Direct naar artikelinhoud
Overleden

Rolstoelatlete Marieke ‘Wielemie’ Vervoort is overleden

Marieke VervoortBeeld Getty

Voormalig rolstoelatlete Marieke Vervoort is op 40-jarige leeftijd overleden. Ze onderging euthanasie na een lange strijd tegen een ongeneeslijke spierziekte.

Vervoort leed al sinds jonge leeftijd aan de aandoening en kwam er in 2000 op amper 21-jarige leeftijd door in een rolstoel terecht. De Diestse veroverde op de Paralympische Spelen van Rio de Janeiro in 2016 een bronzen medaille op de 100 meter in de klasse T52 en zilver op de 400m rolstoelsprint. Op de Paralympische Spelen in de Britse hoofdstad Londen pakte onze landgenote vier jaar eerder goud op de 100 meter en een tweede plaats op de 200 meter. Wereldtitels ontbreken ook niet op haar palmares: van het WK in 2015 in de Qatarese hoofdstad Doha nam ze drie keer goud (100m, 200m en 400m) mee naar huis.

Portret

Marieke Vervoort wilde nooit opgeven: portret van ‘The Beast from Diest’

Individuele onderscheidingen konden niet uitblijven: in 2012 werd ze Paralympiër van het Jaar en mocht ze het Vlaams Sportjuweel in ontvangst nemen, in 2015 volgde ook nog de Vlaamse Reus. Ze werd in 2013 ook Grootofficier in de Kroonorde en kreeg het ereteken uit handen van het vorstenpaar.

In het stadhuis van Diest wordt een rouwregister geopend. Haar begrafenis zal plaatsvinden in intieme kring.

Vervoort zei in januari dit jaar nog steeds meer aan euthanasie te denken. “Het moet iets of wat menswaardig blijven”, zei ze. “Dat is het niet meer. Als je het bewustzijn verliest, ligt te roepen van de pijn en leeft van bed naar zetel en omgekeerd, dan wordt het moeilijk.”

Dit bericht bekijken op Instagram

Een foto die is geplaatst door null (@demorgen) op

Portret
Beeld Getty Images