“Ik ging aan iedereen vragen wat het gekste was dat ze hadden gegeten tijdens de zwangerschap”
Gerechten als tomatensoep met spekjes of pannenkoek met gummyberen klinken misschien te gek voor woorden, maar toch zijn ze echt gegeten. Vrouwen kunnen tijdens hun zwangerschap te maken krijgen met de gekste eetbuien. Pascal Rotteveel verzamelde de vreemdste gerechten in het boek Pregnancy Cookbook.
Pascal Rotteveel ontwikkelde een fascinatie voor zwangerschaps-cravings, ofwel dringende eetbuien, toen zijn zus voor de eerste keer zwanger werd. “Het werd een ding dat ik aan iedereen ging vragen wat het gekste was dat ze hebben gegeten tijdens de zwangerschap.”
Hij verzamelde wel honderd vreemde recepten van zwangere vrouwen, familie en vrienden, maar ook via blogs. Rotteveel: “Ik vond het fascinerend dat iemand heeft gedacht: weet je wat lekker is op een augurk? Slagroom.”
Alle recepten zijn echt gegeten door iemand, benadrukt de Amsterdamse auteur. “Ik had het idee om al die maaltijden te vangen in iconische beelden. Mijn doel was dat als je ze ziet, dat je denkt: nou, dat ziet er best lekker uit. Maar kijk je iets beter, dan zie je dat het eigenlijk niet helemaal in orde is.”
Sommige recepten waren qua ingrediënten wel geschikt, maar waren dan visueel niet interessant. “Ik heb gezocht naar recepten die verrassend zijn.” Samen met foodstylist Claartje Lindhout en fotoraaf Rene Mesman heeft Rotteveel zijn visie uitgewerkt. Het boek is gevuld met vrolijke kleuren en strakke fotografie. “Maar hoe het er uiteindelijk uit is gekomen, daar hebben zij veel aan toegevoegd”, vertelt hij.
Uit de honderd recepten koos hij er veertig uit die ook interessant waren om te fotograferen: een voor iedere week van de zwangerschap. “Dat is een gemiddelde, natuurlijk. Er moest wel een idee achter het getal zitten.” Het boek werkt toe naar een feestelijke geboorte met als laatste recept de oer-Hollandse beschuit met muisjes.
Stoepkrijt
Rotteveel heeft een flink aantal van de recepten uit zijn boek geproefd. “Ik kan je zeggen: de mosterdbrownie is echt niet te eten. Dat was echt smerig.” Aan de karamel rolmops gaat de auteur zich echter niet wagen, vertelt hij: “Dat gaat me te ver.” De recepten in het boek zijn ook niet bedoeld om heel serieus te nemen. “Ik ben in geen enkel opzicht een expert als het op voeding aankomt”, zegt hij. Er staat niets in het boek dat schadelijk kan zijn voor een zwangere vrouw. “Dat heb ik ook als grote disclaimer in het boek gezet. Als je echt de drang hebt om stoepkrijt te eten, moet je misschien even een dokter raadplegen.”
Maar zitten er ook recepten tussen die wel degelijk bereid kunnen worden? “Van de chocolade met bacon zegt iedereen in mijn omgeving dat ze die nu ook wel gewoon zouden eten, hoewel ik chocolade zelf echt heel goor vind op een stukje bacon. De karamel met bloemkool was dan wel weer erg lekker.”
Ode aan de eetbui
Zelf heeft de auteur geen kinderen. Daar is hij zich erg bewust van, net zoals het feit dat hij een man is. “Ik zal dus nooit kunnen ervaren hoe het is, maar ik schrijf er wel een boek over. Het onderwerp gaat vooral vrouwen aan. Ik wil niet dat mensen gaan denken: wie is hij nou weer om hier dan iets van te mogen vinden.”
Het boek is achteraf gezien als het ware een ode aan de eetbuien, vertelt hij. “Cravings zijn iets waar zwangere vrouwen zich voor kunnen schamen. Mijn moeder gaf bijvoorbeeld schoorvoetend toe dat ze heel veel brie at toen ze zwanger was van mij. Maar het is heel natuurlijk en bijzonder. Misschien geeft het boek mensen een beetje rust als ze weten dat ze niet de enige zijn die bijvoorbeeld in het holst van de nacht M&M’s in een bak yoghurt gooien.”
Maar hoe kom je nou als zwangere vrouw van zo’n eetbui af? Rotteveel heeft na het maken van zijn boek een antwoord: “Wat zorgt voor een succesvol recept is het contrast in smaak. Zoals die augurk en slagroom, dat is echt zuur en zoet. Of bijvoorbeeld tabasco meloen, dat is juist weer heel fris en pittig. De combinatie van ingrediënten die helemaal uit elkaar in het smaakspectrum liggen, lijken het meest succes te hebben voor het stillen van een craving.”
Engels
Het Pregnacy Cookbook is geschreven in het Engels, maar zonder achterliggende reden. Rotteveel: “Ik schrijf gewoon makkelijker in het Engels dan in het Nederlands. Ik merkte ook wel dat de grapjes die je kan maken in tekst in het Engels toch wel beter overkomen dan in het Nederlands. In het Nederlands heb je vaak veel meer woorden nodig om hetzelfde uit te drukken.” Achteraf kwam het ook goed uit voor de uitgever. Zij hebben een wereldwijde distributie.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Dit staat je te wachten in de komende periode. “We hebben geen zin om met gevoelens bezig te zijn”
-
Dit wordt de kleur van 2024. Trendwatcher Hilde Francq: “Niet enkel een tint, maar ook een gevoel”
Naar vaste gewoonte voorspelt Pantone dé kleur van het komende jaar. Die zegt niet alleen iets over onze smaak, maar ook over wat er leeft in de wereld. De kleur van 2024 draait om tederheid en samenzijn, stelt het gerenommeerd kleurinstituut. Trendwatcher Hilde Francq: “Pantone is er met deze kleur van het jaar perfect in geslaagd de tijdsgeest te weerspiegelen.” -
Als het op je bankrekening niet zo snor zit, kan je ten prooi vallen aan het ‘lipstick effect’: “Die bedragen tellen op”
Verwen jij jezelf de laatste tijd wel vaker met een nieuwe lipgloss, een doosje pralines of een ander klein geschenkje? Dan heeft het ‘lipstick effect’ je misschien in de greep. Budgetcoach Djennah Van Nieuwenhove geeft advies: “Je bent je gevoel van controle kwijt.” -
-
PREMIUM
Hakken hakken bollen pakken? 3 Vlamingen nemen je mee in de échte gabber-scene
-
Rugzakken voor katten zijn een hype dankzij Claudia Schiffer. Dierenarts: “Let op met dit ras”
Niet Henry Cavill, Dua Lipa, noch Claudia Schiffer, maar kat Chip was dé grote ster op een recente filmpremière. Claudia poseerde er met haar viervoeter in een modieuze ‘kattenrugzak’. Ook op sociale media duiken gelijkaardige tassen op. Maar hoe gelukkig is je kat in zo’n rugzak? Dierendokter Joshua Dutré vertelt: “Dit is dé vraag die je je moet stellen.” -
Jobat
Ontslag gekregen of genomen: op welke werkloosheidsuitkering kan je dan rekenen?
Er komen heel wat formaliteiten bij kijken als je werkgever je ‘laat gaan’. Eén van de belangrijkste, waarvoor je ook zelf de nodige stappen dient te ondernemen, is de werkloosheidsuitkering. Terwijl je zoekt naar een nieuwe job – intensief én tijdrovend – zorgt deze vergoeding ervoor dat je niet zonder een inkomen komt te zitten. Maar wanneer heb je er recht op als bediende, en hoeveel bedraagt die uitkering? Jobat.be zoekt het uit. -
Jawel, je kan nu ook een geurkaars kopen ... die ruikt naar het orgasme van acteur Jacob Elordi
-
PREMIUM
In 2024 zal alles veranderen, weten astrologen nu al: “Aan het eind van het jaar ziet de wereld er anders uit”
-
PREMIUM
“Het kikkergif kan heel wat emoties en trauma’s losmaken”: de (on)zin van kambosessies, volgens een coach en toxicoloog
Je moet ervan zweten, overgeven en je krijgt wellicht ook diarree. In het ergste geval begint je gezicht op te zwellen. En toch zijn er mensen die zweren bij kambo. Dit kikkergif wordt gezien als de ultieme detox. Hoe gezond is het? Een kambocoach en toxicoloog Jan Tytgat geven uitleg: “Dit lijkt op de symptomen die mensen ervaren als ze voor het eerst morfine of heroïne gebruiken.” -
HOROSCOOP. Dagdromerij voor Vissen en romantiek voor Schorpioen: astrologe Esther voorspelt je week
Elke week onthult astrologe Esther van Heerebeek nu nog diepgaander wat de sterren mogelijk voor jou in petto hebben. Stellen je gezondheid en je geld het goed en welke plottwists staan er je in je carrière of liefde te wachten? Esther geeft voor elk sterrenbeeld een helder overzicht. “Jupiter en Uranus lopen nog steeds retrograde, dus laat je vooral niet opjutten door anderen, Stier.” -
Mijnenergie
Klopt jouw energiefactuur wel helemaal? En hoe betwist je een te hoge afrekening?
3 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerGlenda Corens
Lindsey Schockaert
Veerle Leeuwerck