Auto's plots ingesloten door 800 schapen

Heel wat chauffeurs op de drukke Napoleonweg (N715) in Overpelt konden gisteren hun ogen nauwelijks geloven. Plots moesten ze halt houden voor 800 schapen die rustig over de gewestweg wandelden. De kudde blijkt symbolisch onderweg naar Bocholt voor de reconstructie van schapensmokkel uit Wereldoorlog I.

neac

De schapen hebben hun thuisbasis in Helchteren, in het landbouwbedrijf Hoeve Sonnisheide. ‘Beroepshalve’ begrazen de dieren onder andere het militair domein in Helchteren, maar sinds vorige week zijn ze echter op pad in de regio Noord-Limburg. Johan en zoon Toon Schouteden leiden samen met enkele medewerkers en herdershonden de kudde letterlijk in goede banen.

“Vorige week zijn we vertrokken in Eksel en we zijn onderweg naar Bocholt, eigenlijk op een symbolische tocht”, schetst Johan. “Daar vindt op zondag 18 december in het Smeetshof een grote reconstructie plaats van een spectaculaire schapensmokkel uit WO I. Precies 100 jaar geleden loodste grootgrondbezitter Jan Hendriks uit Weert 850 schapen naar het bezette België voorbij de gevaarlijke

Doodendraadversperring. En wij zijn gevraagd om met onze dieren te figureren.” Om het evenement luister bij te zetten, zullen ze tot de bewuste zondag in kleine etappes naar Bocholt trekken. Tussendoor logeert de kudde soms langer dan een dag in groengebieden van natuurverenigingen of in weilanden van gastvrije landbouwers zoals gisteren in het Peerse Wijchmaal.

Onderweg krijgt de processie veel bekijks. Gisteren op de Napoleonweg in Overpelt werden enkele chauffeurs omsingeld door schapen. “Normaal wandelen we op landelijke wegen, maar hier konden we even niet anders. We moesten een oversteek maken en konden dat enkel door een 300-tal meter over deze baan te wandelen. Het voordeel is dat mensen zo onder de indruk zijn. Chauffeurs stopten spontaan om eens te wuiven en foto’s te nemen. Soms trekken we ook over de rijksweg naar Zutendaal, dan vragen we wel politiebegeleiding.”

Vandaag trekt de kudde richting Grote-Brogel, volgende week gaat de tocht verder richting Bocholt.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer