Direct naar artikelinhoud
Economie

Overleg bij KBC zit muurvast: vakbonden vallen over zondagswerk

Overleg bij KBC zit muurvast: vakbonden vallen over zondagswerk
Beeld EPA

Het sociaal overleg bij KBC zit, een maand nadat de cao-onderhandelingen werden opgeschort, nog steeds vast. Dat schrijft De Tijd. Struikelblok is een experiment met zondagswerk dat de bank en verzekeraar zou willen opzetten.

De directie en vakbonden van KBC kwamen begin september bij elkaar om te onderhandelen over een nieuwe cao die werkzekerheid moet bieden voor de 14.000 werknemers van de Belgische poot. De huidige arbeidsovereenkomst bij KBC loopt eind dit jaar af. Het sociaal overleg begon al in moeilijke omstandigheden. Eerder die maand had de groep een omvangrijke reorganisatie aangekondigd waarbij ze de komende drie jaar 1.400 banen wil schrappen via natuurlijk verloop. Het belangrijkste struikelblok bleek dat KBC de onderhandelingen over de nieuwe cao wilde koppelen aan een experiment waarbij een team van vrijwilligers wordt ingezet om ook op zondag klanten te woord te staan vanuit een callcenter.

De liberale vakbond ACLVB verzet zich principieel tegen zondagswerk in de sector. De vakbond vreest dat ook andere banken in navolging van KBC hun personeel zullen inzetten op zon- en feestdagen. De socialistische BBTK noemt het thema dan weer een ‘bliksemafleider’ bij de onderhandelingen over de herstructurering.

Omdat de goedkeuring door de vakbonden noodzakelijk is voor afspraken over meer flexibiliteit op het werk, schortte KBC de onderhandelingen een maand geleden op. Sindsdien is er geen centimeter vooruitgang meer geboekt, klinkt het in vakbondskringen.

Dirk De Backere van het christelijke ACV Puls waarschuwt voor de risico’s als een nieuwe cao rond tewerkstelling uitblijft. Niet alleen kan KBC in principe makkelijker mensen ontslaan ook sommige voordelen, bijvoorbeeld rond tijdskrediet of eindeloopbaanregelingen, zullen meteen wegvallen, waarschuwt de vakbond. Ook voor KBC is het volgens de bonden van belang dat de gesprekken snel weer op gang komen. Tegen eind 2019 moet ook een akkoord worden bereikt over een andere cao over risicogroepen bij de bank. Bovendien kan de directie veel onzekerheid bij het personeel wegnemen na de aankondiging van de herstructurering.