VN: "De wereld heeft Jemen de rug toegekeerd"

Het conflict in Jemen heeft de menselijkheid tenietgedaan. Dat zegt Jamie McGoldrick, een vertegenwoordiger van de Verenigde Naties in Jemen. Hij slaakt een noodkreet over de humanitaire situatie en de hongersnood in het land, het gevolg van de nu al jaren aanslepende oorlog.

"Menselijkheid vind je hier niet meer", zegt McGoldrick tegen de Britse omroep BBC. "De wereld heeft zijn ogen gesloten voor wat in Jemen gebeurt. We hebben veel te weinig middelen om deze crisis aan te pakken."

De oorlog en de daaruit voortvloeiende humanitaire crisis in Jemen worden volledig overschaduwd door de oorlog in Syrië en Irak. Amper 50 procent van de beloofde financiële hulp is ook effectief ter bestemming geraakt. Nochtans is de humanitaire crisis in Jemen ronduit dramatisch:

  • er leven 37 miljoen mensen in Jemen,
  • 3,3 miljoen Jemenieten zijn ontheemd,
  • 14,1 miljoen Jemenieten zijn ondervoed,
  • 19,4 miljoen Jemenieten hebben geen toegang tot zuiver drinkwater.


Vooral voor kinderen is ondervoeding gevaarlijk en zelfs dodelijk. Ondervoeding bij kinderen is de afgelopen twee jaar met 200 procent de hoogte in geschoten. Amper de helft van de ziekenhuizen functioneert nog: veel infrastructuur is platgebombardeerd door de internationale coalitie onder leiding van Saudi-Arabië of heeft de deuren moeten sluiten wegens gebrek aan financiële middelen. 

(Lees verder onder de foto)

Omdat zoveel bruggen en wegen door de oorlog vernield zijn, is de levering van hulpgoederen zo goed als onmogelijk. Bovendien wordt noodhulp vaak tegengehouden door rebellen die zelf willen toezien op de verdeling ervan. Veel ambtenaren en gezondheidswerkers in het land zijn al maanden niet meer betaald, waardoor velen onder hen geneigd zijn bij te verdienen met de verkoop van hulpgoederen.

"Er bestaat een netwerk van voedselbanken en voedselprogramma's, maar het is erg moeilijk om dat op te volgen", klaagt Colette Gadenne van Artsen zonder Grenzen tegen de BBC. "Veel mensen raken gewoon niet tot in de centra waar voedsel wordt verdeeld. (...) Het is beangstigend vast te stellen hoe dit land, dat sowieso al arm en slecht geregeerd is, verder de dieperik in gaat."

Meest gelezen