Direct naar artikelinhoud
Economie

Europese Commissie tikt België op de vingers over begrotingstekort

Minister van Financiën Alexander De Croo roept op tot ‘spoed bij de regeringsvorming’.Beeld BELGA

De Europese Commissie vraagt ons land zo snel mogelijk een aangepaste begroting voor volgend jaar in te dienen. Omdat de regering in lopende zaken zit, diende ze een voorlopige begroting in die gebaseerd is op ongewijzigd beleid. Europa waarschuwt echter dat daardoor het tekort op de begroting oploopt en vraagt dus inspanningen. Voor minister van Financiën Alexander De Croo (Open Vld) moet dit een wake-upcall zijn voor de vorming van een nieuwe regering.

Sinds de val van de federale regering werkt die volgens het regime van de voorlopige twaalfden. Met andere woorden: per maand mag niet meer worden uitgegeven dan een twaalfde van de laatste goedgekeurde begroting, op een aantal gemotiveerde uitzonderingen na. Het systeem moet voorkomen dat de overheid geen lonen en uitkeringen meer zou kunnen uitbetalen of geen facturen meer zou kunnen vereffenen.

Het gevolg is ook dat ons land vorige week geen volwaardige ontwerpbegroting kon indienen bij de Europese Commissie. De gedragscode van het Stabiliteitspact laat dat toe indien er geen regering gevormd is, weliswaar met de verplichting om een geactualiseerde versie in te leveren zodra de regering gevormd is of een volledige ontwerpbegroting kan voorleggen.

In een brief aan minister De Croo manen de Europese Commissarissen Pierre Moscovici en Valdis Dombrovskis ons land aan zo snel mogelijk een update in te dienen. Ze waarschuwen dat het structureel tekort met 0,3 procent van het bbp dreigt op te lopen, terwijl dat met 0,6 procent zou moeten verbeteren. De hoofdreden is de stijging van de primaire uitgaven met 4,7 procent - ver boven de aanbevolen maximale toename met 1,6 procent. Er dreigt een risico op een “betekenisvolle afwijking” in 2020, luidt het.

Wake-upcall

Het is niet de eerste keer dat Europa ons land op de vingers tikt voor zijn (gebrek aan) begrotingsorthodoxie. Toch hoopt minister De Croo dat het voor iedereen een wake-upcall is. “Wie denkt dat men de luxe heeft om met de voeten te slepen, vergist zich schromelijk. Hoe langer men wacht om een volwaardige regering te vormen, hoe meer begrotingswerk men heeft in te halen en hoe moeilijker het wordt om ze tijdig terug op orde te krijgen”, waarschuwt de Open Vld-vicepremier.

Minister van Financiën Alexander De Croo (Open Vld) plaatste de brief integraal op Twitter. “Dit moet iedereen aanmanen tot spoed bij de regeringsvorming”, schrijft De Croo. De minister waarschuwde eerder al dat 2020, net als 2019, een “verloren jaar voor de begroting” zou worden.

Twitter bericht wordt geladen...