Copyright 2017, Nuwat Chanthachanthuek, licensed via EyeEm Mobile GmbH

Helft jongeren vreest dat er voor hen geen pensioen meer zal zijn: "We moeten dat wantrouwen wegnemen"

Jongeren tussen 17 en 28 jaar oud hebben niet bijster veel vertrouwen in hoe de overheid de toekomst van onze pensioenen aanpakt. Dat blijkt uit een bevraging bij meer dan 800 jongeren van werkgeversfederatie VBO. De helft van de jongeren vreest dat er voor hen geen wettelijk pensioen zal zijn en dat ze nog langer zullen moeten werken. Die conclusie baart ook het VBO zorgen.

"Wij wisten wel dat jongeren rond pensioenen en mobiliteit vragenĀ  hadden. Maar dat ze zo sterk zeggen 'voor mijn pensioen moet ik zelf zorgen', vormt toch een uitdaging." Aan het woord is Pieter Timmermans, gedelegeerd bestuurder van werkgeversfederatie VBO.Ā 

De federatie liet een representatief staal van 814 jongeren tussen 17 en 28 jaar bevragen over hun kijk op de arbeidsmarkt. Het VBO houdt daarover vandaag trouwens een groot evenement, "Young Talent in Action XXL" in Bozar in Brussel.

De meest opvallende, en verontrustende, conclusie is volgens Timmermans toch wel het wantrouwen dat jongeren hebben in de overheid. Ruim de helft (52,9%) denkt niet dat hij nog een wettelijk pensioen zal krijgen. Drievierde vreest dat hij nog langer zal moeten werken dan zijn 67e.Ā 

"Ze voelen aan dat er, bijvoorbeeld op vlak van pensioenen, niet direct oplossingen worden geboden. Overheid, werkgevers en individuen moeten een inspanning doen om dat klimaat van wantrouwen weg te nemen."

Volgens Timmermans moet het wettelijk pensioen net worden versterkt - "het is geen oplossing om dat gewoon te laten vallen" - maar moeten werkgevers ook inspanningen doen om het aanvullende pensioen te verstevigen. "En ook het individueel pensioensparen moet een duwtje in de rug krijgen."

Ook zorgen over mobiliteit

Nog uit de enquĆŖte blijkt dat tweederde van de 17-28-jarigen (67%) naar het werk wil gaan met de auto. Slechts een derde zou kiezen voor het openbaar vervoer. Ook daar spreekt, zo denkt het VBO, dat wantrouwen van jongeren in de overheid en is er dus nog werk aan de winkel.Ā 

Toch zijn er perspectieven voor verandering, oppert Timmermans. "De wagen blijft een belangrijk onderdeel in het loonpakket voor jongeren, maar toch minder dan de werkgever denkt", oppert Timmermans. 83 procent van de werkgevers denkt dat jongeren een bedrijfswagen zouden verkiezen, terwijl maar 59 procent van de jongeren dat als hun eerste voorkeur aanduidt.Ā 

"Bij jongeren zie je toch al een beetje een switch naar andere vervoersmodi", aldus Timmermans. Werkgevers hebben, zo zegt hij nog, ook daar een rol te spelen, bijvoorbeeld door een flexibel mobiliteitsbudget aan te bieden. "Dat helpt mee om de milieu- en klimaatuitdagingen op te lossen."

(Lees verder onder de foto)

Archiefbeeld ter illustratie.
foto Peter Hilz (C)

Levenslang leren

De VBO-enquĆŖte levert overigens niet alleen doom and gloom op. Timmermans is bijvoorbeeld erg opgetogen over het feit dat driekwart van de jonge werknemers zich blijkt bezig te houden met levenslang leren. "Dat is echt een verandering in vergelijking met 10 tot 15 jaar geleden. "Men is zich ervan bewust dat een diploma een opstap is naar de arbeidsmarkt. Maar men weet nu ook dat men up-to-date moet blijven en de compententies moet blijven vergroten."

De werkgevers weten dat ook, zegt Timmermans. "Maar we stellen vast dat men daar op de werkvloer soms wat vragen over heeft. 'Ik doe mijn job toch goed? Waarom moet ik bijscholen?' Maar jongeren lijken dat normaal te vinden. Werknemers en jongeren gaan zo de onderneming samen vooruithelpen."

Meest gelezen