Direct naar artikelinhoud
Royalty

Prinses Elisabeth viert haar verjaardag live op tv

Prinses Elisabeth.Beeld EPA

Prinses Elisabeth wordt achttien jaar. En dat zullen we geweten hebben. Haar verjaardagsfeestje is vrijdagochtend live op televisie te volgen.

Dat de achttiende verjaardag van Prinses Elisabeth niet zonder toeters of bellen voorbij zou gaan was al langer duidelijk. Het paleis liet vorige week al weten dat de jarige prinses een feestje zou geven waarbij ze “haar generatie een stem wou geven”. Tachtig leeftijdsgenoten worden vrijdagochtend op het paleis verwacht, net als de volledige koninklijke familie. Al is nog niet duidelijk welke leden van die familie effectief hun opwachting maken. 

Ook mensen die een belangrijke rol hebben gespeeld in het leven van de prinses, paleismedewerkers, politici en vertegenwoordigers van de instelling kregen een uitnodiging in de bus. Op het programma staan onder andere een choreografie van de Koninklijke balletschool van Antwerpen en een optreden van zangeres Blanche, die twee jaar geleden nog vierde werd op het Eurosongfestival. Ook Koning Filip staat op de affiche. Hij zal zich in een toespraak tot Elisabeth richten, wat volgens royaltywatchers “een moment tussen vader en dochter” op zal leveren.

Vanuit het paleis

Wie geen ticket voor al dat moois kon bemachtigen, hoeft niet te wanhopen. De hele plechtigheid is vrijdagochtend immers op tv te zien. Zowel VRT als VTM brengen het feestje van Elisabeth live op tv. VTM Nieuws zendt de verjaardag van de kroonprinses live uit in een extra uitzending bij VTM die ook via hln.be te volgen is. Cathérine Moerkerke heeft in de studio royalty-kenner Jo De Poorter te gast. Journalisten Eva Peeters en Birgit Herteleer volgen alles ter plaatse. Op VRT wordt de uitzending door Flip Feyten van commentaar voorzien.

Voor de productie werken de vier belangrijkste omroepen van België samen. Ook in Franstalig België zijn de feestelijkheden op tv te volgen. Zowel RTBF als RTL-TVI maken er zendtijd voor vrij. Het initiatief voor de live-uitzending komt vanuit het paleis. De koninklijke hofhouding liet een aantal weken geleden weten dat er op het verjaardagsfeestje van Elisabeth cameraploegen welkom waren. Normaal is de live-uitzending van koninklijke evenementen enkel voorbehouden voor huwelijken en begrafenissen. De laatste koninklijke live-uitzending was de uitvaart van koningin Fabiola in december 2014. 

Het verjaardagsfeest van Elisabeth is vanaf 10.30 uur op VTM te volgen, op Eén begint de uitzending om 10.55 uur