemt minder dan 1 op 10 kiesgerechtigden op groen
  • robrecht Peeters

    5 jaar geleden
    velen denken dat Groen stemmen het klimaat zal beginnen opletten en zich koest houden....de onnozelheid begint epidemische proporties aan te nemen.
  • frans Venloo

    5 jaar geleden
    Fantastich zij hebber er gekozen voor groene balastingen .