Direct naar artikelinhoud
PolitiekUpdate

De Block: ‘Al duizenden patiënten geholpen dankzij contracten met farmabedrijven’

Maggie De Block.Beeld Photo News

Sp.a-Kamerleden Melissa Depraetere en Karin Jiroflée dienen een wetsvoorstel in om de geheime ‘Maggie-contracten’ in te zien. Het gaat om contracten die de minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid sluit met farmabedrijven over erg dure geneesmiddelen. 

en

Volgens sp.a kan dat veel goedkoper. “Volgens Het Laatste Nieuws kostte het gebruik van deze middelen ons land tot 500 miljoen euro te veel, terwijl onze buurlanden wel een goedkoper middel gebruiken”, merken Depraetere en Jiroflée op. “Niemand heeft iets aan geneesmiddelen die onbetaalbaar zijn en de grote farmabedrijven alleen maar winst opleveren. Dat kan toch niet het beleid zijn van een minister van Volksgezondheid?” 

In 2016 heeft Maggie De Block expliciet in de wet laten opnemen dat alleen de minister - zij dus - en een select clubje om de tafel mogen weten hoe de geheime deals met grote farmabedrijven precies in elkaar steken. De leden van die werkgroep zijn sindsdien gebonden aan strikte wettelijke geheimhouding.

‘Gezondheidsbudget onder druk’

“Vandaag is een specifiek geneesmiddel peperduur, terwijl dat in onze buurlanden niet zo is. Dat betekent niet alleen dat farmabedrijven bij ons gigantische winsten opstrijken, maar dat het gezondheidsbudget op die manier ook flink onder druk wordt gezet. Dat geld kun je dus niet meer aan iets anders uitgeven”, stelt Depraetere.

“Die strikte geheimhouding werd in 2016 verankerd in de wet en kwam er nota bene op verzoek van de farmasector zelf. Dat kan niet in een democratie. En al zeker niet als het met belastinggeld is. Daarom dient sp.a een wetsvoorstel in om het parlement via het Rekenhof inzage te laten krijgen in die contracten. Want nu kan Maggie De Block eender wat komen vertellen in het parlement. Ze kan zich altijd verschuilen achter die wet dat ze niks mag zeggen”, vult Jiroflée aan.

Melissa Depraetere.Beeld BELGA

‘Geen keuze van de overheid’

Volgens minister De Block zelf wordt het “hoog tijd dat men stopt met populistische uitspraken over die contracten”. “Burgers hebben recht op een eerlijke uitleg waarom die contracten bestaan: om patiënten te helpen voor wie er nog geen­ behandeling is waarover 100 procent zekerheid bestaat.”

“Dat er steeds meer geneesmiddelen via contracten worden terugbetaald, is geen keuze van de overheid”, zegt de minister. “Neen, het is het gevolg van het feit dat er steeds meer behandelingen zijn die nieuwe patiënten kunnen helpen maar waar nog onzekerheid over bestaat.”

“In zo’n situatie heb je twee keuzes: of we betalen niets terug tot er absolute zekerheid is, of we sluiten een tijdelijke overeenkomst zodat diezelfde patiënten wél al een behandeling krijgen en het bedrijf meer data kan verzamelen over de behandeling. Dankzij de contracten hebben we de voorbije jaren duizenden patiënten kunnen helpen die anders in de kou waren blijven staan.”