Beklaagde moet met pop tonen hoe hij Pokémonmoord pleegde, familie Shashia (20) gelooft geen woord van plotse bekentenis

© if

Op het assisenproces over de Pokémonmoord moet de beklaagde voor de ogen van de jury tonen hoe hij zijn slachtoffer Shashia Moreau (20) om het leven bracht. De voorzitter laat daarvoor dinsdagochtend uitzonderlijk een pop naar de rechtszaal brengen. Een hele dag lang hadden de advocaten van de familie maandag een spervuur van vragen op Jonny Van Den Broeck (27) afgevuurd. Het mag duidelijk zijn: ze geloven geen woord van zijn plotse bekentenis.

Cedric Lagast

Antwerpse speurders kwamen maandagochtend vertellen hoe ze Van Den Broeck tijdens een zes uur durende verhoor in februari 2017 in de val lokten. Hij was de man met wie Shashia het laatst afgesproken had. “Maar ze is niet opgedaagd”, beweerde hij.

Videobeelden toonden Van Den Broeck ontspannen en goedlachs in de verhoorkamer. Vrolijk vertelde hij hoe hij zich op Cosplay-beurzen verkleedde als wookie uit Star Wars. Dat er op dat moment een lijk in zijn tuin lag, was hem niet aan te zien.

Pas nadat de speurders beetje bij beetje losten dat ze hem op camerabeelden met de vrouw hadden gezien, en ondertussen in zijn tuin aan het graven waren, veranderde zijn houding. Zuchtend en huilend, met zijn handen in het haar: “Ik hoop dat ik niks gedaan heb. Ik weet het niet 100% zeker.”

Geheugenverlies

© Federale politie

Dat hij zich niks meer herinnerde van wat er gebeurde nadat Shashia die ochtend bij hem binnenstapte, zou hij meer dan twee jaar lang volhouden. Tot hij vorige week plots, op zijn eerste procesdag, opbiechtte dat zijn jarenlange geheugenverlies geveinsd was. “We hebben gevrijd, met haar instemming. Dat is uit de hand gelopen”, klonk het plots. “Ik denk dat ik haar gewurgd heb.”

LEES OOK. “Beschuldigde vertelt dat hij Shashia doodde: ‘Ik heb misschien wat te hard geduwd’ “(+)

Toen de speurders in de rechtszaal een foto toonden van de manier waarop Shashia Moreau in zijn tuin begraven lag, wendde Van Den Broeck op de beklaagdenbank met een pijnlijke grimas zijn hoofd af. Telkens de beelden getoond werden, moest hij telkens weer overdreven theatraal zijn afschuw tonen.

Spervuur aan vragen

Met zijn onverwachte bekentenis hoefde Van Den Broeck niet op begrip te rekenen bij de burgerlijke partijen. Walter Damen, één van de vier advocaten, vuurde de hele dag lang een spervuur aan vragen op hem af. “Hoe lang duurde die vrijpartij? Hoe kwam de wurgseks ter sprake? Wanneer wist u dat ze dood was? Waarom lag er een pluk haar van Shashia in het bed? Wanneer groef u de put waarin ze werd begraven?”

LEES OOK. “Camerabeelden tonen laatste wandeling van Shashia (20): ‘We wisten meteen, dit is géén verliefd koppeltje’.” (+)

De advocaten konden hun ergernis niet verbergen over de vele vage of ontwijkende antwoorden die Van Den Broeck gaf. Tussen de lijnen is het duidelijk: van de bewering dat de dood van Shashia een ongeval was tijdens een vrijpartij, gelooft haar familie geen woord.

© Jan Van der Perre

Van Den Broeck: “We zijn via de badkamer naar de slaapkamer gegaan. Daar hebben we ons uitgekleed. De vrijpartij duurde zo’n vijf minuten. De wurgseks volgde daarna, nog drie tot vijf minuten.”

Voorzitter Thys: “Hoe is dat wurgen dan plots gebeurd. Is daarover gesproken? Heeft ze haar instemming gegeven?”

Van Den Broeck: “Het is gewoon gebeurd. Ze heeft niet tegengestribbeld.”

Voorzitter: “Zag je niet dat ze in ademnood raakte? Dat ze rood aanliep?”

Van Den Broeck: “Ik had tijdens de seks mijn ogen dicht.”

Voorzitter: “Wanneer zag je dan dat ze was overleden?”

Van Den Broeck: “Na de seks, toen ik stopte. ”

Voorzitter: “Hebt u nog geprobeerd om haar te reanimeren?”

Van Den Broeck: “Neen, ik zou niet weten hoe dat moet. Dat heb ik nog nooit gedaan.”

Versiertruc

Volgens de burgerlijke partij lokte hij Shashia naar het appartement met duidelijke bedoelingen. “Klopt het dat de beklaagde ook aan een andere vrouw Pokémon-figuurtjes beloofde en daarvoor met haar wilde afspreken?”, vroeg advocaat Damen. “Klopt het dat hij op 7 februari, enkele uren na de moord, onderweg naar zijn werk al een bericht stuurde naar deze vrouw? Wat was de bedoeling daarvan?”

Van Den Broeck: “Ik weet het niet.”

Voorzitter: “Waren die poppetjes een versiertruc?”

Van Den Broeck: “Neen.”

Reconstructie

Niet alleen de familie van Shashia zit met nog veel vragen. Toen de advocaat-generaal hem dit weekend wou laten herverhoren, weigerde Van Den Broeck.

“Ik heb de procureur-generaal ondertussen laten weten dat we overal aan willen meewerken”, probeerde zijn advocaat Jan De Man het nog te vergoelijken.

© Jan Van der Perre

Advocaat Damen liet die voorzet niet passeren. Hij stond recht en vroeg de voorzitter of het mogelijk zou zijn om nog deze week in het appartement een reconstructie te houden.

Voorzitter: “Ik ben niet van plan om dat te doen. Aangezien de wetsdokter nog komt getuigen, kunnen alle handleidingen dan uitgebreid besproken worden.”

“Maar kunnen we dan een pop gebruiken, zodat hij kan tonen wat hij gedaan heeft?”, vroeg Damen. De advocaat wil dat Van Den Broeck op de pop gaat liggen, de vrijpartij naspeelt en dan toont hoe hij de jonge vrouw wurgde - zonder dat ze volgens hem tegenstand bood.

Voorzitter Thys stond het toe, en gaf de opdracht dinsdagochtend een pop te voorzien.

Op de beklaagdenbank werd Van Den Broeck lijkbleek. Hij sloeg zijn hand voor zijn gezicht, en zakte nog een beetje dieper weg in zijn stoel. Dit keer was het geen theater.

LEES OOK. “Haar lichaam lag in zijn tuin, haar bloed zat op zijn kleren. Zelf beweert hij zich niks te herinneren”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer