De Russische president Vladimir Putin en de Turkse president Tayyip Erdogan.
Volledig scherm
De Russische president Vladimir Putin en de Turkse president Tayyip Erdogan. © VIA REUTERS

Overeenkomst Rusland en Turkije: Turkije mag 32 km in Syrisch grondgebied binnendringen, Koerden moeten weg

Turkije en Rusland gaan een "terreurvrije zone" instellen in het noorden van Syrië bij de grens met Turkije. Beide landen zijn dat in Sochi overeengekomen. Het Russische en Turkse leger trekken vanaf morgenmiddag de Turkse veiligheidszone in het noorden van dat land binnen.  Turkije verlengt ook het staakt-het-vuren met 150 uur.

25 reacties

  • Etienne Vanhoegaerden

    4 jaar geleden
    Waarom stellen ze geen no zone in op Turks grondgebied en sluiten dit gebied volledig af. Nu bezet hij eigenlijk grondgebied waar hij niks te zoeken heeft
  • Gino Denil

    4 jaar geleden
    De PKK is door de EU erkend als terroristische organisatie, Reha Camlica. De YPG in Syrië niet. Maar Erdogan maakt gemakshalve van alle Koerden terroristen. Ook van democratisch verkozen burgemeesters. Hun politieke partijen en zelfs van iedereen die kritiek heeft op zijn beleid tegenover dat volk. Het was trouwens Erdogan die het bestand met de PKK éénzijdig opgezegd heeft.
  • Gerry Cle

    4 jaar geleden
    Ze zijn overeengekomen dat de Turken een groot deel van Syrië 'Koerdenvrij' gaat maken. De Koerden vechten namelijk voor een onafhankelijk Koerdië en dat bevindt zich immers op Turks en Syrisch grondgebied.
  • hasan altug

    4 jaar geleden
    Niet de koerden maar wel de teroristen moeten daar weg. Stop om koerden te vergelijken met teroristen.
  • Ufuk Durmaz

    4 jaar geleden
    De vraag is “WAAROM” Turkije aanleunt bij Rusland ...? Misschien door zijn zogezegde “bondgenoten” bij de Navo...? Turkije vraagt Patriot-afweersystemen aan USA,krijgt het niet.. ( Al 12 jaar ) Zegt dat YPG (in Syrië) een vertakking is van de internationaal erkende terreurgroep PKK net als de in Iran aktieve PJAK is. Ongeziene zwarte propaganda in de Westerse media over massaslachtingen op “Koerden” terwijl 300.000van de 3,5 miljoen Syrische vluchtelingen in Turkije verblijven vandaag de dag!!